Σαρωτικές αλλαγές στις χώρες τους αλλά και στην Ευρώπη σχεδιάζουν Γερμανοί και Γάλλοι

Οντίν Λιναρδάτου 04 Ιουλ 2017

Ο Εμανουέλ Μακρόν  στην ομιλία του στις Βερσαλλίες έδειξε πόσο απεχθάνεται τον παραδοσιακό τρόπο άσκησης πολιτικής  στη Γαλλία και τόνισε την ανάγκη του γαλλικού λαού για αλλαγή.
Δεν δίστασε να πει δε και στα δύο σώματα της βουλής ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των εδρών τους γιατί οι 900 είναι πάρα πολλοί  και να μπει  ανώτατο όριο  στις θητείες όλων των αιρετών ( δημάρχων , βουλευτών , γερουσιαστών κ.λ.π).
Ο γάλλος πρόεδρος είπε στους βουλευτές ότι πρέπει επίσης να νομοθετούν … λιγότερο . Η πολυνομία  δεν βοηθά ούτε την οικονομία που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς αλλά ούτε και την κοινωνία είπε ο Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας με τολμηρό τρόπο είπε ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει τους αδύναμους πολίτες του αλλά χωρίς  να τους μετατρέπει σε αβοήθητα παιδιά. Και υποσχέθηκε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα και θα πάρει  ακόμα πιο σκληρά μέτρα ασφαλείας .
Στο Βερολίνο τώρα η Ανγκελα Μέρκελ παρουσίασε τον δικό της οδικό χάρτη για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στη Γερμανία μετά τις εκλογές. Οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται πλέον στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό που ξεπερνάει το 15% .
Οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές σχεδιάζουν την αύξηση του επιδόματος των παιδιών  κατά 25 ευρώ, φοροαπαλλαγές ύψους 15 δισεκατομμυρίων  ευρώ αλλά και τη σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης από το 2020.
Το σημαντικότερο όμως που σχεδιάζουν και που σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών από την πλευρά της γερμανίδας καγκελαρίου είναι η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Όπως   είπαν Μέρκελ και Ζέεχοφερ  τα τελευταία χρόνια αρκετές  χώρες έχασαν  την ανταγωνιστικότητα τους , με αποτέλεσμα  να διογκώνεται όλο και περισσότερο το χρέος τους. Ανταγωνιστικότητα και  μεγάλη νεανική ανεργία θέλει να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα των χριστιανοδημοκρατών με απώτερο στόχο τη  σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Λένε όχι βέβαια στην αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Η Άνγκελα Μέρκελ  τόνισε ότι μαζί με τη Γαλλία  του Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αναπτύξει περισσότερο την ευρωζώνη και αυτό προϋποθέτει ένα  ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.
Βάση γι΄ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM. Στις 13 Ιουλίου που θα γίνει το κοινό γερμανογαλλικό υπουργικό συμβούλιο δεν αναμένεται να συζητηθούν αυτά τα σχέδια για την ευρωζώνη.
Τα γερμανικά χριστιανικά κόμματα επιθυμούν ακόμα να υπάρξει μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο . Όπως λένε χριστιανοδημοκράτες και χριστιανοκοινωνιστές “ είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιτυχία του . Η ΕΕ όμως πρέπει να εξοπλιστεί και να μπορεί να προστατεύσει μόνη της τον εαυτό της .
Η εκλογή Τραμπ και το Μπρέξιτ στρέφουν τους ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους Γάλλους και τους Γερμανούς ολοταχώς προς αυτή την κατεύθυνση.