Στ. Θεοδωράκης: Να έρθει στη Bουλή η παράταση της συμφωνίας

26 Φεβ 2015

Συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Βερολίνο  είχει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Μετά τη συνάντηση, που  κράτησε πάνω από τον προγραμματισμένο χρόνο, ξεπερνώντας τη μία ώρα,. ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήταν μία συνάντηση που ξεκίνησε ψυχρά αλλά τελείωσε θερμά» διευκρινίζοντας ότι τα πρώτα λεπτά ήταν διερευνητικά γιατί δεν υπήρχε μέχρι τότε προηγούμενη γνωριμία. Έγιναν εκατέρωθεν διερευνητικές ερωτήσεις και μετά κατέληξε θερμά για δύο κυρίως λόγους: α) γιατί ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ένας Σοσιαλδημοκράτης που υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας και β) γιατί είναι ένας καθαρόαιμος ευρωπαϊστής. Και αυτά είναι τα δύο σημεία σύμπλευσης με τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Οι δύο άνδρες στη διάρκεια της επαφής τους συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις και συμφώνησαν ότι το πολύ σημαντικό είναι η Γερμανία με κάθε τρόπο να βοηθήσει στην αναμόρφωση της Ελλάδας. Ο κ. Γκάμπριελ επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει και τεχνογνωσία πράγμα που είχε ζητήσει και ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν από τους Γερμανούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Έκανε και μία επισήμανση: ότι οι λίγοι έχοντες συμπατριώτες του το ΄45 βοήθησαν πάρα πολλούς ανέστιους και αδύναμους Γερμανούς, γιατί το ίδιο δεν κάνουν και οι πλούσιοι Έλληνες που αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο και το Παρίσι και δεν βοηθούν τη χώρα τους; «Ήταν ένα σημείο που συμφωνήσαμε ότι το πατριωτικό καθήκον πάνω από όλα είναι να βοηθάμε τη χώρα μας τη στιγμή που το έχει ανάγκη», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε τη γνώμη του επικεφαλής του Ποταμιού για την ελληνική κυβέρνηση και ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι υπάρχουν απ’ ό,τι φαίνεται αρκετές αδυναμίες στη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος αλλά σε κάθε περίπτωση το Ποτάμι ως κίνημα που έχει μεταρρυθμιστική υποδομή και θέσεις επεξεργασμένες, είναι διατεθειμένο να βοηθήσει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Υπήρξε επίσης συμφωνία των δύο ανδρών στο θέμα της ευθύνης της Τρόικας. Πέρα δηλαδή από την ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών και κυρίως των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, υπάρχει και μια ευθύνη της Τρόικας που όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρθηκε ως λογιστικός ελεγκτής ενώ θα πρεπε να ρίξει το βάρος της στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμφώνησε ότι το σημαντικό είναι η παρακολούθηση και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και όχι η συνεχής αναφορά στα οικονομικά μεγέθη. Το πρόβλημα της χώρας είναι βαθύτερο.

Στο τέλος ο Γερμανός αντικαγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση στον Σταύρο Θεοδωράκη να παρευρεθεί στη συνάντηση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που θα γίνει την άνοιξη στο Μιλάνο. Εκεί, όπου αριστεροί φιλελεύθεροι, φιλελεύθεροι δημοκράτες και σοσιαλιστές από όλο τον κόσμο -Ινδία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία- ανταλλάσσουν απόψεις για το τι πρέπει να αλλάξει και να γίνουμε καλύτεροι. Το Ποτάμι αποδέχθηκε την πρόταση αυτή και είπε ότι θα είναι εκεί γιατί υπάρχει και περιεχόμενο και έδαφος για τις αλλαγές αυτές.

Σε ερώτηση εάν θα πρέπει η Ελληνική Βουλή να ψηφίσει την συμφωνία παράτασης του προγράμματος, ο κ. Θεοδωράκης, απάντησε:«Περιμένουμε τις αποφάσεις της ελληνικής βουλής. Περιμένουμε τις αποφάσεις του κ.Τσίπρα, αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Νομίζω ότι κάποια τέτοια σημαντικά πράγματα δεν μπορεί να τα αποφασίζει ένα κόμμα ή τελοσπάντων ένα τμήμα του κόμματος από ότι φαίνεται, πρέπει να το αποφασίζει η ελληνική βουλή».