Ο Σπύρος Σημίτης δημιούργησε τον πρώτο νόμο περί προστασίας δεδομένων στην Έσση το 1970 - τον πρώτο του είδους του στον κόσμο. Ο δικηγόρος αργότερα εξασφάλισε τη συμμόρφωση. Πέθανε πλέον σε ηλικία 88 ετών
Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζεται αμπέρ. Η ηλεκτρική τάση μετριέται σε βολτ και η φυσική ισχύς σε βατ. πήρε το όνομά του από τον Σκωτσέζο φυσικό Τζέιμς Βατ. Αν αναζητούσατε το όνομα ενός μέτρου προστασίας δεδομένων, θα έπρεπε να είναι "Σημίτης". Η παγκόσμια ιστορία της προστασίας δεδομένων ξεκινά με τον γερμανοέλληνα καθηγητή Σπύρο Σημίτη, ξεκινά με έναν νόμο που ανέπτυξε και έγραψε: Ο νόμος περί προστασίας δεδομένων της Έσσης του 1970 ήταν ο πρώτος του είδους του παγκοσμίως. Ήταν νόμος φάρων. Ο Σημίτης, τότε νεαρός Γερμανο-Έλληνας καθηγητής Νομικής στη Φρανκφούρτη, έφτιαξε, λειτούργησε και συντήρησε αυτόν τον φάρο. ήταν αξιωματικός προστασίας δεδομένων της Έσσης από το 1975 έως το 1991.
Δεν έχει καταφέρει να κάνει όλους να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή. αλλά κατάφερε να τον γνωρίσουν όλοι. Και είναι ένας από αυτούς που φρόντισαν να την προφυλάσει καλά το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Εάν το ανώτατο δικαστήριο έθεσε πρόσφατα όρια στην χρήση δεδομένων από την αστυνομία, αυτό είναι και η τιμή του.
Η αναζήτηση του νομικού μελετητή Σπύρου Σημίτη για την προστασία των δεδομένων ξεκίνησε σε μια εποχή που οι υπολογιστές ήταν ακόμα τεράστια κουτιά, με διάτρητη ταινία. Ο Σημίτης παρακολούθησε την ψηφιακή ανάπτυξη από τα mainframes στο cloud computing. Γρήγορα έγινε σαφές σε αυτόν ότι η προστασία δεδομένων δεν προστατεύει μόνο την ιδιωτική ζωή, αλλά και τη δημοκρατία. Η σκόπιμη παραίτηση από προσβάσιμες πληροφορίες είναι, είπε, βασική απαίτηση των δημοκρατικών κοινωνιών.
Πηγή: www.sueddeutsche.de