Ένα σύστημα θεωρείται ευσταθές, όταν είναι προβλέψιμη η μεταβολή του στον χρόνο. Στα σχετικά απλά συστήματα, όπως είναι οι μηχανές, τα παιδικά παιχνίδια ή ακόμη η εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων η τεχνολογία έχει δώσει λύσεις. Από σερβομηχανισμούς παλιάς γενιάς, μέχρι τη χρήση μηχανισμών με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να ελέγξουμε το σύστημα, ώστε να μην περάσει σε κατάσταση "θετικής ανάδρασης". Σε αυτήν την περίπτωση ο έλεγχος χάνεται και το σύστημα καταλήγει σε απρόβλεπτες ή χαοτικές καταστάσεις.
Λίγο μετά την ορκωμοσία του ο Προέδρος Μπάιντεν μίλησε στα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, αρχίζοντας την ομιλία του για τις διεθνείς σχέσεις με τις φράσεις "η Αμερική επέστρεψε, η Διπλωματία επέστρεψε". Τώρα πιά οι διεθνείς σχέσεις θα ασκούνται από τον νέο υπουργό εξωτερικών Μπλίκεν σε στενή συνεργασία με το "βαθύ κράτος", όπως περιφρονητικά αποκαλούσε ο πρώην Προέδρος τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Είναι γνωστές οι χαοτικές καταστάσεις που προκλήθηκαν με την προσωπικές διπλωματία του κ. Τραμπ σε ζητήματα που έβλαπταν τα αμερικανικά συμφέροντα και αποσυντόνιζαν ολόκληρες περιοχές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις τα συμφέροντά του υπερίσχυσαν του δημόσιου συμφέροντος, όπως η υπόθεση ΧάλκΜπάνκ, η εμπλοκή δηλαδή των "δυο γαμπρών" σε περίεργες δοσοληψίες. Η πολιτική αυτή οδήγησε σε λανθασμένη ανάγνωση της διεθνούς ισορροπίας από τον κ. Ερντογάν. Η σχετική δίκη θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο.
Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την επιτυχία της πολιτικής ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. Από την άλλη όμως το κενό της απόσυρσης των ΗΠΑ από την περιοχή οδήγησε στην προδοσία των Κούρδων μαχητών κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Καθώς λοιπόν "η Αμερική και η Διπλωματία" επιστρέφει, κάποιες χώρες και καθεστώτα αισθάνονται "ρίγη" υπαρξιακά. Αν προσθέσουμε και την εμμονή του νέου Προέδρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κατάσταση περιπλέκεται.
Πρώτος σύμμαχος, και δικός μας, το Ισραήλ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Όχι μόνο γιατί ο Προέδρος δεν μίλησε ακόμη με τον κ. Νετανιάου , αλλά και γιατί η πολιτική του εξαγγελία για συντονισμό με την Ε.Ε. σε σχέση με την δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους θέτει σε αμφισβήτηση την "Συμφωνία του Αβραάμ". Βέβαια, ο νέος ΥΠΕΞ κ. Μπλίντεν δήλωσε ότι σε σχέση με την κατοχή του υψιπέδου του Γκολάν είναι στρατηγικής σημασίας για το Ισραήλ, και δεν αμφισβητείται. Όμως η επάνοδος στις αρχές της συμφωνίας του Όσλο, δεν ευνοεί το Ισραήλ στην σημερινή συγκυρία.
Ο δεύτερος πόλος αστάθειας και χάους, το Ιράν των φρουρών της Επανάστασης, όχι μόνο κάνει πως δεν καταλαβαίνει, αλλά προκαλεί με τις δηλώσεις τού Αγιοταλάχ, ότι για να επανέλθει στην διαδικασία διαλόγου σχετικά με την πυρηνική του πορεία, απαιτεί να αρθούν οι Αμερικανικές κυρώσεις. Επιπλέον δεν δέχεται την παρουσία ελεγκτών του Παγκόσμιου Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Για τον τρίτο πόλο, την Τουρκία, αναφερθήκαμε ήδη. Η νέα Αμερικανική πολιτική θα είναι σαφώς σκληρότερη απέναντι στην Ρωσία και στην Κίνα. Τώρα πιά δεν αρκεί η ομόφωνη σχεδόν στάση του Κογκρέσου απέναντι στους S-400. Τώρα η επιλογή τού σε αποδόμηση Τούρκου ηγέτη είναι σαφής. Μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να πατάει σε δυο "βάρκες".
Υπάρχουν πολλοί ακόμη που περιμένουν με αγωνία να ξεδιπλωθεί η νέα πολιτική. Και πρώτη και καλύτερη η φίλη Μ . Βρετανία.
Υ.Γ. Λίγο πριν "στεγνώσει" το μελάνι, είχαμε την υπόθεση του θανάτου Τούρκων στρατιωτών αιχμαλώτων του PKK. Αυτή τη φορά ο Μπλίκεν σήκωσε το τηλέφωνο, και δεν διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης. ?Όμως όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί που έδωσαν την νίκη κατά της τρομοκρατίας ήταν φίλοι και σύμμαχοι της υπερδύναμης που έγινε ??αρνάκι?? την διάρκεια της τετραετίας του χάους.
Πηγή: www.tanea.gr