. Σε project που αφορούν τον μετασχηματισμό και τη μεταφορά ενέργειας αναφέρθηκε ο καθηγητής Τεχνικής Θερμοδυναμικής στο πανεπιστήμιο του Άαχεν Σπύρος Αλεξόπουλος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Ο ίδιος παρουσίασε 3+1 project, τα οποία βρίσκονται εν εξελίξει και αφορούν τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Ηλιοθερμικά συστήματα
Το πρώτο αφορά τα ηλιοθερμικά συστήματα τα οποία συγκεντρώνουν ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία. Επί της ουσίας, η κατασκευή δέχεται ηλιακή ακτινοβολία, την οποία «υποδέχονται» καθρέφτες (6 μικροί για την ακρίβεια). Στο πρότυπο του Αρχιμήδη, η συγκεκριμένη κατασκευή μαζεύει θερμότητα, η οποία μετέπειτα δύναται να αξιοποιηθεί αναλόγως. Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξόπουλος «δεν έχει βγει ακόμη στην αγορά», εκτιμώντας παράλληλα πως μπορεί να προχωρήσει μελλοντικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει συνεργασία και με το πανεπιστήμιο Πατρών.
Παραβολικοί συλλέκτες ηλιακής ακτινοβολίας
Το δεύτερο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εφαρμόζεται στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου. Και εδώ πρόκειται για συλλογή ηλιακής ακτινοβολίας μέσω παραβολικών συλλεκτών και ονομάζεται «tree generation». Τώρα, μέσα από τους συλλέκτες υπάρχει σωλήνας, τον οποία διαπερνά θερμικό λάδι στους 380 βαθμούς Κελσίου και καταλήγει σε έναν εναλλάκτη θερμότητας, προκειμένου να διαδοθεί η θερμότητα. Αυτό το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά είναι Θερμότητα-Ψύξη-Ηλεκτρικό Ρεύμα. Όπως σημείωσε ο καθηγητής αυτό το οποίο μένει να γίνει είναι «να εγκατασταθούν τα επιμέρους κομμάτια», ενώ αναφέρθηκε και σε μετεωρολογικούς σταθμούς, όπου γίνοται προσομοιώσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα εφαρμογής το νοσοκομείο Ηρακλείου. Το έργο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, όταν υπάρξουν οι τοποθετήσεις των επιμέρους τμημάτων, ενώ ανέφερε ότι κάτι παρόμοιο λαμβάνει χώρα και σε χώρες, όπως η Ισπανία.
Ακόμη, η λειτουργία του οδηγεί είτε σε Ψύξη για το καλοκαίρι, είτε σε Θέρμανση για τον χειμώνα και έχει ως στόχο να εξοικονομεί «ενέργεια από συμβατικές μορφές, ώστε να μην υπάρχουν ρύποι διοξειδίου του άνθρακα».
Πρόγραμμα τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη
Το τρίτο πρόγραμμα ονομάζεται «Neutron» και αφορά την πόλη της Κοζάνης, όπου έχει ξεκινήσει με πιλοτική εφαρμογή. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στόχος του έργου είναι η υποκατάσταση της θερμικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης από ΑΠΕ, ιδίως σε περιόδους αιχμής, με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους μεσοπρόθεσμα αλλά και την απομείωση των εκπομπών που προέρχονται από την θέρμανση των κτιρίων. «Κάνουμε μια προμελέτη να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε εναλλακτική χρήση της τηλεθέρμανσης, χρησιμοποιούμε ΑΠΕ για να μετατρέψουμε ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική», ενώ μετά ακολουθεί η αποθήκευση σε θερμική μπαταρία και μετά αποθήκευση, το οποίο είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα. «Αυτή η θερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα θερμοδυναμικό κύκλο για συμπαραγωγή, κάτι που συνιστά μια πρακτική μεταφορά θερμότητας για τηλεθέρμανση στην Κοζάνη, ενώ κατέληξε στο ότι στόχο αποτελεί ο περιορισμός της χρήσης μαζούτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω αποτελεί ένα έργο, στο οποίο συμμετέχει η ΕΕ και άλλοι 9 partners.
Οι συμμετέχοντες είναι η ΔΕΥΑΚ, η ΔΙΑΔΥΜΑ, το ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Νομική Σχολή), η ΕΥΑΘ, το Solar Institut Jülich του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άαχεν, καθώς και εταιρίες τεχνολογίας όπως η Kraftanlagen, θυγατρική του Γαλλικού τεχνολογικού κολοσσού Bouygues, η ABB Ελλάδος, η κυπριακή ZEUS και η Ergoncell με έδρα την Κοζάνη.
Δεντροφύτευση με βιοϋδρογέλες
Τέλος, ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης (με 1.600 δέντρα) χρησιμοποιώντας βιοϋδρογέλες, μια τεχνική που εφαρμόστηκε και στο Δήμο Καισαριανής πριν από κάποιους μήνες. Με βάση αυτό το σχέδιο, μπορεί να υπάρξει δενδροφύτευση με χρήση βιοϋδρογέλης, μιας νέας επιστημονικής μεθόδου, με σκοπό να συγκρατεί το νερό και να το αποδίδει στις ρίζες των φυτών όταν υπάρχει ξηρασία.
Πηγή: www.ot.gr