Όσοι παρακολουθήσαμε την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη χθες, στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα «Η Κύπρος μετά την κρίση», είναι βέβαιο ότι μας κυρίεψε μια μελαγχολία.
Εξήγησε πώς η Κύπρος κατόρθωσε σε χρόνο ρεκόρ να βγεί από τα μνημόνια και σήμερα να λειτουργεί ως μία κανονική χώρα, αποφεύγοντας ένα δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο, κάτι που πολλοί προεξοφλούσαν.
Όπως εξήγησε, «Τον Μάιο του 2011 η Κύπρος βρέθηκε εκτός αγορών έχοντας υποστεί 22 υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνείς οίκους. Τα διαθέσιμα που είχε το κράτος αρκούσαν μόνο για 30 ημέρες, επιχειρήσεις έκλειναν, στην αγορά επικρατούσε οικονομική ανασφάλεια και η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 3% προ κρίσης στο 16% αμέσως μετά.»
Στην Κύπρο, λοιπόν, αντί να ανακαλύπτουν «Ζάππεια» και «σχίσιμο μνημονίων», πάνω και κάτω πλατείες, «προσκυνημένους» και «μερκελιστές» και όλα τα ά-λογα του λαϊκισμού, κάθησαν κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη και με πραγματικό, αληθινό πατριωτισμό ρίχτηκαν στη δουλειά…
«Προχωρήσαμε στη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, κάναμε μεταρρυθμίσεις σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα, προσελκύσαμε επενδύσεις, δώσαμε φορολογικά κίνητρα, εξορθολογήσαμε την κοινωνική πρόνοια και έτσι καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο γρηγορότερα από ό,τι πολλοί προέβλεπαν», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Έτσι, την άνοιξη του 2015 η Κύπρος κατάφερε να ξαναβγεί στις αγορές, να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια και να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα.
«Η οικονομία για τρίτη συνεχή χρονιά βαδίζει σε σταθερή πορεία οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι για να επιτευχθούν τα παραπάνω, η Κύπρος έκανε μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί το κράτος πιο φιλικό στους πολίτες, εκσυγχρόνισε τις δημόσιες υπηρεσίες της, ενώ- όπως ειπε- δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον ιδιωτικό τομέα που αποτέλεσε το μοχλό επιτυχίας της εξόδου από την κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά την προώθηση των φορολογικών κινήτρων, την κατάργηση φόρων όπως ο αντίστοιχος ΕΝΦΙΑ, τις φορολογικές εκπτώσεις σε νέες επενδύσεις και τα κίνητρα σε ξένους επενδυτές. Τόνισε τέλος, ότι η Κύπρος επενδύει στη γνώση, την καινοτομία και τις υποδομές και την κοινωνική πολιτική, θεσπίζοντας ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
«Τα κοινωνικά παντοπωλεία που άνοιξαν στην αρχή της κρίσης, δεν υπάρχουν πια, διότι δεν χρειάζονται», είπε.
Η ομιλία αυτή έγινε στη χώρα, όπου παραδέρνει εδώ και οκτώ χρόνια στα μνημόνια και το μόνο που κατόρθωσε να κάνει είναι να βαθύνει ακόμη περισσότερο τον διχασμό. Να αναδείξει πολιτικούς που επενδύουν στο διχασμό, αδιαφορώντας για το μέλλον της χώρας. Πολιτικούς που δεν εμπνέονται από πραγματικό πατριωτισμό, όπως στην Κύπρο, όπου από την Αριστερά έως τη Δεξιά, άφησαν στην άκρη τις αντιπαραθέσεις και εργάστηκαν από κοινού για το καλό της χώρας τους….
Είναι να μη σε πιάνει η μελαγχολία;!!!….