Πρώτη φορά Αριστερά;

Αγγελική Σπανού 17 Φεβ 2015

Κάποτε οι φαρμακοποιοί ήταν γαλάζια συντεχνία. Βρέθηκαν απέναντι στη ΝΔ από τη στιγμή που άρχισαν να προωθούνται μνημονιακά μέτρα για το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, για τη δυνατότητα απόκτησης περισσότερων αδειών από έναν φαρμακοποιό και, κυρίως, για τη μείωση του ποσοστού κέρδους. Παρά τις υποχωρήσεις των αρμόδιων υπουργών Υγείας που καμία μεταρρύθμιση δεν έκαναν ολόκληρη, αλλά προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα την τρόικα και τη συντεχνία, οι φαρμακοποιοί παρέμειναν ξινοί με τη ΝΔ και τώρα βρήκαν τον άνθρωπό τους.  Η συνάντηση του υπουργού Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κ. Λουράντο πήγε μέλι-γάλα με υποσχέσεις ότι σύντομα, με νομοσχέδιο, θα διορθωθούν τα προβλήματα που τους προκάλεσαν τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει στις πέντε από τις επτά ημέρες που είναι σήμερα τη διάρκεια της ζωής του φρέσκου γάλακτος, όπως ζητούν οι παραγωγοί και το κεντρικό επιχείρημα του αρμόδιου υπουργού είναι ότι “αφού η τιμή δεν έπεσε”. Και η τιμή πράγματι δεν έπεσε γιατί και εκείνη μεταρρύθμιση που περιλαμβανόταν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κακοποιήθηκε, το καρτέλ δεν έσπασε ποτέ, και τελικά κανένα καλό δεν προέκυψε για τους καταναλωτές παρά τη βαβούρα που προηγήθηκε.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς θα κατεδαφίσει το νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, τον οποίο είχε ήδη υπονομεύσει ο προκάτοχός του της ΝΔ. Και επειδή αυτό δεν αρκεί για την επιστροφή στο status quo ante, θα αποσύρει το “βραχνά της ψευδο-αξιολόγησης” και, όπως εξήγησε, “θα μπει μία συζήτηση για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ώστε να αρχίσουν τα πράγματα να αλλάζουν” – δηλαδή να μείνουν όπως τα ξέραμε πριν επιχειρηθεί οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε την επιστροφή του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ και μάλιστα για τα εισοδήματα του 2015. Είτε πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχο, είτε για μπλοκάκι ισχνών αποδοχών είτε για ελεύθερο επαγγελματία που φοροδιαφεύγει, το όριο θα είναι το ίδιο και αυτό αφορά πάνω από 600.000 συμπολίτες μας που προφανώς δεν κάνουν όλοι ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις. Το κενό θα καλυφθεί -κατά την κ. Βαλαβάνη- με επιβάρυνση των μεγάλων και πολύ μεγάλων εισοδημάτων.  Αραγε δεν την έχουν ενημερώσει οι υπηρεσίες ότι με βάση τις φορολογικές δηλώσεις οι “πλούσιοι” είναι, βασικά, διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα μεγάλα ψάρια είναι πάντα έξω από το δίχτυ;

Γίνονται και διευκολύνσεις στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις ώστε να μπορούν να υπαχθούν όλοι οι οφειλέτες, ανεξάρτητα από την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν έχουν και δεν πληρώνουν. Προβλέπονται μάλιστα και “κουρέματα” προστίμων χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτό αφορά τους χρεοκοπημένους ή και τους μπαταχτζήδες. Στο μεταξύ, η ίδια κυβέρνηση παρακαλεί τους φορολογούμενους, τους οποίους εκπαίδευσε τα προηγούμενα χρόνια στην κουλτούρα “δεν πληρώνω”, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γιατί καταρρέουν τα έσοδα και πολύ σύντομα θα βρεθεί η χώρα μπροστά σε ταμειακό αδιέξοδο. Μα αφού δεν χρωστάμε/μας χρωστάνε, που λέει και το σύνθημα της πλατείας, γιατί τέτοιο -όψιμο- άγχος;

Κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι να μείνει χαμηλά ο συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, όπου παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής, μη ρωτάτε γιατί, επειδή μερικοί είναι πιο ίσοι.

Κόκκινη γραμμή είναι επίσης ότι δεν θα πειραχτεί το ασφαλιστικό μας σύστημα παρά την κατάρρευση των ταμείων. Οχι άλλες μειώσεις, όχι αυξήσεις των ορίων ηλικίας λέει η σχετική εξαγγελία. Καμία σκέψη για κατάργηση των συντάξεων στα 55, των διπλών και των τριπλών και όποιων ιδιαίτερων προνομίων απολαμβάνουν ακόμη ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Επειδή η κυβέρνηση επαγγέλλεται μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, γιατί “οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί”, ας φύγουμε από τους περιορισμούς της δημοσιονομικής ορθότητας και του οικονομικού φορμαλισμού, για να καταλήξουμε στο υπερ-πολιτικό: Τι απ όλα αυτά που κάνουν είναι αριστερό;