«Aν πιστέψουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τους λαϊκιστές αντιγράφοντας τους κάνουμε τεράστιο λάθος», είπε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Οι Ιταλοί πολιτικοί πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο του Μακρόν λέει ο Παντοάν και να πουν “ Μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές με μια καθαρή φιλοευρωπαϊκή , μεταρρυθμιστική ατζέντα πολεμώντας τον λαϊκισμό.”
Στην Ιταλία οι δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο κόμμα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο , ένα συνονθύλευμα αριστερών , δεξιών και απολιτίκ λαϊκιστών. Η οικονομία της βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε μικρή ανάκαμψη και οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι δυσοίωνες.
Η Ρώμη επιθυμεί να κεφαλοποιήσει τη νίκη Μακρόν στη Γαλλία και χέρι με χέρι με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας να παλέψει για την πλήρη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης . Επιθυμεί να υπογράψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους ευρωπαίους πολίτες που θα εγγυάται τις δουλειές , την ασφάλεια τους και την κοινωνική πρόνοια .
“Ο εφιάλτης του μέσου γερμανού ψηφοφόρου είναι ότι θα χάσει τα χρήματα του εξαιτίας των άθλιων Νότιων . Ας σοβαρευτούμε όμως , όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία νομισματική ενοποίηση χωρίς κάποιας μορφής αναδιανομή του πλούτου “ υποστηρίζει ο ιταλός υπουργός.
Καλά όλα αυτά αλλά η Ιταλία έχει μπροστά της πολύ δύσκολο δρόμο όχι μόνο εξαιτίας των προβληματικών τραπεζών της αλλά και γιατί οι εκλογές που έρχονται είναι πολύ πιθανό να φέρουν στην εξουσία έναν από τους πιο επικίνδυνους λαϊκιστές. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μπορεί να κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές του Παρτίντο Ντεμοκράτικο αλλά τώρα μένει να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή Γαλλία και Γερμανία δρομολογούν το νέο οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ήταν μία απόφαση που ανακοίνωσε ο νέος γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος όταν συναντήθηκαν στο Βερολίνο.
Γαλλία και Γερμανία δεν είναι η Ευρώπη, αλλά χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει, τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογο του . Δεν μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε το ιστορικό παράθυρο που άνοιξαν οι εκλογές στη Γαλλία τόνισε ο γερμανός υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Γερμανία και Γαλλία θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των δυο χωρών, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα καταπολεμήσουν τη νεανική ανεργία .
Η Ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρύθμιση, χρειάζεται έναν κοινό προϋπολογισμό προκειμένου να επιτυγχάνεται όχι μόνον η σταθερότητα αλλά και η ανάπτυξη. Και χρειάζεται μια πιο συντονισμένη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική τόνισαν και οι δύο.
Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται πως επιθυμούν να υπάρξει αλλαγή των συνθηκών και κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης που θα χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων και επενδύσεις . Μάλιστα Σόιμπλε και Λε Μερ ( ο γάλλος ομόλογος του) συμφώνησαν ότι μέχρι τον Ιούλιο που θα γίνει το γαλλογερμανικό συμβούλιο μία κοινή ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί προτάσεις για την μεταρρύθμιση όπως λένε οι Γάλλοι ή για την ενίσχυση όπως προτιμούν να λένε οι Γερμανοί της νομισματικής ένωσης.
Το θέμα είναι ότι πλέον και το Βερολίνο παραδέχεται ότι η ευρωζώνη χρειάζεται αλλαγές για να παραμείνει το ευρώ ισχυρό .