Κι ενώ όλα δείχνουν έτοιμα για το πρώτο τετ α τετ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει πως Ελλάδα και Γερμανία βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση. Πριν καν κλείσουν μερικές ώρες από τις ειρωνικές δηλώσεις του Βόλφχανγκ Σόιμπλε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη «Είπα στον Βαρουφάκη ότι είναι ανόητα αφελής» και την αιχμηρή απάντηση Νίκου Παπά «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές δηλώσεις του είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακορατήριο» το σκηνικό έντασης συνεχίστηκε και στην βουλή.
Με κατάσχεση του κτιρίου Γκαίτε απείλησε ευθέως ο Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις από την 1941-1944.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας.
Πρόσθεσε ωστόσο πως η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από «την πολυπλοκότητα της υπόθεσης» αλλά και από ζητήματα ευρύτερων «εθνικών διαστάσεων».
Πάντως, εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει επιθετικά τότε δεν αποκλείεται να έχουμε κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε!
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.