Η αποψινή συζήτηση στη Βουλή είναι η πιο κρίσιμη «στροφή» στο δράμα που ζούμε από τις 25 Ιανουαρίου.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που δε βρίσκονται στα καλύτερά τους -στο ΠΑΣΟΚ π.χ. ξεκινά σήμερα το Συνέδριο που ενδέχεται να δρομολογήσει την εκλογή της Φώφης (!!)- έχουν μια μεγάλη ευκαιρία. Να καταφέρουν ένα πρώτο αλλά καίριο πλήγμα στην ασφυκτική μετεκλογική ηγεμονία Τσίπρα.
Ο Αλέξης κατά πάσα πιθανότητα θα θελήσει να θέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ του διλήμματος είστε με τους …ξένους που επιβουλεύονται τον …πλούτο και την ομορφιά μας ή με την κυβέρνηση που ..αμύνεται του πατρώου εδάφους.
Η απάντηση -ταπεινά πιστεύω- πρέπει να είναι:
1. Επί ένα τετράμηνο παίζετε εν ου παικτοίς και κατωρθώσατε να καταβαραθρώσετε την οικονομία μεγαλώνοντας το λογαριασμό, παρότι το ζητούμενο πλεόμασμα έπεσε από το 3% στο 1%. Αυτό που ομολογούν τώρα οι υπουργοί σας -πως το mail Χαρδούβελη ήταν ένα απλό χάδι- συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας.
2. Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση δεν υπάρχει Υπουργός Οικονομίας και οικονομικό επιτελείο. Ο κ. Βαρουφάκης έχει ουσιαστικά αποσυρθεί αλλά τυπικά παραμένει, μπερδεύει ενώ χρειάζεται και η υπογραφή του, η κ. Βαλαβάνη που δε ξέρει τι είναι φορολογική δήλωση χωροθετεί σταθμούς μεταφόρτωσης στο «φιλέτο» του Ελληνικού και ο περιπλανώμενος στα κόμματα κ. Μάρδας τώρα περιπλανάται στα κανάλια. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός νομίζει πως κάνει πολιτική διαπραγμάτευση, περιφέροντας την ασχετοσύνη του και τα κουτσοαγγλικά του.
3. Ο λογαριασμός που μας φόρτωσαν βυθίζοντας την οικονομία δεν μπορεί παρά να πληρωθεί. Συμφωνία πρέπει να υπάρξει. Το μίγμα, όμως, μπορεί να είναι διαφορετικό σε σχέση με την αποκλειστική εμμονή στην πλευρά των εσόδων, επειδή οι «θεσμοί» σέβονται (ναι, ναι καλά διαβάσατε) την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να μην πειραχτούν οι πελάτες του στο Δημόσιο και άλλες συντεχνιακές παθογένειες αλλά από πάνω να προσλαμβάνει κι ο Κατρούγκαλος τους πελάτες του.
4. Τούτων όλων δοθεντων: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Ορισμός με συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ νέου οικονομικού επιτελείου διακομματικών καταβολών και προελεύσεων και με «βαρύ βιογραφικό», το οποίο θα πλαισιωθεί από μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αποτελούμενη από άξια και έμπειρα οικονομικά στελέχη.
5. Η γραμμή την οποία καλείται να ακολουθήσει το διακομματικό οικονομικό επιτελείο είναι συμφωνία, με λιγότερους φόρους και με προστασία των πιο αδύνατων. Το αποτέλεσμα της τελικής διαπραγμάτευσης έρχεται στη Βουλή και οι βουλευτές όλων των κομμάτων ψηφίζουν κατά συνείδηση. Τα υπόλοιπα έπονται.
Αυτά ως σκέψεις επί του πρακτέου. Η ανάλυση των πως και των γιατί νομίζω, προς το παρόν, περιττεύει.