Η εικόνα είναι παρακμιακή: Η Ελλάδα εγκλωβισμένη ανάμεσα στα συρματοπλέγματα των Σκοπίων και στο ξέφραγο αμπέλι των τουρκικών ακτών. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι αναμφισβήτητα εκρηκτική και η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, στο μάτι του κυκλώνα. Η Τουρκία αντί για ανάχωμα λειτουργεί ως προωθητής των επιπτώσεων όχι μόνο λόγω γεωγραφίας, αλλά λόγω δικών της πολιτικών επιλογών. Η Ελλάδα εγκαλείται από την ΕΕ γιατί δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία, η οποία ενισχύεται οικονομικά για να «σταματήσει» τους διακινητές ανθρώπων και επιβραβεύεται πολιτικά με επαναδραστηριοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας (αλήθεια, τι γίνεται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης;). Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε ένα Grexit αυτή τη φορά από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Η έξοδος από τη Σένγκεν είναι επικίνδυνη για τη χώρα όχι απλά γιατί θα χρειαζόμαστε διαβατήρια, όπως δεν το βλέπει ο πρωθυπουργός που λίγο πριν από τις εκλογές δήλωνε «μικρό το κακό αν μας βγάλουν από τη ζώνη Σένγκεν». Είναι το άνοιγμα μιας κερκόπορτας… Σημαίνει απομόνωση και ανασφάλεια για επισκέπτες και επενδυτές. To λαϊκιστικό δόγμα «δεν ενδιαφέρει καθόλου τους ψηφοφόρους μας», που ακούσθηκε με τα capital controls και διέλυσε την Οικονομία, δεν μπορεί να επαναληφθεί με ταξιδιώτες και διαβατήρια. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα κατανοήσει πριν είναι αργά ότι ακόμα και με αναστολή της Σένγκεν σε βάθος χρόνου κινδυνεύουν να ανοίξουν και άλλα ζητήματα, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και ανθρώπων εντός ΕΕ ή το θέμα των αδειών διαμονής και εργασίας. Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη Συνθήκη από το 2000 σημαίνει εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφαλείας μετά την κατάργηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων. Σημαίνει σύνδεση της χώρας με το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS). Πρόκειται για συστήματα κλίμακας που υποστηρίζουν την Αστυνομία και τις εθνικές Αρχές και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας για την επιβολή του νόμου.
Η συνεργασία και τακτική αξιολόγηση των κρατών Σένγκεν σημαίνει εξέλιξη, σε υψηλή τεχνολογία, τεχνογνωσία, θεσμικό πλαίσιο και σε κάθε περίπτωση εμπλοκή σε ένα υψηλών προδιαγραφών ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Εξοδος της Ελλάδας από δομές του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου σημαίνει αποστέρηση ζωτικού εδάφους. Δικού της εδάφους που κατέκτησε όχι με τα όπλα, αλλά με μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές της εισόδου στην ΕΕ και την ΟΝΕ, που μας ενέταξαν στην πιο πλούσια, την πιο δημοκρατική και την πιο δίκαιη οικογένεια κρατών. Η διπλή απειλή Grexit που αφορά την Οικονομία και την ασφάλεια είναι βόμβες στα χέρια της κυβέρνησης. Αν τις απασφαλίσει ανοίγει τον δρόμο εθνικής καταστροφής, για την οποία θα είναι εξ ολοκλήρου η ίδια υπόλογος.