Στο κόκκινο η χώρα- Δραματική έκκληση επιστημόνων για τήρηση των μέτρων

15 Νοε 2020

Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Οι εισαγωγές είναι υπερδιπλάσιες από τα εξιτήρια, οι ΜΕΘ εξαντλούνται και ο κόσμος κάνει ουρές έξω από τα νοσοκομεία για να υποβληθεί σε τεστ. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και το φρένο που πρέπει να μπει στα κρούσματα και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας εξαρτάται άμεσα από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Δραματική έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα το κρίσιμο 10ήμερο που ακολουθεί, απευθύνουν οι επιστήμονες. Αιτία η μεγάλη αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων το τελευταίο 24ωρο. Η εικόνα των νοσηλειών που καταγράφεται αυτές τις ημέρες είναι η συνέπεια της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από δύο εβδομάδες.Η Θεσσαλονίκη, που κλείνει δύο εβδομάδες σε καθεστώς ολικού απαγορευτικού, συνεχίζει να καταγράφει κάθε ημέρα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τόσο στις απλές κλίνες Covid, όσο και στις ΜΕΘ.Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά, οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 142 από τις 533 συνολικά (ποσοστό 27%). Στη Θεσσαλονίκη, οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι μόλις 11 από τις 161 συνολικά (ποσοστό 7%). Ο κόσμος σπεύδει να κάνει τεστ, ακόμα και με τα πιο ήπια συμπτώματα.

Από Δευτέρα μπαίνουμε σε μια άλλη φάση μέτρων στη Θεσσαλονίκη με πολύ μικρότερη κινητικότητα των ανθρώπων τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο OPEN TV και στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» υποστήριξε ότι τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη δεν απέδωσαν, αν και πάρθηκαν νωρίτερα κατά μία βδομάδα από την Αθήνα, ενώ σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό πριν τρεις μέρες εισηγηθήκαμε μέτρα τύπου lockdown που ίσχυσαν τον περασμένο Μάρτιο.  

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό υπογεγραμμένη από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα και τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «επειδή το επιδημιολογικό προφίλ της πόλης είναι επιβαρυμένο κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή μέτρων ολοκληρωτικού lockdown», θέλοντας να προλάβουν ενδεχόμενο κρασάρισμα στα νοσοκομεία που θα έχει δραματικές συνέπειες.