Ο Μπάιντεν πρέπει να πάρει ρίσκα, να μιλήσει ευθέως και να ενεργήσει με τόλμη
Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή σπάνια τελειώνουν καθαρά. Ορισμένοι παρατηρητές, ωστόσο, εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να ανατρέψει ένα επικίνδυνο status quo και τελικά να οδηγήσει σε περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή. Ο πόλεμος συχνά συγκρίνεται με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του Οκτωβρίου του 1973 μεταξύ του Ισραήλ και των συνδυασμένων δυνάμεων της Αιγύπτου και της Συρίας, κυρίως λόγω του μεγέθους των αποτυχιών των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, της απώλειας πίστης του ισραηλινού κοινού στην κυβέρνησή του και του εθνικού τραύματος που ακολούθησε.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε ουσιαστική σύγκριση τελειώνει εκεί. Περισσότεροι από 2.800 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Ωστόσο, αυτή η σύγκρουση δεν ενσωμάτωσε ποτέ το είδος των σαδιστικών, αδιάκριτων βασανιστηρίων, δολοφονιών και ομήρων που διέπραξε η Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 – ούτε τις επακόλουθες αεροπορικές επιδρομές μεγάλης κλίμακας από τις ισραηλινές δυνάμεις που έχουν ήδη οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους αμάχων. Ο πόλεμος του 1973 διήρκεσε μόλις τρεις εβδομάδες και γρήγορα εισήλθε σε μια σχετικά καλά δομημένη συμφωνία αποδέσμευσης με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκινώντας μια διαδικασία που οδήγησε σε μια συνθήκη ορόσημο Αιγύπτου-Ισραήλ που υπογράφηκε από δύο ισχυρούς ηγέτες: τον χαρισματικό, ηρωικό Αιγύπτιο Πρόεδρο Ανουάρ Αλ Σαντάτ και τον σκληρό Ισραηλινό πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπέγκιν.
Αντίθετα, οι δύο τραυματισμένες κοινωνίες που προκύπτουν από τον τρέχοντα πόλεμο θα αντιμετωπίσουν ένα επίπεδο αγωνίας, απωλειών και καταστροφών που θα απαιτήσουν μια ηράκλεια προσπάθεια σωματικής ανασυγκρότησης και ψυχολογικής θεραπείας.
Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 1.400 Ισραηλινοί και 18.000 Παλαιστίνιοι. Περίπου 150.000 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Στη Δυτική Όχθη, οι επιδρομές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και η εξέγερση των εξτρεμιστών εποίκων έχουν ήδη οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 260 Παλαιστίνιους, σχεδόν 2.000 συλλήψεις και τον σχεδόν 1.000 εκτοπισμένους από τα εδάφη τους. Η άποψη ότι το Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων για την απενεργοποίηση της Χαμάς, θα πραγματοποιήσει πλήρη έξοδο από τη Γάζα και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) μπορεί γρήγορα και εξουσιαστικά να αναλάβει δεν είναι ρεαλιστική. Και αυτός ο πόλεμος δεν έχει ηρωικούς ηγέτες: και οι δύο πλευρές υποφέρουν από βαθιά αναποτελεσματική διακυβέρνηση.
Δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική στο εγγύς μέλλον για μια δραματικά αναζωογονητική κατάργηση της σύγκρουσης που να δικαιώνει τις θυσίες κάθε πλευράς και να παρέχει ανακούφιση και ελπίδα για το μέλλον. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η περιοχή δεν πρέπει να επιστρέψει στο status quo που είχε πριν από την 7η Οκτωβρίου. Εάν ο Μπάιντεν θέλει αλλαγή, τότε η κυβέρνησή του θα πρέπει να κάνει πιο τολμηρές πολιτικές κινήσεις—αυτές που οδηγούν σταθερά προς μια λύση δύο κρατών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να επιθυμούν να αποφύγουν τολμηρές κινήσεις σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση: τέτοιες κινήσεις θα είναι πρακτικά δύσκολες και πολιτικά επικίνδυνες. Αλλά τα γεγονότα στο έδαφος δείχνουν ότι η περιοχή δεν μπορεί να επιστρέψει στο ασταθές προπολεμικό status quo της. Αντίθετα, χωρίς προσεκτική καθοδήγηση, είναι πιθανό να προκύψει ένα νέο status quo που θα είναι ακόμη πιο προβληματικό. Μόνο μια τολμηρή αμερικανική ηγεσία τώρα μπορεί να υποστηρίξει ένα καλό αποτέλεσμα στον απόηχο αυτού του πολέμου.
Ασταθής ισορροπία
Διεξάγοντας πόλεμο στη Γάζα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχοι τους είναι να καταστρέψουν τη Χαμάς και στη συνέχεια να αποστρατικοποιήσουν και να αποριζοσπαστικοποιήσουν τη Γάζα. Το τι εννοούν αυτοί οι ηγέτες με τον όρο «αποριζοσπαστικοποίηση» παραμένει ασαφές. Αλλά ακόμα κι αν οι Ισραηλινοί καταφέρουν να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, δεν θα δηλώσουν απλώς ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί στη Γάζα και θα αποχωρήσουν. Οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν αποκλείσει τόσο τη Χαμάς όσο και την Παλαιστινιακή Αρχή ως κυβερνητικές αρχές, και έτσι το Ισραήλ πιθανότατα θα παραμείνει στη Γάζα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Ισραήλ ελέγχει ήδη τη χερσαία, θαλάσσια και εναέρια πρόσβαση της Γάζας, καθώς και το ηλεκτρομαγνητικό της φάσμα. Ακόμα κι αν το Ισραήλ καταφέρει να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα, αναμφίβολα θα θέλει να διατηρήσει κάποια εξουσία, διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι όλες οι εισαγωγές με στρατιωτικούς σκοπούς διπλής χρήσης θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται προσεκτικά. Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς βοήθειας -ήδη πολύ μεγάλη λόγω των στρατιωκών επιχειρήσεων και τους θανάτους χιλιάδων κατοίκων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας του ΟΗΕ, είναι αναπόφευκτη.
Εάν το Ισραήλ προσπαθήσει να παραμείνει στη Γάζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει εναπομείνασες επιθέσεις από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και τεράστιες προκλήσεις για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης. Παρόλο που ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν για έξοδο από τη Γάζα, μιλούν επίσης ανοιχτά για την αναγκαιότητα δημιουργίας μακροπρόθεσμων «ζωνών προστασίας» και για τη συνολική ευθύνη του Ισραήλ για την ασφάλεια. Αλλά οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και εκείνοι στα αραβικά κράτη σίγουρα θα αρνηθούν να είναι συμμέτοχοι στις επιχειρήσεις ασφαλείας του Ισραήλ.
Με απλά λόγια, καμία φωτεινή γραμμή δεν θα χωρίσει τον πόλεμο από την ειρήνη σε αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πιθανότατα θα μετατραπούν από μια εντατική αεροπορική και χερσαία εκστρατεία σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις και το Ισραήλ θα είναι μέρος του τοπίου της Γάζας για κάποιο χρονικό διάστημα. Όσο το Ισραήλ θα προσπαθήσει να αποφύγει τον κανόνα του «Pottery Barn» του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ - τον παραβιάσεις, τον κατέχεις - μια εκτεταμένη ισραηλινή παρουσία στη Γάζα θα συνεπάγεται αναπόφευκτα την ανάληψη περισσότερης, όχι λιγότερης, ευθύνης και ανάμειξης στην περιοχή. Και αυτό είναι πιθανό να πυροδοτήσει εντάσεις με όποιον έρθει να κυβερνήσει επίσημα τη Γάζα.
Ένας αδύναμος εταίρος
Στα χαρτιά, η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της Γάζας μακροπρόθεσμα είναι η παλαιστινιακή διακυβέρνηση υπό την ηγεσία μιας ανανεωμένης και νομιμοποιημένης Παλαιστινιακής Αρχής. Η Παλαιστινιακή Αρχή βοηθά ήδη στην κάλυψη των μισθών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα της Γάζας και βοηθά στην πληρωμή της ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής. Η διεθνής κοινότητα τη βλέπει ως τη νόμιμη αρχή στη Γάζα καθώς και στη Δυτική Όχθη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν μίλησε για τον ρόλο που μπορεί να παίξει μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή στη διακυβέρνηση της Γάζας.
Αλλά λόγω της δικής της δυσλειτουργίας -και, σε μεγάλο βαθμό, των ισραηλινών πολιτικών- η Παλαιστινιακή Αρχή έχει γίνει αδύναμη και αναποτελεσματική. Οι Παλαιστίνιοι την αντιλαμβάνονται ως διεφθαρμένη, νεποτιστική και αυταρχική: σε μια έρευνα του Arab Barometer στους κατοίκους της Γάζας που διεξήχθη λίγο πριν από τις 7 Οκτωβρίου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι βάρος για τον παλαιστινιακό λαό. Ο Αμπάς είναι 87 ετών και βρίσκεται στο 19ο έτος της θητείας που υποτίθεται ότι θα ήταν τετραετής. Αρνήθηκε να διεξαγάγει νέες εκλογές το 2021 και έχει χάσει όλο και περισσότερο την επαφή με τους νεαρούς Παλαιστίνιους. Όταν οι ερωτηθέντες στην ίδια δημοσκόπηση του Arab Barometer ρωτήθηκαν ποιον θα ψήφιζαν εάν γίνονταν προεδρικές εκλογές στη Γάζα, το 32% επέλεξε τον φυλακισμένο ακτιβιστή της Fatah Marwan Barghouti και το 24% τον ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh. Μόνο το 12 τοις εκατό επέλεξε τον Αμπάς.
Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τις επιδρομές και τις επιθέσεις των εποίκων , πόσο μάλλον να επηρεάσει την πορεία των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Εν τω μεταξύ, η δύναμη της Χαμάς έχει ανέβει στη Δυτική Όχθη μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές κατόπιν διαπραγματεύσεων. Για πολλούς Παλαιστίνιους που δεν εμπιστεύονται τον Αμπάς και καταγγέλλουν τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ, η Χαμάς μετατρέπεται σε μόνη εναλλακτική δύναμη στην περιοχή.
Η αποκατάσταση της πίστης των Παλαιστινίων στην Παλαιστινιακή Αρχή θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια και χρόνο. Θα απαιτούσε από την Παλαιστινιακή Αρχή να διεξαγάγει δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι πραγματικά θα έχει ως στόχο να τερματίσει την κατοχή του Ισραήλ και να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Εάν πετύχει, το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να αποδείξει τη δέσμευσή του -με λόγια και με πράξεις- για την προώθηση μιας λύσεις δύο κρατών. Και με τη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, αυτό το σενάριο είναι αδύνατο.
Γαντζωμένος στην εξουσία
Κατά μία έννοια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ξέσπασε στη Γάζα και όχι στη Δυτική Όχθη. Η Γάζα ήταν συχνά στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων: η πρώτη Ιντιφάντα ξεκίνησε στη Γάζα το 1987 και τον εικοστό πρώτο αιώνα, η Γάζα ήταν το επίκεντρο τουλάχιστον έξι σημαντικών ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων. Αλλά ο δεξιός συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επικεντρωθεί στη Δυτική Όχθη, προσπαθώντας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσάρτηση. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η κυβέρνηση του Νετανιάχου απέκλεισε κάθε πιθανότητα λύσης δύο κρατών, προωθώντας ή εγκρίνοντας άδειες για 13.000 νέες κατοικίες σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 2012.
Το γεγονός ότι ο Νετανιάχου ήταν πρόεδρος κατά την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση και την χειρότερη αποτυχίας των μυστικών υπηρεσιών στην ιστορία του Ισραήλ, καθώς και την πιο αιματηρή ημέρας για τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, έχει δυσφημήσει την ηγεσία του. Πολλοί παρατηρητές υπέθεσαν εύλογα ότι η πολιτική του σταδιοδρομία θα φτάσει σύντομα στο τέλος της, όπως συνέβη με την πρωθυπουργό του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Αλλά ο Νετανιάχου θα αγωνιστεί για να παραμείνει στην εξουσία. Αντιμέτωπος με κατηγορίες για παραβίαση εμπιστοσύνης, δωροδοκία και απάτη, ο Νετανιάχου θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει τη φυλακή. Ήδη, έχει σπάσει την παράδοση προτείνοντας ότι θα οργανώσει την έρευνα για τις κυβερνητικές αποτυχίες που προηγήθηκαν της επίθεσης της Χαμάς. Η έρευνα δεν θα έχει τη νομική εξουσία μιας κρατικής επιτροπής.
Προς το παρόν, ο Νετανιάχου διατηρεί μια άνετη πλειοψηφία 74 εδρών στην Κνεσέτ και έχει δείξει ότι είναι πρόθυμος να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα στους εξτρεμιστές υπερορθόδοξους εταίρους του για να διατηρήσει ανέπαφο τον κυβερνητικό συνασπισμό του. Τον Μάιο του 2023, η Κνεσέτ ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Νετανιάχου, εξασφαλίζοντας την εξουσία του συνασπισμού μέχρι το 2025. Οι όροι της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε το Ισραήλ μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου απέκλεισαν τη θέσπιση οποιασδήποτε νομοθεσίας που δεν σχετίζεται με δίωξη του, λόγω του πολέμου. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου είναι πιθανό να επιβιώσει για αρκετό καιρό ακόμη.
Ο Νετανιάχου θα συνεχίσει να δέχεται δημόσια πίεση να παραιτηθεί. Ορισμένοι σημαντικοί πρώην ηγέτες του κατεστημένου ασφαλείας του Ισραήλ τον έχουν ήδη καλέσει να παραιτηθεί. Εάν αρνηθεί να το πράξει, δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός για την απομάκρυνσή του από το αξίωμά του — παρόλο που η δίκη του έχει τώρα επαναληφθεί.
Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου κινείται για να υποστηρίξει τους δεξιούς εταίρους του. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνησή του φαίνεται να εκμεταλλεύεται την προσοχή που αποσπά η Γάζα από τη Δυτική Όχθη για να επιδιώξει περισσότερη επέκταση των εποικισμών και να καταστείλει τους Παλαιστινίους. Από τις 7 Οκτωβρίου, εξτρεμιστές έποικοι στη Δυτική Όχθη έχουν εμπλακεί σε δεκάδες περιστατικά επιθετικότητας και εκφοβισμού εναντίον Παλαιστινίων, αναγκάζοντας τουλάχιστον χίλιους -συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων κοινοτήτων κτηνοτρόφων- να εγκαταλείψουν τη γη τους. Το ένα τρίτο αυτών των επεισοδίων περιελάμβανε εποίκους που έβαλαν με πυροβόλα όπλα εναντίον Παλαιστινίων. Σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών επεισοδίων, ο IDF συνόδευε ή υποστήριζε ενεργά τους εποίκους.
Εάν ο Ισραηλινός Στρατός πετύχει τους πολεμικούς του στόχους σκοτώνοντας τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, ο Νετανιάχου θα μπορούσε ακόμη και να ανακτήσει κάποια υποστήριξη. Το εκλογικό σώμα του Ισραήλ είχε μετατοπιστεί προς τα δεξιά πολύ πριν από αυτόν τον πόλεμο. Η τρομοκρατία της Χαμάς μπορεί κάλλιστα να ενθαρρύνει μια περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του ισραηλινού πληθυσμού.
Εάν ο Νετανιάχου παραμείνει στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι πιθανό να συνεχίσει να επιδεινώνεται, οδηγώντας πιθανώς σε μια παλαιστινιακή εξέγερση που θα υποκινείται εν μέρει από εξτρεμιστές εποίκους. Θα εκμεταλλευτεί επίσης για δικό του όφελος ό,τι αποφασίσουν να κάνουν ή να μην κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν ο Μπάιντεν προσπαθήσει να αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία, ο Νετανιάχου πιθανότατα θα τονίσει αυτό που έχει ήδη πει στο Κόμμα Λικούντ: ότι μόνο αυτός μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Εάν, από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν εκτιμήσει ότι οι πιθανότητες για μια ειρηνευτική διαδικασία δύο κρατών είναι ανύπαρκτες στο εγγύς μέλλον, ο Νετανιάχου θα αξιοποιήσει την ικανότητά του να πείσει τους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από το δρόμο του.
Τα διλήμματα
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα διλήμματα πολιτικής φαίνονται ιδιαίτερα περίπλοκα. Αλλά μετά από 56 χρόνια ισραηλινής κατοχής χωρίς τέλος, αυτά τα διλήμματα πρέπει να διευθετηθούν νωρίτερα παρά αργότερα. Η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δυαδική—είτε προσπαθήσει να βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών για μια λύση δύο κρατών είτε προσαρμοστεί σε μια κατάσταση μετά τη σύγκρουση που είναι χειρότερη από το status quo ante, δεν θα επιλύσει κανένα ζήτημα και πιθανώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν άλλο πόλεμο .
Το να πιέσουμε σκληρά για μια λύση δύο κρατών θα ήταν περίπλοκο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βοηθήσουν στην οργάνωση πολλών κρίσιμων διαδικασιών ταυτόχρονα: θέσπιση μηχανισμών ανασυγκρότησης της Γάζας για να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν την ημέρα που θα φύγει ο Ισραηλινός Στρατός, πείθοντας απρόθυμα αραβικά μέρη για να βοηθήσουν στη διατήρηση του νόμου και της τάξης και στη δημιουργία προσωρινής διακυβέρνησης στη Γάζα. κρατώντας μακριά τα υπολείμματα της Χαμάς, υποχρεώνοντας την Παλαιστινιακή Αρχή να αναδιαρθρωθεί ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του παλαιστινιακού κοινού και να αντιμετωπίσει τις νόμιμες ισραηλινές ανησυχίες για την ασφάλεια.
Αυτή η πορεία δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν επίσης πολιτικά επικίνδυνη: θα μπορούσε να έχει το ακούσιο αποτέλεσμα να δώσει στον Νετανιάχου ένα εργαλείο επιχειρημάτων για να παραμείνει στην εξουσία. Η επιτυχία απέχει πολύ από το να είναι σίγουρη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν πληγωμένους ηγέτες που μπορεί να είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να λάβουν μεγάλες αποφάσεις. Και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι απέτυχαν πολλές φορές να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, όταν το πλαίσιο ήταν πολύ λιγότερο βαρύ από ό,τι είναι σήμερα.
Ακόμα κι αν ο Νετανιάχου εγκαταλείψει το αξίωμα, κανένας άλλος κορυφαίος πολιτικός στο Ισραήλ δεν φαίνεται πρόθυμος να ακολουθήσει έναν δρόμο ειρήνης.
Ως δυνητικός μεσολαβητής της ειρήνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες στερούνται επίσης αξιοπιστίας. Για να προχωρήσουν προς μια λύση δύο κρατών, οι Άραβες και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν πειστεί για τις προθέσεις και τη συνέχεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών και η μη ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη Γενική Συνέλευση για ψηφίσματα για ανθρωπιστικές εκεχειρίες δεν έχουν εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Και ακόμη και εκείνοι οι σύμμαχοι που εμπιστεύονται την Ουάσιγκτον ότι θα εφαρμόσει τα σχέδιά της θα αναρωτηθούν τι θα συμβεί εάν ο Μπάιντεν χάσει την επερχόμενη εκλογή του.
Αλλά η εναλλακτική προσέγγιση -η ελπίδα για επιστροφή στο status quo πριν από την 7η Οκτωβρίου χωρίς μια σοβαρή προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προωθήσουν τις προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη- θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Ακόμα κι αν ο Νετανιάχου εγκαταλείψει το αξίωμα, κανένας άλλος σημερινός κορυφαίος πολιτικός στο Ισραήλ δεν φαίνεται πρόθυμος να ακολουθήσει έναν δρόμο ειρήνης. Και δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι ηγέτες με τη βαρύτητα και το πολιτικό βάρος να εμπλακούν σοβαρά με το Ισραήλ στον απόηχο αυτής της σύγκρουσης. Κάποιοι μιλούν για τον Μπαργκούτι ως πιθανό Παλαιστίνιο ηγέτη, αλλά εκτίει ισόβια κάθειρξη για δολοφονία Ισραηλινών και δεν έχει ιστορικό στην πολιτική ζωή που να υποδηλώνει ότι θα ήταν ειρηνοποιός.
Η πίεση προς την Παλαιστινιακή Αρχή να μεταρρυθμιστεί είναι ένα έργο πέρα από τις δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και μόνο. Η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί να ενεργήσει σε συνεννόηση με άλλους για να κάνει την Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει αυτό που αντιστέκεται να κάνει για δεκαετίες: να γίνει λιγότερο αυταρχική, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να συμφωνήσει να διεξαγάγει νέες εκλογές για την προεδρία και το Νομοθετικό Σώμα. Η πίεση της Παλαιστινιακής Αρχής να αποκαταστήσει τη νομιμότητά της μεταξύ των Παλαιστινίων θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα—το λεγόμενο Αραβικό Κουαρτέτο—καθώς και την ΕΕ, η οποία έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στον παλαιστινιακό θεσμικό οικοδόμημα. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί αυτή η πολυμερής προσπάθεια, οι Άραβες ηγέτες θα πρέπει να δουν μια σαφή αμερικανική πολιτική που θα υπερβαίνει τη Γάζα και θα επικεντρώνεται στον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες.
Υπολογισμένος κίνδυνος
Αλλά αξίζει να αναλάβουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται η υποστήριξη μιας προσέγγισης δύο κρατών. Άλλοι παράγοντες θα κρίνουν το μέτρο της αξιοπιστίας των ΗΠΑ από αυτό που είναι διατεθειμένη να κάνει η Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει τις άβολες πραγματικότητες που σχεδόν σίγουρα θα καθορίσουν το τοπίο μετά τη σύγκρουση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει την εξυπνάδα και τη δομή να συνεχίσει ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Και η πορεία θα γίνει δύσκολη. Ωστόσο, μια τολμηρή προσπάθεια προώθησης μιας λύσης δύο κρατών θα μπορούσε να προσελκύσει υποστήριξη από αραβικά κράτη για να συμβάλει στη διασφάλιση του βασικού νόμου και της τάξης, της προσωρινής διακυβέρνησης και της ανοικοδόμησης στη Γάζα, καθώς και ένα δίχτυ ασφαλείας για την Παλαιστινιακή Αρχή εάν ξεκινήσει με τα απαραίτητα. Τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.
Το ερώτημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι τι μπορεί να κάνει ρεαλιστικά μέσα στη χρονιά πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεδομένων των περιορισμών που θέτει η αμερικανική πολιτική και εκείνων που είναι πιθανό να συναντήσει στο Ισραήλ, στους Παλαιστίνιους και σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Βραχυπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να λάβουν μέτρα που θα βοηθούσαν να ξεπεραστούν ορισμένα πρώιμα εμπόδια για μια λύση δύο κρατών. Πρώτον, ο Μπάιντεν θα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ να τερματίσει γρήγορα την έντονη χερσαία και εναέρια εκστρατεία του - η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να προκαλεί σημαντικές απώλειες αμάχων - υπέρ πιο εστιασμένων και στοχευμένων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνησή του πρέπει επίσης να πιέσει σκληρά για αύξηση του ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι το συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom που άνοιξε πρόσφατα να παραμένει ανοιχτό και πιέζοντας για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των εναπομεινάντων Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς. Και η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή να καταστείλουν τη βία από εξτρεμιστές εποίκους και Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη.
Αξίζει να αναλάβουμε τους κινδύνους της υπεράσπισης μιας προσέγγισης για δημιουργία δύο κρατών και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει την ικανότητα να το κάνει.
Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τις κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της μη μείωσης του εδάφους της Γάζας, της αναγκαστικής μετεγκατάστασης των κατοίκων της Γάζας και της παλαιστινιακής διακυβέρνησης. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να καταστήσουν σαφές, τόσο στις δημόσιες δηλώσεις τους όσο και στις ιδιωτικές επαφές τους με Ισραηλινούς και άλλους, ότι η Γάζα και η Δυτική Όχθη πρέπει να παραμείνουν μια αναπόσπαστη μονάδα και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα ξαναρχίσει τελικά τη διακυβέρνησή της στη Γάζα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να είναι προορατικές στην προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι η σύγκρουση κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου δεν θα μετεξελιχθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας. Τουλάχιστον 60.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Εάν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006 που επιβάλλει την αποχώρηση της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι δεν εφαρμοστεί, το Ισραήλ μπορεί να αναπτύξει τον στρατό του για να περιορίσει τη Χεζμπολάχ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πλήρη πόλεμο με μια τρομοκρατική οργάνωση πολύ πιο ισχυρή από τη Χαμάς. Για να περιορίσουν αυτόν τον κίνδυνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διατηρήσουν τις αποτρεπτικές στρατιωτικές δυνάμεις που έστειλαν στην περιοχή τον Οκτώβριο του 2023.
Τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες κατανοούν ότι η λύση δύο κρατών είναι η προτιμώμενη λύση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια βήματα πρέπει να κάβει κάθε πλευρά για να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. Οι ηγέτες των ΗΠΑ θα πρέπει να πουν στον ισραηλινό λαό ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσει τη θεμελιώδη επιλογή που έχει αποφύγει να κάνει η χώρα από το 1967: Ή το Ισραήλ θα κατέχει το παλαιστινιακό έδαφος επ' αόριστον ή μπορεί να ζήσει δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος; Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στείλουν το μήνυμα στους Παλαιστίνιους ότι έχει έρθει η ώρα και για αυτούς να κάνουν μια επιλογή: ή θα παραμείνουν υπό κατοχή ή θα μεταρρυθμίσουν τη διακυβέρνησή τους. Οι ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά με βασικές αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, τα κράτη του Κόλπου και την Ιορδανία για να υποστηρίξουν αυτές τις αλλαγές. Η Σαουδική Αραβία, δεδομένου του ενδιαφέροντός της για ομαλοποίηση με το Ισραήλ, θα έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.
Το μόνο καλό στοίχημα
Μπορεί κάτι από αυτά να πετύχει με την τρέχουσα ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία στο τιμόνι; Δεν υπάρχει περίπτωση. Ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει. Και ο Αμπάς επίσης. Αλλά ακόμα κι αν παραμείνουν στην εξουσία βραχυπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ καλύτερες επιλογές. Ο Μπάιντεν δεν πρέπει να απειλήσει ότι θα αρνηθεί την απαραίτητη στρατιωτική βοήθεια από το Ισραήλ. Αλλά μπορεί να καταστήσει πιο σαφές στους Ισραηλινούς ότι η συνεχής ισχύς της σχέσης τους με την Ουάσιγκτον βασίζεται στην κατανόηση του Ισραήλ ότι δεν μπορεί να ξανακαταλάβει τη Γάζα και ότι η τελική εγγύηση ασφάλειας θα είναι μια ειρηνευτική συμφωνία με ένα παρόμοιο ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος. Διαμορφώνοντας τη ρητορική του ως το είδος της ευθείας ομιλίας που αποφεύγει ο Νετανιάχου, ο Μπάιντεν μπορεί να είναι σε θέση να επηρεάσει τις ισραηλινές συμπεριφορές χωρίς να μειώσει τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί το 2024.
Τα περισσότερα κρατικά πολιτικά σημειώματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που γράψαμε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προτείνουν τρεις επιλογές: μια τολμηρή που προτείνει κινήσεις που θα δυσκολευτεί να καταπιεί ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, μια επιλογή status quo που επιτρέπει στον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής να πιστεύει ότι δεν χρειάζονται πολλά που πρέπει να γίνουν, και μια επιλογή "Goldilocks" που προτείνει αρκετή δράση για να δείξουμε τους μύες αλλά όχι αρκετή ώστε να σπάσουν τα φτερά. Συχνά, επιλέγεται η επιλογή Goldilocks: προσφέρει μια αίσθηση κίνησης ενώ περικλείει ελάχιστους κινδύνους.
Ωστόσο, δεν θα υπάρξει η επιλογή Goldilocks στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Ο Μπάιντεν πρέπει να υιοθετήσει μια αποφασιστική στάση -με λόγια και με πράξεις- που να προωθεί σοβαρά την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών. Εάν κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία, τα θεμέλια που θέτει το 2024 για μια πιο μακροχρόνια επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης θα τον φέρουν σε θέση να εμπλακεί πιο εντατικά: η κατάσταση δεν μπορεί να επιδεινωθεί μέχρι να περάσει η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ. Μεγάλες πολιτικές και πρακτικές πιέσεις βαρύνουν τον Μπάιντεν, εάν επιλέξει να είναι τολμηρός. Αλλά μπορεί να προκύψουν πολύ μεγαλύτεροι κίνδυνοι αν δεν το κάνει.
Δημοσιεύτηκε στο Foreign Affairs στις 22 Δεκεμβρίου 2023
Πηγή: www.foreignaffairs.com