Ένας πίνακας/διάγραμμα των Financial Times με το κατά κεφαλή Α.Ε.Π. την τελευταία εικοσαετία που δείχνει πως είμαστε τελευταίοι σε επίπεδο ευρωζώνης και προτελευταίοι στην Ε.Ε. (από κάτω είναι μόνο η Βουλγαρία) χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες με τον πιο ακραίο προπαγανδιστικό τρόπο από αντιπολιτευτικής πλευράς, με κορυφαίους βέβαια σε αυτό το σπορ συριζαίους και νεοαριστερούς.
Εκείνο που περιγράφει, όμως, ο πίνακας είναι το αποτέλεσμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης/χρεοκοπίας και της εσωτερικής υποτίμησης που χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο για την αντιμετώπισή της. Ταυτόχρονα, δείχνει πως σε αντίθεση με άλλες χώρες που εισήλθαν σε μνημόνια η δική μας κρίση κράτησε πολύ περισσότερο, αφού αφενός δεν υπήρξε συναινετική αντιμετώπισή της από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις (βλ. Ζάππεια Σαμαρά) και αφετέρου υπήρξε άγρια λαϊκίστικη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ακροδεξιά και δευτερογενής κρίση (εντός της κρίσης) την οποία προκάλεσε η ανάδειξη αυτών των δυνάμεων σε κυβερνητική εξουσία το 2015.
Όταν λοιπόν μια χώρα χάνει σε μια δεκαετία πάνω από το 25% του ΑΕΠ της είναι αυτόματη η ταυτόχρονη μείωση στο κατά κεφαλή Α.Ε.Π των πολιτών της. Προφανώς η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα δεν μπορεί να γίνει αυθωρεί και παραχρήμα. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να συμβεί κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο που την ώρα που εμείς «κατεβαίναμε» οι άλλοι «ανέβαιναν» άρα η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα προηγούμενα που αποδεικνύουν την προπαγανδιστική χρησιμοποίηση του πίνακα των Financial Times. Ακόμα χειρότερη είναι η παράβλεψη/σιωπή για ένα στοιχείο που ο ίδιος ο πίνακας περιέχει. Η πτώση σταματά το 2019. Από κει και μετά σημειώνεται σταδιακή ανάκαμψη/ανοδική πορεία.
Να συζητήσουμε πως θα σταθεροποιηθεί και επιταχυνθεί αυτή η πορεία και ποια είναι τα μέτρα και οι πολιτικές για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Όχι, όμως, να κάνουμε το άσπρο μαύρο για μικροκομματικούς λόγους
Υ.Γ. Να προσθέσω στα προηγούμενα πως επειδή η χώρα παραμένει πρωταθλήτρια της παραοικονομίας, παρά τη σχετική πρόοδο, είναι φυσικό αν εξεταζόταν το "κατά κεφαλήν εισόδημα" στην Ελλάδα, αυτό να υποεκτιμάται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Υ.Γ. 2 Στα σχόλια άρθρο των Financial Times που ερμηνεύει τη φαινομενική αντίφαση μεταξύ της καλυτέρευσης πολλών μακροοικονομικών δεικτών και της άσχημης θέσης της χώρας από πλευράς του κατά κεφαλή Α.Ε.Π. ή/και εισοδήματος των πολιτών της.
Δείτε ολοκληρο το άρθρο Financial Times
Από ανάρτηση στο fb