Σε 4 γλώσσες και 9 πόλεις

Λάρκος Λάρκου 01 Μαρ 2025

Ο ηγέτης του ΕΚΚ Α. Οτσαλάν κάλεσε προχθές «την οργάνωση που ο ίδιος δημιούργησε το 1978 να καταθέσει τα όπλα της και απευθύνει έκκληση για επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία μέσω της «ειρήνης και της δημοκρατίας» (πηγή: ΑΠΕ, 27/2). Ενδιαφέρον: «Η έκκληση του μεταδόθηκε στην τουρκική, κουρδική, αγγλική, αραβική και προβλήθηκε σε μεγάλες οθόνες στο Ντιγιάρμπακκίρ, στο Βάν και σε 7 πόλεις της Συρίας», (πηγή: Χουρριέτ, 27/2)

·     Ο Α.  Οτσαλάν εξήγησε γιατί τώρα πήρε αυτήν την ιστορικής βαρύτητας απόφαση: «Ο ένοπλος αγώνας κατά του κράτους ήταν κάποτε αναγκαίος λόγω των πολιτικών που αρνούνταν την κουρδική ταυτότητα και περιόριζαν τα κουρδικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ωστόσο, με τα δημοκρατικά βήματα που έκανε η τουρκική κυβέρνηση από το 2014 σχετικά με τα κουρδικά ζητήματα, μαζί με τις περιφερειακές εξελίξεις, η ένοπλη αντίσταση δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Ως εκ τούτου, το PKK πρέπει να διαλυθεί»

·     Η αναφορά ΑΟ σε «δημοκρατικά βήματα από το 2014» με στοιχεία,  

   «Στο «Πακέτο των Μεταρρυθμίσεων» στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα πολιτικής προπαγάνδας σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους, ίδιο δικαίωμα χορηγείται και στις προκαταρκτικές εκλογές των κομμάτων για την εκλογή υποψηφίων, προνοείται άρση του περιορισμού ως προς τη χρήση κάποιων γραμμάτων όπως W, Q, X, , στα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπεται η παροχή εκπαίδευσης σε διάφορες γλώσσες και παρέχεται η δυνατότητα για αλλαγή στα τοπωνύμια, έτσι ώστε να επανέλθουν τα παλιά. Το μέτρο αυτό αφορά τόσο τους Κούρδους όσο και τους Αλεβίτες. Στο Ντιγιάμπακιρ προβλήθηκε η πρώτη ταινία σε κινηματογραφική αίθουσα με υποτίτλους στην κουρδική», περισσότερα: https://larkoslarkou.org.cy/to-kourdiko-sti-mengeni-tou-chalifatou/

·     Η αναφορά ΑΟ σε «περιφερειακές εξελίξεις» συνδέεται με τις μεταβολές στην Συρία. Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσσαντ έχει οδηγήσει στην απώλεια των στηριγμάτων που παρείχε η Δαμασκός στο ΕΚΚ. Η νέα ηγεσία Αλ Τζολάνι διαλύει τις στρατιωτικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων και των φιλοκουρδικών και   συγκροτεί τακτικό στρατό.

·     Από την στιγμή που Οτσαλάν και Ντεμίρτας στηρίζουν τη διαδικασία, τα κύρια σώματα του ΕΚΚ θα υπακούσουν. Ίσως με λίγες  εξαιρέσεις. Ο διοικητής των συριακών κουρδικών δυνάμεων Μ. Άμπντι αφού χαιρέτισε το «ιστορικό» κάλεσμα Οτσαλάν για διάλυση του ΕΚΚ, ανέφερε πως το κάλεσμα αυτό «δεν σχετίζεται με εμάς στη Συρία».  Στην Άγκυρα ο αν. πρόεδρος του ΚΑΔ Ε. Αλά αναμένει: «Η ουσία της έκκλησης Οτσαλάν είναι ο αφοπλισμός και η διάλυση της τρομοκρατικης οργάνωσης. Θα δούμε τα αποτελέσματα». (πηγή: Χουρριέτ, 28/2)

·     Ο ΓΓ των ΗΕ, Γαλλία, Βρετανία, Ιράκ, ΗΠΑ, Γερμανία χαιρέτησαν τη δήλωση Οτσαλάν. Η μεγαλύτερη αξία στη δήλωση Ν. Μπαρζανί: «Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (Ιράκ),  είναι έτοιμη να δώσει κάθε αναγκαία βοήθεια για να προχωρήσει η διαδικασία» (πηγή, Χουρριέτ, 28/2)

·     Από την εξέλιξη αυτή, μερικοί στη νήσο των αγίων ανησυχούν. Όμως, το δείγμα Οτσαλάν (ηγέτες που ζυγίζουν τα δεδομένα και λαμβάνουν αποφάσεις που αλλάζουν το ρου της ιστορίας) δεν είναι «μεταδοτικό». Ζούμε στον τόπο στον οποίο η πολιτικη ηγεσία δεν εξελίσσεται γιατί δεν διαβάζει δεδομένα, διαθέτει μόνο «πεποιθήσεις», και συνεπώς δεν είναι σε θέση να διαβάσει τη διαλεκτική  ενός ηγέτη- «κάποτε αποφασίσαμε αυτό, σε άλλες συνθήκες το συμφέρον μας είναι αυτό». Έτσι «αγέρωχοι» θα συνεχίσουμε στο δρόμο της αμεριμνησίας. Η Ε/Κ ηγεσία έπεισε την πλειοψηφία ότι η καταγγελία αρκεί, ότι η διγλωσσία είναι «εντάξει». Διαφθορά και μωροφιλοδοξίες οδηγούν τη νήσο στο να κυνηγά διαρκώς την ουρά της