Βρε πως τα φέρνει η ζωή και κυρίως η πολιτική ζωή. Ποιος να το φανταζόταν ότι το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που επί πολλά χρόνια εξέφραζε ένα ισχυρό και μαζικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας,κινδυνεύει -ακόμη μία φορά- να πιεστεί από τις «μυλόπετρες του δικομματισμού».
Μάχη ποσοστών
Η αρχή έγινε στα χρόνια της -οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής- κρίσης και ύστερα από πολλά σκαμπανεβάσματα,μεσυγκυβερνήσεις, συνεργασίες, συμμαχίες και μετεξελίξεις, το κάποτε κραταιό κόμμα της Μεταπολίτευσηςδίνει ξανά μάχη για να επανέλθεισε διψήφιο ποσοστό.
Οι δημοσκοπήσεις
Η παγίδα βρίσκεται στην αίσθηση που έχουν αφήσει πίσω τους οιδημοσκοπήσεις και η δυναμική που κατέγραφετο ΠΑΣΟΚ, για μεγάλο χρονικό διάστημα,μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας. Έτσι, παρόλο που τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκλογικά αποτελέσματα, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι γιατί στις μετρήσεις της κοινής γνώμης δενυπάρχουνπλέον ποσοστά της τάξης του 15-17%.
Περί ανατροπής
Όπως οποιοδήποτε κόμμαθα εκμεταλλευόταν επικοινωνιακά τη δημοσκοπική άνθηση, έτσι και το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα και «ανεπίσημα» μιλούσε ακόμα και για ανατροπή των συσχετισμών εντός της λεγόμενης κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Με λίγα λόγια, το αφήγημα έλεγε ότι κόμμα θα κατάφερνε σταδιακά να αποκαθηλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις εκλογικές νίκες.
Η ευκαιρία του ‘21
Το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο και -με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα- είναι απίθανονα συμβεί στην επικείμενη αναμέτρηση. Όπως μας έχει διδάξει το 2012, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί είτε θα πρέπει να σημειωθεί «πολιτικός σεισμός» είτε κάποιος να αρπάξει την ευκαιρία -όταν αυτή του δοθεί- και να οικοδομήσει πάνω της σαφές εναλλακτικό σχέδιο. Τον Δεκέμβριο του 2021, όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Νίκο Ανδρουλάκη, η ευκαιρία αυτή δόθηκε.
Τα ζητούμενα
Που πήγε η δυναμική; Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν παρούσα και την κατέγραφαν όλες οι δημοσκοπήσεις. Όσο πλησιάζαμε στο εκλογικό 2023 δύο ήταν τα ζητούμενα: Το ένα ήταν το εναλλακτικό πρόγραμμα και το δεύτερο ήταν το αμείλικτο ερώτημα«με ποιους θα κυβερνήσετε», που τίθεται ξανά και ξανά.
Το πρόγραμμα
Σε ότι αφορά το πρώτο, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ηλίας Κικίλιας, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων που έχουν γνώση της οικονομίας, της κοινωνίας και των θεσμών, παρουσίασαν ένα σοβαρό και κοστολογημένο πρόγραμμα. Αν και έχει τεθείαπό καιρό -μέσω της πλατφόρμας του digitalsociety-σε δημόσια διαβούλευση, το ενδιαφέρον δείχνει ακόμα μικρό.
Οι συγκλίσεις
Σχετικά με το ερώτημα περί συγκυβέρνησης, οι θέσεις και οι χρωματισμοί στις απαντήσεις αλλάζουν ανάλογα με το ποιος απαντά. Ωστόσο, έχουμε ξαναγράψει ότι η όποια μετεκλογική συμφωνία θα πρέπει γίνει με βάση τη δυναμική που θα έχει το κάθε κόμμα και πάνω σε συγκλίσεις προγραμμάτων.Λογικό, λοιπόν, το σημερινό άγχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για το μέγεθος της εκλογικής του επίδοσης.
Η δεύτερη κάλπη
Πως θα μπορέσει το κόμμα να «επιβάλλει» τη θέση τουγια κυβέρνηση από την αναμέτρηση της απλής αναλογικής αν το ποσοστό που θα λάβει είναι ίδιο ή μικρότεροαπό εκείνο του 2019; Επίσης, αν η πιθανότητα συνεννόησης μετά την «πρώτη Κυριακή» είναι μικρή, θα είναι ακόμα μικρότερη μετά τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, όπου πλέον,από πλευράς Ν.Δ., θα τεθεί ξεκάθαρα ο στόχος της αυτοδυναμίας. Και μπορούμε να φανταστούμε τι θα σημαίνει αυτό σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί εκείνη, η δεύτερη, αναμέτρηση, την οποία το ΠΑΣΟΚ -θα πρέπει να- θέλει να αποφύγει πάση θυσία, προκυμμένου να μην συνθλιβεί στις «μυλόπετρες του δικομματισμού».