Σουηδία: Υποχωρήσεις ντροπής και ένοχες σιωπές (Απαραίτητη επικαιροποίηση)

Μιχάλης Κυριακίδης 07 Δεκ 2022

Η παράδοση ενός πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα όπου διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, θα προκαλούσε στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα της Ευρώπης πολιτικό και κοινωνικό σάλο.  Διαδηλώσεις, επερωτήσεις στη Βουλή και άλλες δραστηριότητες που θα προκαλούσαν τουλάχιστον έναν ευρύ διάλογο για τις αντοχές της δημοκρατίας και κυρίως για το αυτονόητο δικαίωμα της διαφορετικής πολιτικής ή άλλης άποψης. 

Μέχρι πρόσφατα  αυτό ίσχυε και στη Σουηδία, η οποία μάλιστα υπήρξε πρότυπο και φιλοξένησε χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα της δικτατορίας, τις δικτατορίες της λατινικής Αμερικής, τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης και τα ανελεύθερα καθεστώτα της Ανατολής και του ισλαμικού κόσμου, μεταξύ αυτών και την Τουρκία. Την εποχή του Ούλοφ Πάλμε είχε φιλοξενήσει και Αμερικανούς στρατιώτες,  λιποτάκτες του πολέμου του Βιετνάμ και παρά τις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ενέδωσε ποτέ.

Όμως για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα η χώρα αυτή πρότυπο για δεκαετίες δημοκρατίας, ανεκτικότητας και  διεθνούς αλληλεγγύης μας ξαφνιάζει αρνητικά.

Σε προηγούμενο άρθρο μου στην «Μεταρρύθμιση» είχα επισημάνει την πρόθεση της νέας  δεξιάς- ακροδεξιάς κυβέρνησης να υποχωρήσει στους εκβιασμούς του Ερντογάν ο οποίος παρέδωσε ήδη στην  προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών μια λίστα αντιφρονούντων, «τρομοκρατών» όπως τους χαρακτηρίζει με την απαίτηση να τους απελάσει πίσω στην Τουρκία, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την είσοδό της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενέδωσε, αλλά η παρούσα υπό τον Ουλφ Κρίστενσον, άρχισε να υποχωρεί στις απαιτήσεις Ερντογάν και μάλιστα με άκρα μυστικότητα. Το πιο απαισιόδοξο, ίσως είναι πως υπάρχει μια ένοχη σιωπή και από τα Σουηδικά ΜΜΕ, αλλά και την κοινωνία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πριν από λίγες ημέρες η Σουηδική αστυνομία παρέδωσε τον κούρδο  Mahmut Tat, ο οποίος  είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 6 ετων για πιθανή συμμετοχή σε κουρδική οργάνωση του PKK (Κουρδικού ΚΚ) και είχε καταφύγει στη Σουηδία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ο Μαχμούτ Τατ παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές αγνοώντας την αρνητική απόφαση του Σουηδικού Ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο αιτιολόγησε την απόφασή του, τονίζοντας ότι κινδυνεύει με φυλάκιση και βασανιστήρια.  Μετά την παράδοσή του, ο Μαχμούτ Τατ οδηγήθηκε στις τουρκικές φυλακές.

Η είδηση αυτή «θάφτηκε» από τα σουηδικά ΜΜΕ στις μέσα σελίδες. Μόνο κάποια περιφερειακά μέσα του αριστερού χώρου δημοσίευσαν την είδηση και δύο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες στις μέσα σελίδες, χωρίς σχόλια.  Η φωτογραφία που δείχνει τον τούρκο φυγά να οδηγείται με χειροπέδες από δύο σουηδούς αστυνομικούς στην έξοδο από τη Σουηδία, η οποία δημοσιεύτηκε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, παρά τις αναζητήσεις μου δεν την βρήκα στις σουηδικές εφημερίδες.

 Πάντως,  η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Νταγκενς Νυχέτερ (Dagens Nyheter), δημοσιεύει επιστολή τριών γυναικών μελών μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες κάνουν λόγο για «επαίσχυντη παραχώρηση» στους εκβιασμούς του Ερντογάν.

Αυτή είναι μία περίπτωση  ενός φυγά που έχει εκδοθεί στην Τουρκία που έγινε γνωστή, ωστόσο υπάρχουν φόβοι πως υπάρχουν και άλλα άτομα – θύματα μιας επαίσχυντης υποχώρησης στις απαιτήσεις ενός δικτάτορα. Η «λίστα Ερντογάν» είναι μεγάλη και το ερώτημα που τίθεται είναι, πόσες ακόμη υποχωρήσεις ντροπής θα κάνει μια ευρωπαϊκή χώρα που κάποτε θαυμάζαμε, προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Σε κύριο άρθρο της  στο σημερινό της φύλλο (8/12/2022), η  εφημερίδα Dagens Nyheter με τίτλο «Το ΝΑΤΟ δεν ωφελείται από το γεγονός ότι μας αγνοεί ο Ερντογάν», αναφέρεται στις πρόσφατες απελάσεις (γράφει ότι πρόκειται για δύο, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για την δεύτερη). Τις χαρακτηρίζει  «απελάσεις ρουτίνας» που  έχουν συμβεί και στο παρελθόν, όμως- όπως σημειώνει-  αυτή την περίοδο, συνδέονται με τους εκβιασμούς του Ερντογάν για την είσοδο της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το  άρθρο καταλήγει: «Όταν ο Ερντογάν κλείνει την πόρτα, δίνει την ίδια στιγμή στον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα χέρι βοήθειας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό μακροπρόθεσμα.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα με σημαντική γεωγραφική θέση. Επομένως, υπάρχει κάποια υπομονή στην Ουάσιγκτον και αλλού για τη στάση της στο θέμα. Δεν θα είναι όμως επ' άπειρον. Και καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν θέλει να επιτραπεί στον Πρόεδρο της Τουρκίας να καθυποτάξει την Συμμαχία και να εκβιάσει τα σημερινά ή μελλοντικά  της μέλη. Η Σουηδία δεν βοηθά την αμυντική συμμαχία επιτρέποντας στον εαυτό της να αγνοηθεί από τον Ερντογάν. Πρέπει να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου μας. Πρέπει, επίσης να υπερασπιστούμε το ΝΑΤΟ.»