Η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον ρώσο πρόεδρο στο Σότσι θα βοηθήσει άραγε να υπάρξει και πάλι κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες; Κανείς δεν ξέρει . Η Ανγκελα Μέρκελ πάντως αναμένεται να θέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν το θέμα των διαδικτυακών επιθέσεων.
Δεν έχει ξεχάσει άλλωστε τι συνέβη στο τέλος Απριλίου του 2015 όταν γερμανοί βουλευτές άνοιξαν ένα μέηλ που υποτίθεται ότι είχε σταλεί από τα Ηνωμένα Έθνη , ήταν όμως παγίδα . Το γερμανικό κοινοβούλιο έπεσε τότε θύμα χάκερς από τη Ρωσία.
Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση εδώ και πολύ καιρό των δύο πολιτικών σε ρωσικό έδαφος . Τα τελευταία δύο χρόνια οι δύο ισχυροί ηγέτες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές αλλά πάντα εκτός Ρωσίας. Θα συζητήσουν για τον πόλεμο στη Συρία , τη σύνοδo των G20 και την Ουκρανία.
Το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει στη Ρωσία να προχωρήσει στην προσάρτηση και άλλων περιοχών όπως έκανε με την Κριμαία . Και θα ήθελε να τελειώσει οριστικά η ουκρανική κρίση και για αυτό η κ. Μέρκελ χρειάζεται την επιρροή που μπορεί να ασκήσει ο κ. Πούτιν στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας . Απαραίτητη είναι η συνεργασία της Ρωσίας και για να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία.
Η Γερμανία αποτελεί την κινητήριο δύναμη που κρατά ενωμένη την Ευρώπη στο θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Ο ρώσος πρόεδρος γνωρίζει καλά πως η μοναδική του ελπίδα για άρση αυτών κυρώσεων βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο Βλαντιμίρ πούτιν ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει τη γνώμη της κ. Μέρκελ για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ γιατί παρά τις διαφορές τους εκτιμά πάρα πολύ τόσο το ένστικτο της όσο και τη γνώμη της γράφει το ΜΠΙ ΜΠΙ ΣΙ. Ας μη ξεχνάμε εξάλλου ότι η Ανγκελα Μέρκελ μιλά άπταιστα ρωσικά μια που μεγάλωσε στην κομουνιστική πρώην ανατολική Γερμανία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά άπταιστα γερμανικά από την εποχή που ήταν πράκτορας της Κα Γκε Μπε και δρούσε στο γερμανικό έδαφος τη δεκαετία του 1980.
Και οι δύο πλευρές λένε βέβαια ότι δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτές τις συνομιλίες.
Αγκάθι στις σχέσεις τους είναι εδώ και καιρό το ζήτημα των ρωσικών διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον της Γερμανίας . Η γερμανική αντικατασκοπεία μάλιστα βρίσκεται επί ποδός πολέμου για να εμποδίσει οποιαδήποτε παρέμβαση των Ρώσων στις εκλογές τους.
Όπως είπε ο Γκέρνοτ Έρλερ, ο ειδικός της γερμανικής κυβέρνησης για τις γερμανορωσικές σχέσεις η καγκελάριος θα θίξει το θέμα των διαδικτυακών επιθέσεων.
Είναι απαράδεκτο λένε γερμανοί αξιωματούχοι να αναμειγνύεται κανείς στις υποθέσεις άλλων χωρών χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους όπως είναι οι παρακολουθήσεις και οι διαδικτυακές επιθέσεις.
Για τη Γερμανία βέβαια οι γερμανορωσικές σχέσεις παραμένουν εξαιρετικά σημαντικές και αναζητά λύσεις στο αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά το 2014. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την γερμανίδα καγκελάριο θα πάνε στη Ρωσία ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο πρόεδρος της Γερμανίας. Σύμφωνα με το ΜΠΙ ΜΠΙ ΣΙ επιχειρείται μια προσπάθεια προσέγγισης της ρωσικής πλευράς.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία έχει μόνο να κερδίσει από τέτοιου είδους συναντήσεις κορυφής γιατί ενισχύει έτσι την εικόνα της ως υπερδύναμης. Ωστόσο ένας βαθύτερος διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο , ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες δεν είναι τόσο εύκολος. Θα χρειαστούν μικρά βήματα και συνεργασία σε τοπικό επίπεδο για να ανοίξει ο δρόμος της συζήτησης για τις μεγάλες πολιτικές κρίσεις.
Μετά τη γερμανίδα καγκελάριο ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συνομιλήσει στο τηλέφωνο με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.