Τι έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα; Ένα Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης.
Το Πρόγραμμα αυτό θα συμπεριλαμβάνει όλους ανεξαίρετα τους τομείς της δημόσιας ζωής, θα είναι ένα καθολικό πολιτισμικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόγραμμα.
Θα στηριχθεί στα πραγματικά σημερινά δεδομένα, θ’ αξιοποιεί την προγενέστερη αρνητική και θετική εμπειρία και θα λαμβάνει υπ’ όψη του τις διαφαινόμενες εξελίξεις στη διεθνή κι ελληνική κοινωνία.
Θα προέλθει μέσα από τη συστηματική επεξεργασία και την δημόσια διαβούλευση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό στο σύνολό του και στους επιμέρους τομείς του. Ειδικών, πολιτών, επιστημονικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και πολιτικών φορέων με μόνο προαπαιτούμενο το δημοκρατικό φρόνημα, τον αποκλεισμό της παντογνωσίας και της μισαλλοδοξίας, την ανάγκη εθνικής ενότητας.
Θα είναι στη τελική του διαμόρφωση ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα συμπεριλαμβάνει εκτός από τις θέσεις του και τον τρόπο ανάδειξης των ανθρώπων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν και θα προσδιορίζει συγκεκριμμένους ανθρώπους που θα αναλάβουν τις υπεύθυνες διοικητικές θέσεις.
Ποιός θα είναι ο αρχικός φορέας, οι πρώτοι άνθρωποι που θα εκκινήσουν την όλη διαδικασία εκπόνησης του Προγράμματος Εθνικής Ανασυγκρότησης;
Πολίτες που θα συμφωνήσουν στο όλο εγχείρημα και θα συγκροτήσουν μια Ένωση Εθνικής Ανασυγκρότησης. Μπορεί να είναι μέλη δημοκρατικών κομμάτων ή να μην είναι, μπορεί να υπήρξαν ή να είναι πολιτικοί ή να μην υπήρξαν και να μην είναι. Μοναδικές προϋποθέσεις είναι να μην έχουν ποινική εμπλοκή, να αποδεχτούν την ισότιμη συμμετοχή τους ως μονάδες δίχως ιδιαίτερα προνόμια και να βάζουν την Ένωση Εθνικής Ανασυγκρότησης πάνω από οποιαδήποτε κομματική τους ιδιότητα.
Μπορεί άμεσα τώρα ή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να συγκροτηθεί μια αρχική Επιτροπή Εθνικής Ανασυγκρότησης από ομονοούντες πολίτες. Αυτοί μπορούν να απευθύνουν στη συνέχεια ένα δημόσιο κάλεσμα συμμετοχής κι ακολούθως να οριστεί ο χρόνος διεξαγωγής του Ιδρυτικού Δημοκρατικού Συνεδρίου της Ένωσης Εθνικής Ανασυγκρότησης.
Η Ένωση Εθνικής Ανασυγκρότησης ή όπως αλλιώς αποφασιστεί να ονομαστεί, δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα, με την έννοια ότι δε διαθέτει ένα αναλυτικό πολιτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι όμως μια πολιτική κίνηση που συγκροτείται ακριβώς για να συγκροτήσει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο κυβερνητικό πρόγραμμα, για να γίνει τελικά ένα πολιτικό κόμμα. Η διαφορά της από όλους τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς είναι, ότι δεν έχει έτοιμες ούτε τις λύσεις ούτε τους ανθρώπους ούτε τους ανθρώπινους μηχανισμούς. Είναι ότι πιστεύει ότι οι λύσεις και οι άνθρωποι των λύσεων, θα προκύψουν μέσα από τη συστηματική δουλειά, τη δημοκρατική συμμετοχική διαβούλευση κι επιλογή. Δίχως ιδεατούς διχαστικούς φαντασιακούς διαχωρισμούς, δίχως αερολογία, δίχως δημαγωγία.
Αυτό το χώμα είναι όλων μας. Από κοινού πρέπει να αναζητήσουμε τον καλύτερο τρόπο καλλιέργειάς του και να ασχοληθούμε πρακτικά με αυτόν κι όχι να τσακωνόμαστε για το ποιός θα το καλλιεργήσει καλύτερα, ενώ στην πραγματικότητα ιδέα δεν έχουμε ούτε εμείς ούτε οι εκάστοτε προτείνοντες. Στο χέρι μας είναι να βάλουμε ένα τέρμα στο καθεστώς των περιφερόμενων ηγετών και των περιφερόμενων οπαδών. Να ανασυγκροτήσουμε, να αναγεννήσουμε εμείς συνυπεύθυνα και δημοκρατικά τη χώρα μας.