Η διαφαινόμενη ευρεία συναινετική κατάληξη της διακομματικής συζήτησης για την διευκόλυνση των αποδήμων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δεν είναι ενθαρρυντική μόνον γι’ αυτό καθ’ αυτό το πολύ σημαντικό διακύβευμα του εγχειρήματος.
Δημιουργεί, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, την αισιοδοξία ότι το «ή εμείς ή αυτοί» δεν κατάφερε να μπολιάσει το πολιτικό σύστημα της χώρας και ότι η (κοινή) λογική των αναγκαίων συμβιβασμών και των συνεργασιών παραμένει ζωντανή στη νέα εποχή.
Ευτυχώς. Γιατί όπως διδαχτήκαμε στα χρόνια των μνημονίων, πληρώνοντας ακριβά δίδακτρα είναι η αλήθεια, καμιά πολιτική δύναμη δεν είναι ικανή να βγάλει μόνη της τη χώρα από την κρίση, κανένας διχαστικός εκβιασμός δεν μπορεί να αναγκάσει την κοινωνία να αυτοκτονήσει. Η νέα σελίδα θα γραφτεί από μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία δυνάμεων που διατηρώντας την αυτονομία τους επιδιώκουν να συμβάλλουν σε μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι εύκολο για τις εξελίξεις. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα εξαρτάται σε πολλά από την συνέχιση της συναινετικής διαδικασίας στα μεγάλα και κρίσιμα, θεσμικά κυρίως, ζητήματα που εκκρεμούν. Συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος, εκλογή νέου ΠτΔ. Όπως φυσικά και στα μεγάλα εθνικά ζητήματα και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ας ελπίσουμε ότι η συναινετική διάθεση που επιδείχτηκε για την ψήφο των αποδήμων δεν θα αποδειχθεί συγκυριακή και ότι μια νέα συναινετική κουλτούρα διαμορφώνεται στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.