Πρόταση στα Ταμεία να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος δανείζοντας έτσι το Δημόσιο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας, απευθύνουν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το υπουργείο Εργασίας, με σχετικές επιστολές τους προς τις διοικήσεις 15 ασφαλιστικών οργανισμών. Το σύνολο των ρευστών διαθεσίμων για τους 15 φορείς αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Ο κ Σπυρόπουλος διοικητής του ΙΚΑ μιλώντας στον 9.84 χαρακτήρισε απολύτως συμφέρουσα για τα ασφαλιστικά ταμεία αυτή την διαδικασία και τόνισε ότι στο ΙΚΑ γίνεται εδώ και τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας έτσι το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» σχετικά με το θέμα.
Ερωτηθείς για την ρύθμιση των 100 δόσεων, δήλωσε ότι είναι θετικός και προσδιόρισε πως το ΙΚΑ θα εισπράξει 1,5 δις ευρώ, που θα καλύψει την καταβολή των συντάξεων το 2015 και πιθανότατα και το δώρο Χριστουγέννων.
Ειδικότερα, με στόχο τη δανειοδότηση του δημοσίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Εργασίας, προτείνουν στα ταμεία να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η πρόταση αυτή γνωστοποιήθηκε στις διοικήσεις 15 ασφαλιστικών οργανισμών με σχετικές επιστολές. Το σύνολο των ρευστών διαθεσίμων για τους 15 φορείς αγγίζει τα 3 δισ. Ευρώ.
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», συνιστά έναν άτυπο εσωτερικό δανεισμό από τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων με αντάλλαγμα κρατικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας από τους οποίους τα Ταμεία, αν υιοθετήσουν τις επενδυτικές συμβουλές του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Εργασίας, θα εισπράττουν απόδοση 2% και πλέον, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρώτη επιστολή με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 2015 στάλθηκε από τον ΟΔΔΗΧ στην αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και κοινοποιήθηκε άμεσα στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ, το ΝΑΤ και άλλους 11 ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Ωστόσο, στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή δυο μέρες μετά, ακολούθησε νέα επιστολή, αυτή τη φορά από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνο Σκουρλέτη, που είχε αποδέκτες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τις οποίες και ενημέρωνε «δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας» να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της πρότασης που αναλύεται στην επιστολή του ΟΔΔΗΧ, προκειμένου «να προβούν στην καλύτερη δυνατή επιλογή σχετικά με την επένδυση των ταμειακών διαθεσίμων τους».
Η επιστολή δεν έχει αποδέκτες μόνο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά το σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή όλους τους κρατικούς οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που ανήκουν στην εποπτεία του κράτους. Και στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα του κράτους με τα διαθέσιμα των Ταμείων που αυτή τη στιγμή είναι κατατεθειμένα στις εμπορικές τράπεζες.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το μεγαλύτερο ποσό ανήκει στο ΙΚΑ που έχει περίπου 700 εκατ. ευρώ «ρευστό» και συνολική περιουσία 4,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί το ΕΤΑΑ με ρευστά διαθέσιμα περίπου 250 εκατ. ευρώ και συνολική αξία περιουσίας κοντά στα 5 δισ. ευρώ.
Το ΝΑΤ έχει σε ρευστά διαθέσιμα ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ 147 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σημαντική ρευστότητα –άνω των 500 εκατ. ευρώ- έχει ο ΟΑΕΔ ενώ στον αντίποδα οι φορείς πρόνοιας έχουν σχεδόν στεγνώσει και τα ταμειακά τους διαθέσιμα έχουν μειωθεί σημαντικά.