Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το κυπριακό μεταβαίνει στην Κύπρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Αθήνα με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει πως είναι απολύτως και πλήρως συντεταγμένη με τη Λευκωσία στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, μίλησαν τηλεφωνικά αυτήν την εβδομάδα και συμφωνήθηκε η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία.
Οι δύο ηγέτες στις 11.15 το πρωί συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: « καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων, εν αναμονή και της σύγκλησης της Άτυπης Πενταμερούς, είναι αυτονόητη υποχρέωση και ανάγκη η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες, έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο και εσύ διατύπωσες ως την επιθυμία του Κυπριακού λαού: Την επανένωση του νησιού στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο των προδιαγεγραμμένων αποφάσεων του ΟΗΕ, για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων σε μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο»
Την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον για την Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί στις 16.45 το απόγευμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu, ενώ θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στις 18.00. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το θέμα της πανδημίας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχείριση της, αλλά και την πορεία του εμβολιασμού.
Το Ισραήλ, όπως και η Ελλάδα, είναι στο γκρουπ των χωρών που έχουν αντιμετωπίσει περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως την covid-19. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα να ανοίξει ο τουρισμός και να διευκολυνθούν τα ταξίδια, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για τη χρησιμότητα ενός κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Επιπλέον, η ατζέντα της συνάντησής τους περιλαμβάνει διμερή θέματα, προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.