Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο τέλος του χρόνου λήγει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE από το οποίο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε άντλησαν 2.6 τρις ευρώ, πόροι με μηδενικό σχεδόν κόστος και υπερπολύτιμοι για την ανάπτυξή τους. Η Ελλάδα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα, εξαιτίας των κακών χειρισμών της Κυβέρνησης, της μοναδικής ίσως Κυβέρνησης στον κόσμο, που δεν μπορεί να βγει στις αγορές και ακολουθεί την ίδια στιγμή, μονοδιάστατη οικονομική επιδοματική πολιτική, η οποία βέβαια ούτε πρέπει να αγνοηθεί ούτε να υποτιμηθεί καθώς οι κοινωνικές ανισότητες συνεχώς αυξάνονται. Να σημειώσουμε εδώ ότι, τα σύννεφα στην Ευρώπη πληθαίνουν. Το 2016, 118 εκ. Ευρωπαίοι, σχεδόν το ένα τέταρτο του Ευρωπαϊκού πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων και εκατομμυρίων παιδιών, ζούσαν στα όρια φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ το 5% των πιο πλουσίων Ευρωπαίων κατείχε το 40% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου, αποτέλεσμα μίας αναποτελεσματικής σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής που επί σειρά ετών αποφάσιζε το Γερμανικό διευθυντήριο και ένα ευρύ δεξιό μέτωπο στην Ευρώπη.
Από την άλλη, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει στο έλεός τους όλες τις μεγάλες επενδύσεις που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, σε μία μεταβατική για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία περίοδο όπου προβλέπονται χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και αύξηση επιτοκίων. Το να γίνει θέμα δημόσιας συζήτησης τί είδους επένδυση θέλουμε π.χ στο Ελληνικό είναι κατανοητό, δεν μπορούμε όμως να βασιζόμαστε για την τόνωση της Οικονομίας μόνο στην αύξηση της κατανάλωσης, μίας αύξησης που εκμηδενίζεται από την υπέρμετρη φορολόγηση, με την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια κόσμου σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία απογοητευτικά: τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2017 ανέρχονται στο 39,4% του ΑΕΠ, ενώ αυξήθηκαν από 38,8% το 2016 (Revenue Statistics 2018). Όσον αφορά τη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων η Ελλάδα κερδίζει και εδώ θλιβερή πρωτιά που αντανακλά τις μεγάλες αδικίες σε βάρος των εισοδηματικά ασθενέστερων.
H Κυβέρνηση δεν έχει δώσει επίσης επίσημα στοιχεία των ξένων επενδύσεων στη Χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, ξένες επενδύσεις που κάποιοι θέλουν και να τις αποφύγουν, καθώς θεωρούν ότι τα πετυχημένα μοντέλα έρχονται από κράτη που βασίστηκαν σε εγχώριες ενδογενείς επενδύσεις και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Πώς όμως το αξιολογείς αυτό όταν σήμερα το χρήμα είναι στην Ελλάδα, αύριο στη Νέα Υόρκη και μεθαύριο στη Σιγκαπούρη ή πώς διαμορφώνεται η πολιτική όταν έχουμε εξαγορές ή συγχωνεύσεις;
Η Κυβέρνηση διατείνεται ότι οι εκλογές θα κερδηθούν στην Οικονομία και ξέρει πολύ καλά πως δεν θα κερδηθούν εκεί. Οι εκλογές θα κερδηθούν εκεί που ξέρει πολύ καλά να δραστηριοποιείται: στη προνομιακή μεταχείριση των ημετέρων εκδοτικών και επιχειρηματικών λόμπι, στο πελατειακό κράτος με 2000 νέους μετακλητούς και 75000 νέους δημοσίους υπαλλήλους και στην αύξηση του δημοσιονομικού κόστους στο Δημόσιο Τομέα κατά 2 δις ευρώ το χρόνο, στην χειραγώγηση της δικαιοσύνης και στην ηθική εξόντωση των αντιπάλων της, ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι Χρυσαυγίτες και διάφορα φασιστοειδή. Φυσικά και δεν θα τους αφήσουμε…