Με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, φοιτητικοί σύλλογοι κι εκπρόσωποι φορέων απέτισαν φόρο τιμής και μνήμης στους εξεγερθέντες φοιτητές, που με τη δράση τους ενάντια στη Δικτατορία σηματοδότησαν την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ιστορία του τόπου.
Σε 150 προσαγωγές ατόμων και επτά συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ μετά από ελέγχους που έγιναν σε διάφορές περιοχές του κέντρου της Αθήνας πριν την έναρξη της πορείας για την 51ο επέτειο του Πολυτεχνείου.
Φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικά συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει σε αγώνες μας καλεί» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25, ο Στέφανος Κασσελάκης, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη.ς
».
Ολοκληρώθηκε η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευαν την ιστορική σημαία έφτασαν λίγο πριν τις 15:30 μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνεχίσαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.
Είχε προηγηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου, με ομιλίες από τους φορείς που απαρτίζουν την Επιτροπή Εορτασμού. Έγινε το προσκλητήριο νεκρών από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισμένων Εξόριστων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.
Πλήθος κόσμου στην πορεία της Θεσσαλονίκης
Ένταση σημειώθηκε στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη όταν με την ολοκλήρωση της δεύτερης πορείας, κουκουλοφόροι πέταξαν δεκάδες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει φραγμό με κλούβες, στην Εγνατία, προς τα Πανεπιστήμια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ τα άτομα διασκορπίστηκαν στην περιοχή πάνω από την Καμάρα, προς την οδό Αγίου Δημητρίου. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 40 προσαγωγές.
Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και στον Βόλο, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ έγιναν και προσαγωγές.
Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου
«Το Πολυτεχνείο έχει αξία διαχρονική και εμβέλεια καθολική. Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας» υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, ενώ υπογραμμίζει πόσο πολύτιμα αγαθά είναι ο κοινοβουλευτισμός της ελευθερίας και η πολιτική σταθερότητα.
«Αποτελεί διαρκές σύμβολο προόδου το οποίο ούτε εγκλωβίζεται στο παρελθόν, ούτε δωρίζεται στην κομματική εκμετάλλευση. Γι’ αυτό και, 51 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία. Την πίστη στην ενότητα. Και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής» τονίζει.
Στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του πολυτεχνείου κατέθεσαν νωρίς το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, δηλώνωντας: «Δεσμευόμαστε ότι ο αγώνας τους για δημοκρατία, ελευθερία, και ευθύνη δεν θα πάει χαμένος»,
«Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα εναπόθεσε στην μνήμη των ηρώων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας: «Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό εκείνων που αγωνίζονται, το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει μες στις ψυχές μας».
«Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό. Τιμούμε αυτή την ημέρα ως απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία, οι νέες και οι νέοι της έχουν τη δύναμη και το θάρρος να αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.