Σε αναταραχή βρίσκεται το κόμμα της Νέας Αριστεράς, μετά το «Όχι» στην πρόταση του προέδρου της, Αλέξη Χαρίτση, για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στη διήμερη συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο.
Σηνειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση βρέθηκαν αντιμέτωποι - πρωτοφανές στην πολιτικη ιστορία των αριστερών κομμάτων - ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης με τον Γραμματέα Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε το Σάββατο «οδικό χάρτη» για τη συγκρότηση μετώπου της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜεΡΑ25, τον ΚΟΣΜΟ (Πέτρος Κόκκαλης), το ΠΡΑΤΤΩ (Νίκος Κοτζιάς) και την Κοινωνική Συμφωνία (Λούκα Κατσέλη). Ο εν λόγω οδικός χάρτης περιλάμβανε μια άμεση πρόσκληση προς τις δυνάμεις αυτού του «Λαϊκού Μετώπου» με πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για συντονισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων καθώς και από κοινού δράση στη Βουλή και με τελικό στόχο «την αξιολόγηση της δυνατότητας εκλογικής συνεργασίας αυτοτελών σχημάτων πάνω σε προγραμματική βάση».
Με τον οδικό χάρτη του κ. Χαρίτση διαφώνησε ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του τόσο ως προς τον χρονισμό της πρωτοβουλίας όσο και ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μια βιαστική και σπασμωδική συνεργασία δεν εξυπηρετεί ούτε την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, ούτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας ανταγωνιστικής δύναμης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενέχει μάλιστα τον κίνδυνο ολικής απαξίωσης της Αριστεράς και της Νέας Αριστεράς» προειδοποίησε ο κ. Σακελλαρίδης.
Το χάσμα απέναντι στις δύο πλευρές επιχείρησαν να γεφυρώσουν λίγο αργότερα με τροπολογία τους οι Νάσος Ηλιόπουλος και Κωστής Καρπόζηλος. Ωστόσο, με δική του τροπολογία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε ο διάλογος αφενός να μην αρχίσει αμέσως και αφετέρου να μην εξαντληθεί σε μια συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πρακτικά στήριζε τον Γραμματέα έναντι του Προέδρου του κόμματος .
Τελικά υπερψηφίσθηκε η τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου με 80 υπέρ και 55 κατά
Αν και επιτεύχθηκε προσωρινή ανακωχή, η ενότητα του κόμματος.βρίσκεται υπό δοκιμασία και μετά τη συνεδρίαση, καθώς πολλά στελέχη εκφράζουν δημοσίως την δυσαρέσκειά τους και την αντίθεσή τους στην πρόταση που εγκρίθηκε.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νίκου Μπίστη, όπως αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου αναφέρει:
«Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς ανατρέπει εκ βάθρων την συνεδριακή μας απόφαση για την συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου ικανού να οδηγήσει σε ήττα το καθεστώς Μητσοτάκη. Μαζί με 25 συντρόφους/ φισσες αρνήθηκα να δώσω ψήφο επικύρωσης μιας αδιέξοδης στρατηγικής και ψήφο ανοχής σε μια φτηνή συνδικαλιστική πρακτική που δεν αρμόζει σε όργανο κόμματος της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης προχώρησε σε μεγάλους - και αχρείαστους ως απεδείχθη - συμβιβασμούς σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσει την απόφαση για το Λαϊκό Μέτωπο και την ενότητα του κόμματος . Όμως η «τροπολογία» Τσακαλώτου που υπερψηφίστηκε δεν αποτελεί τροπολογία αλλά την διαμετρικά αντίθετη πολιτική που υπήρχε στην αντι εισήγηση του Γραμματέα Γαβριηλ Σακελαρίδη. Η νέα πλειοψηφία που κατήργησε την συνεδριακή απόφαση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για την πορεία του κόμματος . Εκφράζω την απεριόριστη εκτίμηση και αλληλεγγύη μου στον Αλέξη Χαρίτση».