Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα των προσφύγων

Οντίν Λιναρδάτου 11 Μαϊ 2017

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδικάζεται η προσφυγή της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας κατά  της απόφασης των 28 κρατών – μελών της ΕΕ που προβλέπει ποσόστωση για  την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες-μέλη της Ένωσης.
Σύμφωνα με την απόφαση των 28 το καλοκαίρι του 2015  η Ουγγαρία θα έπρεπε να δεχθεί στο έδαφός της 1.294 πρόσφυγες και η Σλοβακία 886. Μέχρι σήμερα μόλις 16 πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα της Σλοβακίας. Ωστόσο η διαδικασία προχωρά με τεράστιες δυσκολίες  ακόμα  και στις χώρες που δεν προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης των υπουργών Εσωτερικών . Στις 5 Μαΐου η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι από τους  160.000 πρόσφυγες που προβλέπει η συμφωνία για μετεγκατάσταση  μόνο  οι 28.713 έχουν πάρει το  πράσινο φως από τις χώρες μέλη. Και  μόλις 18.119 πρόσφυγες και μετανάστες από Ελλάδα και Ιταλία έχουν  ήδη μετακινηθεί  σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ακόμα και η Γερμανία από τους  23.292 πρόσφυγες που θα έπρεπε να έχει δεχτεί , σύμφωνα με την απόφαση των 28 , έχει πάρει μόνο 4.244 άτομα .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε   ότι η ποσόστωση στην κατανομή προσφύγων δεν λειτουργεί. Και  οι Βρυξέλλες εξετάζουν τώρα νέους τρόπους για να ανακουφίσουν την Ιταλία και την Ελλάδα.
Πολλές χώρες επιμένουν να λένε ότι Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να βρουν μόνες τους τη λύση στο πρόβλημα τους. Άποψη που απορρίπτει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ .
Το Βερολίνο μπορεί να χάρηκε πολύ με τη νίκη Μακρόν αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι έτοιμο να κάνει υποχωρήσεις στην οικονομική πολιτική του και να αποδεχτεί τις επαναστατικές προτάσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας.
Ο  Εμανουέλ Μακρόν είναι υπέρμαχος των ευρωομολόγων και πιστεύει ότι η ευρωζώνη πρέπει να έχει τον δικό της  κοινό υπουργό των οικονομικών. Επίσης συχνά αναφέρεται στα γερμανικά πλεονάσματα και κατηγορεί ευγενικά το Βερολίνο για τον τρόπο που τα διαχειρίζεται εις βάρος των άλλων χωρών.
Όλα αυτά  έρχονται σε  μεγάλο βαθμό σε πλήρη αντίθεση με τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ούτε ευρωομόλογα ούτε κοινό υπουργό των οικονομικών επιθυμούν οι Γερμανοί. Αντίθετα επιμένουν ότι η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την οικονομία της και να μειώσει την ανεργία.
Το Βερολίνο διαμηνύει στο Παρίσι ότι το 35ωρο είναι παρωχημένο και η Γαλλία  θα πρέπει να ακολουθήσει το γερμανικό δρόμο που οδηγεί  στη πολύ χαμηλή    ανεργία των νέων   και σε μία ανθηρή οικονομία.
Προς το παρόν βέβαια ο Εμανουέλ Μακρόν έχει άλλο πονοκέφαλο . Πως θα βρει τους σωστούς υποψήφιους του κόμματος του για τις βουλευτικές εκλογές .
Σήμερα   το Εμπρός για τη Δημοκρατία επρόκειτο να  ανακοινώσει  και τους 577 υποψήφιους. Τελικά έχει μόνο τα 450 ονόματα  γιατί οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 15.000 και ήταν αδύνατον να τις ελέγξουν όλες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.  Μάλιστα μετά τη νίκη της Κυριακής, προστέθηκαν 80 επιπλέον υποψηφιότητες σοσιαλιστών.
Το Σάββατο αναμένεται πάντως να έχει κλείσει η λίστα των 577 και οι υποψήφιοι να κάνουν την πρώτη επίσημη φωτογράφιση τους . Το 70% εκτιμάται ότι θα είναι άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική και τα κόμματα . Την έλλειψη εμπειρίας τους θα καλύψει ο Μακρόν με ειδικά ενημερωτικά σεμινάρια που θα τους κάνει για το πως θα έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και πως μπορούν να οργανώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία.
Παράλληλα θα έχουν ευνοϊκότερους όρους στη λήψη τραπεζικών δανείων.
Αυτό που μένει να δούμε είναι και ποιοι “παλαιοί”   υποψήφιοι θα απαρτίζουν το άλλο 30% . Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα είναι άραγε υποψήφιος;