Βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αποτελεί, όμως, και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο - δηλαδή ο προϋπολογισμός της ΕΕ - και το Ταμείο Ανάκαμψης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του βέτο Ουγγαρίας-Πολωνίας.Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για τη δυνατότητα συμφωνίας, ωστόσο, βασικοί παίκτες όπως η Ολλανδία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως.
Καταφθάνοντας στη Σύνοδο, ο Βίκτορ Όρμπαν μίλησε για «μακρά διαπραγμάτευση» για να επιτευχθεί ο τριμερής συμβιβασμός και εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε μία σπιθαμή από το να φτάσουμε στη συναίνεση». Ισχυρίστηκε δε ότι η χώρα του δίνει τη μάχη για την «ενότητα της Ε.Ε. και της κοινής λογικής». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, μιλώντας κι αυτός (όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του) στα αγγλικά, τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε αυθαίρετες και πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις» σχετικά με το κράτος Δικαίου και να μην «συγχέουμε τα ζητήματα αυτά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης» στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε αναλυτικά κατά τη δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο, και ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, συγκεκριμένα, την εκτίμηση «ότι η συμβιβαστική πρόταση, η οποία έχει επιτευχθεί, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, αυτή η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψιν και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.