Στο συνέδριο για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, που οργάνωσε η κυβέρνηση με την Περιφέρεια έβρεχε δισεκατομμύρια ευρώ, από τους υπουργούς, τον Περιφερειάρχη και τον Πρωθυπουργό.
Τις ίδιες ημέρες η περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δεν είχε νερό και το πρόβλημα συνεχίζεται και όμως κανείς από τους αρμοδίους δεν ένιωσε την ανάγκη να πει μια κουβέντα, γιατί;
Αποσιώπησαν το πρόβλημα γιατί οι σύμβουλοι επικοινωνίας τους είπαν πως όποιος μιλήσει θα το αναδείξει και πρέπει κάποιοι να το χρεωθούν πολιτικά.
Άθελά του, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, χωρίς να είναι ο αρμόδιος, αφού οι αρμόδιοι κρύφτηκαν, κατά την επίσκεψη του στο σημείο του κατεστραμμένου αγωγού αποκάλυψε το πρόβλημα και είπε: «Έχει εντοπιστεί η βλάβη στον υφιστάμενο αγωγό 40 χρόνων περίπου. Αυτό που επείγει και συζητήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ είναι η επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού, έτσι ώστε το νερό του Αλιάκμονα να καλύπτει 100% τις ανάγκες και να χρησιμοποιούμε το νερό της Αραβησσού μόνο σε έκτακτες ανάγκες.
Το έργο είναι πλήρως μελετημένο και έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τους κοινοτικούς πόρους που τις έχουν διατεθεί»
Άκουσε κανείς να γίνεται καμία αναφορά από υπουργό πρωθυπουργό και περιφερειάρχη στο συνέδριο για ένα έργο τόσο ζωτικής σημασίας, μάλιστα την ώρα που η κάτοικοι, τα νοσοκομεία τα σχολεία οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονταν;
Οικειοποιήθηκαν έργα άλλων και εξήγγειλαν έργα δισεκατομμυρίων για τα οποία ούτε μελέτες έχουν, ούτε και πόρους και φυσικά χωρίς ορίζοντα έναρξης της κατασκευής τους τα επόμενα δέκα χρόνια και για ένα έργο τόσο αναγκαίο που είναι μελετημένο και έτοιμο για δημοπράτηση, δεν είπαν λέξη.
Γιατί όμως το έργο αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αφού τα προβλήματα με την άντληση και παροχέτευση νερού από την Αραβφησσό εινα μεγάλα και έχουν αναδειχτεί εδώ και δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια;
Ποιος δεν θυμάται και τα προβλήματα που δημιουργούσε στο περιβάλλον τις καλλιέργειες και την σταθερότητα του εδάφους στην περιοχή της Αραβησσού, που είχε ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της και των οικολογικών οργανώσεων;
Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008, όπως θυμούνται όλοι προκήρυξε τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα, που ήταν ήδη έντονο.
Ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009, γιατί ήμασταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και προχωρήσαμε στην μελέτη του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης του υφιστάμενου διυλιστηρίου που επεξεργάζεται το νερό από τον Αλιάκμονα.
Στο αρχές του 2011 δημοπρατήθηκε το έργο με προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ από το Ταμείο συνοχής της ΕΕ και το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και στο τέλος του 2011, υπήρχε μειοδότης ανάδοχος.
Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τις εκλογές του 2012 ακύρωσε τον διαγωνισμό για λόγους που ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν και από τότε μέχρι σήμερα κανείς δεν ασχολήθηκε, όπως κάνουν και τώρα.
Το έργο θα είχε τελειώσει το 2014 και η Θεσσαλονίκη θα είχε υπερκάλυψη για 50 χρόνια με 300.000 κυβικά μέτρα νερό ημερησίως της καλύτερης ποιότητας και θα μπορούσε να εντάξει και τις περαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα τις βιομηχανικές και τις τουριστικές.
Και τώρα θα ξεδιπλωθεί το γαϊτανάκι της αλληλομετάθεσης και της απόκρυψης των ευθυνών και η πόλη, οι άνθρωποι της και η κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα θα πλήττεται από τις αβελτηρίας αρμοδίων κάθε απόχρωσης τα τελευταία 8 χρόνια.
Ο αγωγός της Αραβήσσου ξεπέρασε τα όρια ζωής του και θα σκάνε κάθε λίγο παρόμοιο προβλήματα.
Ευτυχώς που δεν ακύρωσαν και το δεύτερο έργο 38 περίπου εκ. ευρώ, τον Β’ κλάδο του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, που θα παίρνει αστικά λύματα από το κέντρο και την Δυτική Θεσσαλονίκη για τον βιολογικό της Σινδου, αποτρέποντας μεγάλες ποσότητες να πέφτουν στον Θερμαϊκό, στην πρώτη νεροποντή από υπερχειλίσεις του υπάρχοντος αγωγού, συμβάλλοντας στην μόλυνση του και την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν.
Βεβαία αντί να τελειώσει το 2014 , ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αρμόδιοι δεν δίνουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.
Υποσχέσεις δισεκατομμυρίων έβρεξε στην Θεσσαλονίκη και από πολλούς, το νερό όμως μας έλλειπε και συχνά θα μας λείπει αν δεν σοβαρευτούν οι αρμόδιοι.