«Σήματα» τουρκοκυπρίων για το μέλλον

14 Οκτ 2012

Καθώς εντείνονται οι ζυμώσεις ανάμεσα στα τουρκοκυπριακά κόμματα σχετικά με την πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρη ψηφοφορία για εκλογή νέας «βουλής», το τοπίο στην κατεχόμενη Κύπρο παραμένει σε τροχιά αναζητήσεων. Νέα πρόσωπα, παλαιές πρακτικές, επιστροφές, αποχωρήσεις, συζητήσεις για νέο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης. Το πολιτικό σύστημα στα κατεχόμενα, αφορά το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της εταιρείας KADEM, για λογαριασμό της εφημερίδας «Κίπρις», όπως δημοσιεύτηκαν στο ΚΥΠΕ – δείγμα 3,148 ατόμων με τη μέθοδο της κατ’ ιδίαν συνάντησης σε συνολικά 1.022 σπίτια και υποστατικά. Σημαντικά ευρήματα όπως:

Α. Το 37.8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το «προεδρικό σύστημα», ενώ το 36.1% υποστηρίζει τη διατήρηση του υφιστάμενου «κοινοβουλευτικού συστήματος». Το υπόλοιπο ποσοστό, (26.1% ) δήλωσε ότι «δεν έχει άποψη».

Β. Το 46.4% απάντησε θετικά, ενώ αρνητικά το 28% στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στη θητεία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων

Γ. Το 27.2% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος, ενώ 51.7% τάσσονται εναντίον. Από το ποσοστό του 27.2% των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ενός νέου πολιτικού κόμματος, το 61.1% υποστηρίζει ότι το νέο κόμμα πρέπει να ανήκει στο κέντρο, το 21% υποστηρίζει ότι πρέπει να ανήκει στην αριστερά και το 17.9% ότι πρέπει να ανήκει στη δεξιά.

Δ. Σε ερώτηση για την εξάσκηση δεύτερου επαγγέλματος από μέρους των «βουλευτών», 75% των ερωτηθέντων τάχθηκε εναντίον και 18.7% υπέρ. Το 44.3% υποστηρίζει ότι ο αριθμός των «βουλευτών» πρέπει να μειωθεί, το 42.5% ότι πρέπει να διατηρηθεί ως έχει, ενώ αύξηση του αριθμού των «βουλευτών» υποστηρίζει το 5.6% των ερωτηθέντων.

Τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν στην τουρκοκυπριακή πολιτική ζωή. Εκτιμώ ότι οι πιο πάνω συζητήσεις θα αποκτήσουν πιο μεγάλη δυναμική με την αποχώρηση Έρογλου από το πολιτικό σκηνικό. Ο σημερινός ηγέτης των τουρκοκυπρίων, αντέχει στην πολιτική και οικονομική πίεση της συγκυρίας, με τη βοήθεια κυρίως των εποίκων. Η μάχη των επιγόνων άρχισε σε όλα τα επαρχιακά συνέδρια του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) καθώς αμφισβητούνται οι βασικές επιλογές Ι. Κουτσιούκ. Το ΚΕΕ κινείται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και γενικά ακολουθεί την ντεκτασική πολιτική κληρονομιά. Σήμερα, ο ισχυρός σύμβουλος Έρογλου στο κυπριακό, Κ. Οζερσάι, αναζητά νέα σελίδα μακριά από αυτόν, πιστεύοντας ότι οι παλαιοί πολιτικοί δεν έχουν κάτι καινούριο να πουν. Έχει ιδρύσει πολιτική κίνηση και αναμένει εξελίξεις.

Στο Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, οι ζυμώσεις συνδέονται με τη δυνατότητα να έχει ο ιστορικός του ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ, τη δυνατότητα να επαναδιεκδικήσει την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Παρ’ όλο που ο Ταλάτ παραμένει ένας συνεπής πολιτικός της επίλυσης, κάτι τέτοιο σε συνθήκες ακινησίας στο κυπριακό, φαίνεται να είναι πολύ απόμακρο -και αυτό ίσως ευνοήσει το σημερινό του ηγέτη, Γιορκαντζίογλου.

Για τους τουρκοκύπριους, η οικονομική κρίση, η επιβολή του μοντέλου ανάπτυξης Ερντογάν, η ανεργία και το βιοτικό τους επίπεδο, συνδέονται με τις συζητήσεις για αλλαγές στην πολιτική τους οργάνωση. Ταυτόχρονα, η ελληνοκυπριακή οικονομία μπήκε σε περιπέτειες. Στο βαθμό που οι εξελίξεις στο μεγάλο κάδρο (οικονομική κρίση, τρόικα, υδρογονάνθρακες, βιωσιμότητα του οικονομικού μοντέλου, ευρωτουρκική σχέση) αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο, η Κύπρος μπορεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία.