Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το μέλλον του πλανήτη, αν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση να μπει φρένο στην κλιματική κρίση: «Η ανθρωπότητα πηγαίνει τρέχοντας προς την κλιματική κόλαση. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κριθεί αν οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεργαστούν ή θα καταλήξουμε στην κλιματική κατάρρευση και καταστροφή». Γιατί αυτό ακριβώς θα γίνει όταν οι πάγοι του Αρκτικού Κύκλου θα λιώσουν τελείως, η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει τρία μέτρα και ο Αρκτικός Ωκεανός, αντί να ψύχει τον πλανήτη, θα συσσωρεύει ζέστη.
Η «Αφρικανική σύνοδος για το κλίμα», όπως έχει παρουσιάσει ο ΟΗΕ την COP27, άρχισε στο Σαρμ-Ελ-Σείχ της Αιγύπτου σε μια παγκόσμια συγκυρία που κάνει το έργο της ακόμα πιο δύσκολο. Η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα γεγονός που αποδεικνύεται και από την απουσία από τη σύνοδο των ηγετών των τριών μεγαλύτερων «ρυπαντών» της ατμόσφαιρας, της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Η επικαιροποίηση των εθνικών δεσμεύσεων των αναπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον περιορισμό των εκπομπών και τον διπλασιασμό των επενδύσεων σε πληττόμενες και πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες είναι το πρώτο ζητούμενο της συνόδου. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί, για πρώτη φορά, το καίριο ζήτημα της αποζημίωσης των φτωχότερων χωρών για τις απώλειες που υφίστανται από τις ρυπογόνες πρακτικές των αναπτυγμένων χωρών.
Αυτό που περιμένουμε στην COP27 είναι ουσιαστικές πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις για τολμηρά μέτρα και δράσεις κι όχι άλλες κενές υποσχέσεις. Καθώς ακολουθούν η COP για τη Βιοποικιλότητα στον Καναδά και η Σύνοδος των G20 στην Ινδονησία, το αποτέλεσμα της COP27 θα δώσει τον τόνο. Είναι κρίσιμο να φανεί ότι η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύεται πραγματικά να προστατέψει τους κατοίκους και τη φύση του πλανήτη.