Σκέψεις από την ανάγνωση μιας δημοσκόπησης

Γιώργος Κουκουβιτάκης 26 Νοε 2021

Όπως όλες οι δημοσκοπήσεις της Metron Analysis, έτσι και η χθεσινή για το MEGA, ήταν ενδιαφέρουσα. Ειδικά αν αξιολογηθεί με γνώση τις πληροφορίες που έδωσε η προ δεκαπενθημέρου μέτρηση της ίδιας εταιρείας για το ΒΗΜΑ της Κυριακής.
Στην κεντρική πολιτική σκηνή η κυβέρνηση αμφισβητείται σε δημόσια υγεία – κορωνοϊό (56%) και γενικότερα κινείται σε λάθος κατεύθυνση σύμφωνα με το 51% των πολιτών αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται χειρότερα καθώς 78% των πολιτών κρίνει αρνητικά το αντιπολιτευτικό του έργο. Έχει ενδιαφέρον ότι ο Πρωθυπουργός χάνει 5% θετικές κρίσεις συγκριτικά με τον Μάιο αλλά ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να απαξιώνεται και χάνει ακόμη 3% από τις ήδη χαμηλές θετικές κρίσεις των πολιτών που είχε. Σε γενικές γραμμές η Ν.Δ έχει αρχίσει να χάνει δυνάμεις αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει πλήρη αδυναμία να τις κερδίσει και επιστρέφει η δημοσκοπική διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο αριθμό. Τέλος φαίνεται να σταθεροποιείται η ανοδική τάση του ΚΙΝΑΛ προς το συμβολικό και ψυχολογικό όριο του 10%.
...............................
Αξίζει όμως να σταθούμε εκτενέστερα στο ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η μέτρηση των τάσεων για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ σε τρία διαφορετικά δείγματα μετρήσεων (α. εκλογικής επιρροής ΚΙΝΑΛ, β. πρόθεση ψήφου ΚΙΝΑΛ και γ. όσων προτίθενται να ψηφίσουν για Πρόεδρο)
Έτσι σε ότι αφορά την δημοτικότητα :
Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος υποψήφιος. Μάλιστα εμφανίζει άνοδο και στα τρία δείγματα με 10, 9 και 4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζει άνοδο 8 και 5 μονάδων στο α και γ δείγμα και ανεπαίσθητη πτώση 2 μονάδων στο β.
Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζει παντού πτώση με 5, 8 και 16 μονάδες αντίστοιχα.
Στην πρόθεση ψήφου :
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στο β και γ δείγμα με 29 και 31 % αντίστοιχα και είναι δεύτερος στο α με 27% που στο δείγμα αυτό προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 37% αλλά έρχεται δεύτερος με 27 και 29% στο β και γ αντίστοιχα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τρίτος παντού με 12, 22 και 22% αντίστοιχα. Εδώ όμως έχει μεγαλύτερη σημασία η εξέλιξη των τάσεων : Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενισχύεται παντού με 9, 3 και 4%, Ο Ανδρέας Λοβέρδος επίσης ενισχύεται με 8, 1 και 6% ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου υποχωρεί παντού με 3, 1 και 6% αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά την παράσταση νίκης :
Ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με 46, 40 και 42%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27, 32 και 30% και ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13, 16 και 18%.
Αξίζει όμως να αξιολογηθει ότι συνέβη μια μεγάλη ανατροπή : Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η παράσταση νίκης ήταν στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου ακόμη και για εκείνους που δεν είχαν πρόθεση να τον ψηφίσουν. Ήταν μπροστά με 30, 35 και 35% σε όλα τα δείγματα της δημοσκόπησης. Ειδικά στο γ δείγμα που αντικειμενικά είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σε όσους προσέλθουν να ψηφίσουν, ενώ ήταν πρώτος και σε μεγάλη απόσταση 15 % από το δεύτερο, σήμερα χάνει την παράσταση νίκης από τον κ. Λοβέρδο και μάλιστα με διαφορά 12%. (Σημειώνω ότι η παράσταση νίκης Παπανδρέου που έδειχνε η προηγούμενη δημοσκόπηση της Metron Analysis, προβλήθηκε από φίλους του κ. Παπανδρέου για να εμψυχώσουν και να εμψυχωθούν…)
Τα δίδυμα : Ανδρουλάκης – Παπανδρέου, Ανδρουλάκης - Λοβέρδος και Λοβέρδος – Παπανδρέου :
Επαναλαμβάνεται ενισχυμένη η τάση της πρώτης δημοσκόπησης σε ότι αφορά τα δίδυμα του δευτέρου γύρου : Ο κ. Ανδρουλάκης προηγείται και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο του 61% του κ. Παπανδρέου και 59 % του κ. Λοβέρδου σε κάθε δείγμα.
Επίσης στην υποθετική περίπτωση που ο κ. Ανδρουλάκης δεν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο προηγείται ο κ. Λοβέρδος του κ. Παπανδρέου με ποσοστό μεγαλύτερο του 54% σε όλα τα δείγματα των μετρήσεων.
…………………………..
Σχόλια :
1. Επαναλαμβάνεται το εύρημα της προηγούμενης δημοσκόπησης που θέλει τον κ. Λοβέρδο να ευνοείται από ένα διευρυμένο εκλογικό σώμα, το όποιο όμως έχει αρχίσει να παρακολουθεί και τον κ. Ανδρουλάκη.
2. Προφανώς οι μετρήσεις δείχνουν τάσεις, όχι βεβαιότητες. Θα επηρεάσουν και άλλοι παράγοντες όπως η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων στις 29 Νοεμβρίου και οι οργανωτικές ικανότητες των προσωπικών μηχανισμών να κινητοποιήσουν τους φίλους τους, ιδιαίτερα αν την ημέρα της ψηφοφορίας επικρατούν δυσμενείς καιρικές ή υγειονομικές συνθήκες.
3. Στην πρώτη δημοσκόπηση η υστέρηση Παπανδρέου ερμηνεύτηκε από τους φίλους του ως προϊόν της καθυστερημένης υποψηφιότητας. Μάλιστα είδαν και κοινά σημεία με τις πρώτες δημοσκοπήσεις του 2007 που ενώ ήταν δεύτερος στις επόμενες ανέβηκε πρώτος και τελικά εξελέγη σχετικά άνετα. Σήμερα οι τάσεις κινούνται εντελώς αντίθετα και πρέπει να επινοήσουν κάτι άλλο ως ερμηνεία. Όχι πάντως τα συγκροτήματα τύπου και τα ραδιο -τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν απλόχερα προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στον κ. Παπανδρέου, συγκριτικά με τους συνυποψηφίους του.
Έχει πιθανότητες να εκλεγεί ο κ. Παπανδρέου ; Κατά την γνώμη μου όχι σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Η δημοσκόπηση βέβαια δεν μπορεί να καταγράψει αν οι υφιστάμενες δυνατότητες του ΚΙΔΗΣΟ μπορούν να προσεγγίσουν και να κινητοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των 152.557 πολιτών που απέσπασε από το ΠΑΣΟΚ το 2015. Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…