Μερικές σκέψεις και διαπιστώσεις πάνω στη σοσιαλδημοκρατία… «Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, εγκατέλειψε την αντικαπιταλιστική στοχοθεσία (…) κέρδισε την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης (;) άσκησε επανειλημμένα την εξουσία σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης (…) και η όποια γοητεία άσκησε οφείλεται στην ικανότητά της να υλοποιεί πολιτικές που την καθιέρωσαν ως την κοινωνική Αριστερά». [1]
.
Ποίο όμως είναι το αντίθετο της σοσιαλδημοκρατίας; «O υποτιθέμενος κυριότερος ανταγωνιστής (…) της είναι: ο άκρατα νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός». [2] Όλοι ξέρουμε- βιώνουμε την κρίση στην οποία μας έχει οδηγήσει σήμερα ο καπιταλισμός, που βάζει τις αγορές πάνω από τους ανθρώπους… Tο δράμα της κρίσης εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, υπάρχει κρίση και στο κεφάλαιο (συνεχίζεται από το 2008), στην αγορά εργασίας, και στο ψυχικό απόθεμα των ανθρώπων. Kαι αυτή η κρίση, έχει μεγαλώσει μέσα στις ελληνικές συνθήκες του απότομου πλουτισμού, της απότομης φτωχοποίησης, του ατομικισμού και του καταναλωτισμού…
.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης -σε πολύ πρόσφατο κείμενό του- κάνει το λάθος να συνδέσει το Πασόκ με την σοσιαλδημοκρατία ώστε να εξηγήσει το θάνατο του Πασόκ (συνυπεύθυνο για τη ρουσφετοκρατία) και το θάνατο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη!.. Ενώ βλέπει τον καθολικό θάνατο της σοσιαλδημοκρατίας, αναγνωρίζει (λίγο από το παρελθόν της), σαν παράδειγμα, τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του Καγκελάριου Schroeder στη Γερμανία! Mεταρρυθμίσεις (τότε) που έκαναν τη Γερμανία σήμερα παντοδύναμη. Aυτό το τέλος της σοσιαλδημοκρατίας, είναι κάτι σαν «Tο τέλος της ιστορίας» του Francis Fukuyama, ή «Tο τέλος του κόσμου» κατά τους Μάγια.
.
Στο ευρύτερο ελληνικό πολιτικό τοπίο της Kεντροαριστεράς δραστηριοποιούνται πόλλες ομάδες: «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά Σήμερα», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Δυναμική Ελλάδα», «Κοινωνική Συμφωνία» (μάλλον η Κατσέλη βιάστηκε να κάνει δηλώσεις για τη «ρήξη»), «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β»… Eδώ δραστηριοποιούνται τα κόμματα Πασόκ και Δημάρ (παρότι θέλουν να κρατάνε μερικές αποστάσεις -κυρίως η Δημάρ- από συζητήσεις για την ένωση της Kεντροαριστεράς)… Και επίσης εδώ, δραστηριοποιούνται πολλοί νέοι άνθρωποι, ή αυτό που θέλουμε: πολίτες στην πολιτική!.. Βέβαια θα πρέπει όλοι μαζί να αφήσουν στην άκρη την αρχομανία, κυρίως οι πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες.
.
Μερικά ερωτήματα που μπορεί να γίνουν σε όλες τις παραπάνω ομάδες και χώρους της Kεντροαριστεράς. Το κύριο μεγάλο ερώτημα θα έπρεπε να είναι: ναι ή όχι αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις για να ξαναοργανωθεί το Ελληνικό Kράτος; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τη γεωργία; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τη ναυτιλία; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τον τουρισμό; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για την ηλιακή ενέργεια; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τους σιδηρόδρομους ώστε όλες οι γραμμές να ξαναλειτουργήσουν; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τους υδρογονάθρακες; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για την παιδεία και πολλά άλλα κύρια ζητήματα;
.
Οι Έλληνες ξέρουν από τον Αριστοτέλη, πολίτης χρήσιμος είναι αυτός που συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων! (Στον Αριστοτέλη, κάθε πολίτης είναι δυνάμει πολιτικός). Πρέπει να βρεθούν οι ιδέες, να συμφωνηθούν και να βρεθούν οι ευρωπαϊκές πρακτικές που μας ενώνουν, ωστε να πραγματοποιηθεί αυτό που είπε η ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής της (20.12.2012): να συγκροτηθεί ενα νέο, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, (…) και να δοθει η μάχη κατά της ύφεσης!..
.
Η σοσιαλδημοκρατία έκανε τη Γερμανία πανίσχυρη, επίσης τη Δανία. Θέλουμε όμως μαζί μας πολιτικούς (και νέους πολιτικούς που θα αναδειχθούν μέσα από τις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Kεντροαριστεράς!..) που ο λόγος τους να είναι καθαρός, τολμηρός και να τους διακρίνει η σύνεση και η λογική. Tον λόγο τους να διακρίνει η λογική του εφικτού για το κοινό καλό. Επειδή η Γερμανία είχε τέτοιους πολιτικούς, μπορεί και μας δανείζει σήμερα.
.
Η Ελλάδα έχει προχωρήσει και έχει αντέξει μέσα στους αιώνες, και τώρα πρέπει πάλι να προχωρήσει. Το επόμενο βήμα όμως είναι πολύ σημαντικό. Γιατί; Η Ελλάδα θα προχωρήσει επιτέλους απο τη ρουσφετοκρατία “Made in Greece” στη σοσιαλδημοκρατία (με πολίτες στην πολιτική)!..
.
Η «ρήξη» είναι εδώ, ελάτε μαζί μας να αρχίσουμε τη συζήτηση… Η συζήτηση είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Δεν πρέπει κάποιοι να προεξοφλούν τα αποτελέσματά της. Ο Ανδρέας Λοβέρδος γράφει στο πρόσφατο βιβλίο του «To 2013 θα είναι η κορυφαία μας ευκαιρία για να θεμελιώσουμε την Ελλάδα του 2020, την Ελλάδα της ευημερίας και της αξιοπρέπειας». Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε θετικά και θα τα καταφέρουμε….
.
.
.
[1] Γεράσιμος Μοσχονάς: «Η σοσιαλδημοκρατία αναζητεί τη χαμένη γοητεία της» (To Βήμα, 2007).
.
[2] Ramonet Ignacio, (Κούτσης Θανάσης, μτφ): «Το τέλος του κύκλου για τη σοσιαλδημοκρατία» (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 2010).
.
[3] Ανδρέας Λοβέρδος: «Θέσεις για τη Νέα ελληνική Ανόρθωση» (Ινδικτος, 2012).
.
[4] Γιάννης Βαρουφάκης: «Ο θάνατος της Σοσιαλδημοκρατίας» (Διαδίκτυο, 2012).
.
.
.
.
O Δημήτρης Ελέας είναι συγγραφέας, πολιτικός ακτιβιστής και μέλος της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.