Με ρεκόρ ψήφων για την κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία συγκέντρωσε 235 ψήφους, και η οποία είναι η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία της Βουλής. .
Ειδικότερα και σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας 235 βουλευτές ψήφισαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, 61 βουλευτές ψήφισαν λευκό ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται κλινήρης λόγω δηλητηρίασης, και ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο εκτελών χρέη προσωρινού προέδρου Ιωάννης Τραγάκης κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να καταλάβει την έδρα επισημαίνοντας ότι η κ. Κωνσταντοπούλου εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων.Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου η νέα πρόεδρος της Βουλής είχαν στηρίξει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Στην ομιλία της η κ. Κωνσταντοπούλου, ευχαρίστησε προσωπικά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη , καθώς και τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες που έδωσαν θετική ψήφο. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της.
Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων που θα συγκροτήσουν το Προεδρείο της Βουλής. Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α’ αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β’ αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ’ αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος προτείνεται ο Νικήτας Κακλαμάνης.Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.Επίσης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη. Από το Ποτάμι θα είναι ο Σπύρος Λυκούδης και από το ΚΚΕ ο Γιάννης Λαμπρούλης.
Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κώστας Αθανασίου, συντονιστής της ΕΕΚΕ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας πολιτικό όρκο έδωσαν για τη βουλευτική τους ιδιότητα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσαν οι πρώτες δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία ανλέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει «να λησμονούμε ότι τέτοιες υποθέσεις ενεργοποιούν και διεθνείς υποχρεώσεις άλλων κρατών, σύμφωνα με το διεθνές θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, και ότι η χώρα μας δεν έχει εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο για την απόδοση δικαιοσύνης και αλήθειας αλλά και για την ανάκτηση των προϊόντων εγκλήματος».
«Τις διεθνείς αυτές υποχρεώσεις – πρόσθεσε- γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι άλλων κυβερνήσεων, ώστε είναι εντελώς άστοχη και αβάσιμη η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι κάθε χώρα κοιτάζει απλώς και μόνον τα του οίκου της» ανέφερε, προσθέτοντας πως η χώρα και ο λαός της υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς, που δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και δεν αφορά μόνον τον οίκο μας, «και είναι υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να καθαρίσουν τα του συλλογικού ευρωπαϊκού οίκου μας».
Πολύ αρνητικό πρώτο δείγμα γραφής, χαρακτηρίζει το Ποτάμι, με δήλωση του εκπροσώπου του, Δημήτρη Τσιόδρα την ομιλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η στάση της νέας προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στην ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της, δεν μίλησε ως πρόεδρος της Βουλής που τίμησαν με την ψήφο τους 235 βουλευτές- ανάμεσά τους και οι βουλευτές του Κινήματός μας- αλλά μίλησε ως μέλος κομματικής συνιστώσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Το ΠΑΣΟΚ , σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως « η κ. Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε κομματικότερη του κόμματος της και ουσιαστικά υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα θεμελιώδεις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως τη μονομερή διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Τρεις μόλις ημέρες μετά την αναγκαία δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς κινήσεις στο χρέος – γιατί αυτές οδηγούν σε πιστωτικό γεγονός. Και άλλα πολλά.
Όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής ομιλεί από την έδρα του, ομιλεί ως κομματικά ουδέτερος θεματοφύλακας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τίποτε άλλο.
Ελπίζουμε – χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις – ότι θα το κατανοήσει αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου τιμώντας την τιμή που της έγινε», τονίζεται στην ανακοίνωση
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Καραγκούνης, σημειώνει ότι «η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων. Δυστυχώς, η ίδια επέλεξε, με την πρώτη της ομιλία, από Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να μετατραπεί σε κομματάρχη. Κρίμα»,.