Άκουσα με προσοχή την παρουσίαση θέσεων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από τους Νίκο Ανδρουλάκη, Νίκο Χριστοδουλάκη και Ηλία Κικίλια. Αναφέρθηκαν μάλιστα σε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, το οποίο επιδέχεται περαιτέρω επεξεργασίας.
Θα ήθελα να αναφερθώ στα κύρια σημεία των προτάσεων της παρουσίασης με κάποια σχόλια.
1. Θέσπιση Οργάνου αντιμετώπισης καταστροφών. Αυτό έχει ήδη υλοποιηθεί με την θέσπιση του αρμόδιου υπουργείου, στο οποίο προΐσταται ο Χρήστος Στυλιανίδης.
2. Θέσπιση και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας από τους νέους. Θετική πρόταση, η οποία όμως έχει αντιμετωπιστεί και ενθαρρυνθεί από το 2021 με κίνητρα. Είχε ενσωματωθεί στο νόμο 4009/2011, αλλά αδράνησε στο διάστημα 2015-2019.
3. Προτεραιότητα στις ΑΠΕ. Αυτό αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης και ορθώς την επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ. Ήδη θεσμοθετείται η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών εξεδρών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Το θέμα των μεγάλων δυνατοτήτων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας είναι πολύ σημαντικό. Ανέφεραν ότι η Ιταλία έσπευσε να ιδρύσει σχετική βιομηχανική μονάδα. Όμως, στην Ελλάδα υπάρχει η SUNLIGHT Group, που παρασκευάζει συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας και είναι μία από τις πιο πρωτοπόρες εταιρείες στην παγκόσμια παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με εξαγωγές σε 100 χώρες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις κι εργοστάσια σε Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ και εστιάζει τις επενδύσεις της στο R&D.
4. Ενίσχυση του κλάδου φαρμάκων. Η Ελλάδα έχει βιομηχανίες φαρμάκου, ο δε κλάδος αντιπροσωπεύει το 3,6% του ΑΕΠ και οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 9,6% των εξαγωγών της χώρας. Σημειωτέον ότι έως το 2025 θα λειτουργήσουν 12 νέα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων με επενδύσεις 1,2 δις ευρώ.
5. Θέματα Παιδείας.
(α) Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου, το οποία θα χρησιμοποιείται και για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό είχε προταθεί από την Επιτροπή Μπαμπινιώτη το 2010, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ορθώς επανέρχεται στο προσκήνιο.
(β) Ακαδημαϊκό Δίπλωμα για την ισοτιμία των πτυχίων. Είναι κάτι, που θεσμοθετήθηκε το 2010 με την καθιέρωση των ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System), το οποίο σε συνάρτηση με το Συμπλήρωμα Διπλώματος διευκολύνει την κινητικότητα εντός της ΕΕ.
(γ) αυστηρή αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ και δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Αυτό καθιερώθηκε νομοθετικά το 2007, σταμάτησε στο διάστημα 2015-2019 και επανήλθε το 2020 με την θεσμοθέτηση της ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανωτάτης Εκπαίδευσης) που είναι μετεξέλιξη της ΑΔΙΠ, που αξιολογεί τα Προγράμματα Σπουδών, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις υποδομές των πανεπιστημίων και προτείνει την οικονομική ενίσχυση των ιδρυμάτων.
(δ) Καθιέρωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αυτή όμως έχει καθιερωθεί και ενισχυθεί από το 2021 με το διπλασιασμό των ΙΕΚ και το διπλασιασμό των φοιτούντων σε αυτά. Θα ήθελα να τονίσω ότι η καθιέρωση της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) στα πανεπιστήμια έδωσε έμφαση στην Επαγγελματική Κατάρτιση, αφού υποψήφιοι με χαμηλά ακαδημαϊκά προσόντα προωθούνται πλέον στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση.
Άφησα για το τέλος τις παρατηρήσεις του Νίκου Χριστοδουλάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είπαν ότι έχει γίνει πολύ πρόχειρη δουλειά και θα πρέπει να επανεξεταστεί. Όμως, το Ελληνικό Πρόγραμμα μελετήθηκε από μία επιτροπή, που συγκροτήθηκε το 2020 υπό τον νομπελίστα Πισσαρίδη, καταρτίσθηκε και υπεβλήθη στην ΕΕ. Ενεκρίθη μετ' επαίνων ως 2ο μετά αυτό της Ιταλίας και ήδη εφαρμόζεται με εκταμιεύσεις που αγγίζουν τα 6,2 δις μέχρι σήμερα, ενώ πολλά έργα ήδη τρέχουν.
Εν κατακλείδι, η πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη θεωρείται πολύ θετική, αλλά πρέπει να υπάρξουν ομάδες ειδικών, που θα επεξεργαστούν τα θέμα υγείας, παιδείας, οικονομίας, επενδύσεων, εργασίας κ.λπ. προκειμένου το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να έχει στους επόμενους μήνες να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες σε αντίθεση με το "πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ", το οποίο μας θυμίζει το ¨πρόγραμμα του Θεόδωρου Δηληγιάννη" (το αντίθετο από αυτό του κ. Τρικούπη).
Υ.Γ. 1. Θα επιμείνω για μία ακόμη φορά στο ακόλουθο: Από το 2013 λειτουργεί το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ από το 2016 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το πλήθος των επεξεργασμένων μελετών και προτάσεων, που έχουν στη διάθεσή τους είναι τεράστιο και αφορά στα θέματα κοινωνικού κράτους. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να τα απαξιώνει.
Υ.Γ.2. Η ¨Αννα Διαμαντοπούλου έχει ορισθεί πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρώ υπερβολική πολυτέλεια να μην καλείται να καταθέσει τις ιδέες, προτάσεις, εμπειρίες, γνώσεις της επί των θεμάτων του κοινωνικού κράτους, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της σοσιαλδημοκρατ