Ο όρος «permacrisis» είναι η λέξη της χρονιάς για το 2022, κατά το Collins English Dictionary. Αλλεπάλληλες κρίσεις διεθνώς, ελάχιστες καλές ειδήσεις. Για την Ελλάδα, το permacrisis, ως μια αλυσίδα διαδοχικών και παράλληλων κρίσεων, αποτελεί την πραγματικότητα των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Οι δεκαεπτάχρονοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, έχουν μεγαλώσει μέσα στην κρίση. Η κανονικότητα ήταν γι’ αυτούς μια σπάνια συγκυρία.
Δεν γνωρίζουμε πόσο συναρπαστική θα αποδειχτεί η εμπειρία του «πρώτη φορά στην κάλπη» για όσους γεννήθηκαν το 2006. Ξέρουμε, όμως, ότι πολλοί διακατέχονται από θυμό και αμφισβήτηση. Ξέρουμε ότι ονειρεύονται καλύτερες μέρες κι ότι δικαιούνται να φτιάξουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, όπως αυτοί θέλουν· με ευκαιρίες απασχόλησης σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία, με κοινωνική στήριξη και οικονομική ευημερία.
Δεν γνωρίζουμε αν αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στις εκλογές ως δημοκρατική υποχρέωση και ευθύνη. Όμως, αυτό που σίγουρα ξέρουν –ή, τουλάχιστον, έχουν ακούσει–, είναι τι σημαίνει ακυβερνησία, χρεοκοπία, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, εσωτερική αναρχία και διεθνής απαξίωση.
Ο πολιτικός κύκλος αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας. Κατά την εκλογική διαδικασία, καταγράφεται η βούληση κάθε πολίτη όσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας, από το μέλλον της οποίας επηρεάζεται –κατά πολύ– και η ατομική προοπτική κάθε ψηφοφόρου. Υπό την έννοια αυτή, ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί κεντρικό ζητούμενο κάθε εκλογικής αναμέτρησης.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr