Σκέψεις για το κυπριακό φιάσκο

Παύλος Αθανασόπουλος 30 Μαρ 2013

1. Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο είναι σε σωστή κατεύθυνση, είναι όμως ελλιπής αφού δεν εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων στηριγμένων στο απόλυτο τραπεζικό απόρρητο, τα υψηλά επιτόκια και τις ανεξέλεγκτες, χωρίς εγγυήσεις δανειοδοτήσεις, δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Και η ύπαρξη τραπεζικών συστημάτων όπου παρκάρουν κεφάλαια από βάρβαρη εκμετάλλευση εργαζομένων, κλοπή δημόσιας περιουσίας, φοροδιαφυγή, τράφικινγκ, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και κάθε είδους μαφιόζικες δραστηριότητες, είναι ηθικά απαράδεκτη.

Επειδή όμως η Κύπρος, κακώς, για χρόνια είχε στηρίξει την οικονομική της ύπαρξη σε αυτά, τώρα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Θα πρέπει λοιπόν να συνοδεύονται τα μέτρα του Γιούρογκρουπ από γενναία αναπτυξιακή βοήθεια, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο και να επιβιώσει.

2. Γενικότερα, η Ευρωζώνη θα πρέπει να χτυπήσει φορολογικούς παραδείσους και τραπεζικές πρακτικές που καθιστούν ανεξέλεγκτο το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και πνίγουν την πραγματική οικονομία. Διαφορετικά, νέες φούσκες καραδοκούν και νέα βαθύτερη παγκόσμια κρίση μας απειλεί. Η Αριστερά πάντα ήταν υπέρ του ελέγχου του αντιπαραγωγικού και παρασιτικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και τώρα που κάτι πάει να γίνει, αριστερές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΑΚΕΛ, τάσσονται με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Ίσως γιατί δεν είναι αριστεροί, αλλά αντιδυτικοί σκοταδιστές, ή λαϊκιστές του «όχι σε όλα» και ό,τι κάτσει… Και δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς, στην Ελλάδα, που έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου επειδή επιτήδειοι, φοροκλέφτες και λαμόγια πάρκαραν τα λεφτά τους σε τέτοιους φορολογικούς παραδείσους, πρέπει να σηκώνουμε λάβαρα υπεράσπισης γι’ αυτούς.

3. Το πρόβλημα της ευρωζώνης παραμένει. Οι πολιτικές οι στηριγμένες μονόπλευρα στην λιτότητα, δεν φαίνονται να έχουν οικονομικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, οδηγούν στην κοινωνική έκρηξη και ενδυναμώνουν τον αριστεροδεξιό ή απολίτικο λαϊκισμό, στην χώρα μας δε και τον ναζισμό. Είναι επείγουσα η διαμόρφωση μιας ισορροπημένης ευρωπαϊκής πολιτικής που, παράλληλα με την δημοσιονομική σταθερότητα, θα προωθεί την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, την ανάπτυξη, τη μεταφορά πόρων από τον βορά στον νότο.

4. Στην Κύπρο κατέρρευσε ο μύθος ότι υπάρχουν εκτός Ευρωζώνης εναλλακτικές λύσεις, ή ότι υπάρχουν χώρες έτοιμες να μας βοηθήσουν. Η Ρωσία δεν έδειξε καμία διάθεση να βοηθήσει, παρά τις βεβαιότητες του σεβαστού μας Μίκη Θεοδωράκη. Οι σχέσεις της με την Ε.Ε. και η επιθυμία της να μην εμπλακεί με την Τουρκία, φάνηκαν ισχυρότερες από κάθε Κυπριακή προσφορά. Όσο για την Κίνα, μοιάζει μάλλον με τον πρίγκιπα του Τσάκα. Εξάλλου, καμία πολιτική δύναμη σε Κύπρο και Ελλάδα και κανένα πρόσωπο δεν πρόβαλε ένα Plan B στο «ηρωικό» όχι.

5. Φάνηκε καθαρά ότι η Κύπρος έχει πολιτική υπόσταση μόνο εντός Ε.Ε. Έξω από αυτή, είναι φύλο στον άνεμο. Όταν φάνηκε χαλάρωση της σχέσης της με την Ευρώπη, η Ρωσία έβαλε στο παιχνίδι της ΑΟΖ την Τουρκία, το Ισραήλ άρχισε να τα βρίσκει με την Τουρκία και η Τουρκία άρχισε να βρυχάται. Η παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά και τεράστια γεωπολιτική σημασία.

6. Κατέρρευσε ο μύθος ότι για την Κυπριακή κρίση φταίει το ελληνικό κούρεμα. Η Κύπρος ήταν εκτός αγορών πριν από το κούρεμα. Είχε δε ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα πριν από την ελληνική κρίση. Το 2010 όμως, οι Κύπριοι τραπεζίτες αγόρασαν ελληνικά ομόλογα από την Ντόιτσε Μπανκ. Η δικαιολογία ήταν ότι τα πήραν φθηνά και είχαν μεγάλα περιθώρια κέρδους. Σαν χαϊβάνια βέβαια την πάτησαν με το κούρεμα. Η Κύπρος, δηλαδή, πλήρωσε την απληστία των τραπεζών της να κερδοσκοπήσουν στην τραγωδία της ελληνικής κρίσης.

7. Απεδείχθη η εκτός ορίων γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Οικοδόμησαν συμμαχία με τον διαταραγμένο ακροδεξιό Καμμένο. Και πήγαν στην Κύπρο να προτρέψουν τους Κυπρίους να πηδήσουν στον γκρεμό.

8. Το αποκορύφωμα της γελοιότητας και ανευθυνότητας, ήταν η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΞΕΛ, να δώσε η Ελλάδα στην Κύπρο 2 δις. Από χρήματα που δεν είχε, αλλά που τα είχε δανεισθεί για να χρησιμοποιηθούν για ειδικό σκοπό. Αν υλοποιούνταν αυτό, σήμαινε ότι τιναζόταν στον αέρα όλο το πρόγραμμα και οι θυσίες του Ελληνικού λαού.

9. Όσα συνέβησαν στην Κύπρο, είναι μικρή πρόγευση τού τι θα γινόταν αν επικρατούσαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές σχιζοφρενικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ήταν η μόνη λύση για τη χώρα και κρατά την Ελλάδα ζωντανή. Οι μονομερείς ενέργειες, τα ηρωικά όχι, τα άλματα στο κενό, μόνο καταστροφή μπορεί να φέρουν στο λαό.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Αλλά και η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, να μείνει όρθια και ζωντανή και να συμβάλλει στην αλλαγή της Ευρώπης.