Συνεχίζονται , οι έρευνες του Oruc Reis που "σουλατσάρει"εντός της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας και , από ό,τι φαίνεται θα "εκτελεί περίπατο" για αρκετό διάστημα.
Είχαμε μέσω τηλεδιάσκεψης,την συνάντηση των υπουργών των εξωτερικών της ΕΕ , όπου μεταξύ των άλλων, ως κύριο θέμα ήταν να εξεταστεί η Τουρκική προκλητικότητα .
Φαίνεται ό,τι ο κ. Ν. Δένδιας , είχε προετοιμάσει ένα προσχέδιο για έγκριση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Το οποίο περιείχε αναφορά για οικονομικές κυρώσεις , ζητούσε άμεσο τερματισμών των ερευνών του Oruc Reis,και, καλωσόριζε τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου .
Ωστόσο , η Γερμανία και άλλες χώρες που ανήκουν στη επιρροή της, που διατηρούν οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία , μπλόκαραν μία ξεκάθαρη ανακοίνωση της ΕΕ, που θα έβαζε τα πράγματα στην ορθή λογική τους , προειδοποιώντας τον Ερντογάν ό,τι τα χειρότερα γι αυτόν έρχονται .
Έκπληξη θεωρείται , η δυσφορία του Γερμανού υπουργού των εξωτερικών για το χρόνο της Ελληνο- Αιγυπτιακής συμφωνίας . Ο οποίος με προκλητικό ύφος και τόνο κατηγόρησε την Ελλάδα ό,τι η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία τορπίλισε τις προσπάθειες που είχαν πραγματοποιηθεί , για την έναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου .
•Δηλαδή, η Γερμανία ήθελε να σπρώξει στο τραπέζι της συζήτησης την Αθήνα με την Άγκυρα ,με ενεργή την άκρα παραβατική από κάθε είδος του διεθνούς δικαίου Τουρκολιβυκή συμφωνία .
Η Γερμανία ( σύμφωνα με τη λογική της ) , θεωρεί τη Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο , και, τέτοιου είδους μέτρα κυρώσεων, θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα . Επομένως (κατ αυτούς) η Ελλάδα οφείλει να συρθεί σε ένα διάλογο χωρίς πυξίδα , που το χαρακτηρίζω ως γεγονός απαράδεκτο!
Ο κ. Ν. Δένδιας δήλωσε ό,τι :
•Έμεινε ευχαριστημένος , από την αλληλεγγύη που έδειξε η ΕΕ στη χώρα μας και στη Κυπριακή Δημοκρατία .
• Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της ΕΕ εφόσον χρειαστεί καταρτίζεται.Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχής συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν , ότι ήδη η Γερμανία προωθεί σχέδιο για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία μετά τις 23 Αυγούστου , όταν θα έχει ολοκληρωθεί η Τουρκική NAVTEX εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας .
Απ αυτή την ιστορία συνολικά προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα στη κυβέρνηση :
• Πιστεύετε, ότι η Καγκελαρία στο τέλος του μήνα, στη προσεχή σύνοδο των υπουργών των εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο , θα ενδώσει σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ;
• Αυτή η Γερμανική λογική , που δυσφόρησε για την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία , δεν σας λέει κάτι ; Δεν χτυπάει το καμπανάκι ό,τι οφείλετε να αλλάξετε τακτική ;
▪︎Ο οικονομικός παράγοντας είναι αυτός που δεσμεύει τη χώρα ;Φοβόμαστε μήπως οι Γερμανοί μας τραβήξουν το οικονομικό χαλί; Και ακολουθούμε τις Γερμανικές εντολές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα μας ;Και η Αθήνα υπακούει ως καλός και φιλότιμος στρατιώτης ;Ή υπάρχει κάτι άλλο ;
•Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του , έχει αναφέρει πολλάκις , ότι υπό μορφή απειλών και τετελεσμένων δεν θα σειρθούμε σε ένα διάλογο με την Τουρκία .Τώρα κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν τετελεσμένα ;Που κλείνετε συμφωνία διαλόγου με το Oruc Reis " να κάνει περίπατο στην υφαλοκρηπίδα μας ; Νομίζετε ότι ο Ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο;
•Πάμε σε διάλογο επειδή μας πιέζουν οι Γερμανοί . Μιλάτε ότι η πυξίδα του διαλόγου θα είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας , όμως το ίδιο ισχυρίζονται και οι γείτονες .
Έχετε υποχρέωση , να ξεκαθαρίσετε προηγουμένως στον Ελληνικό λαό, αν το κρίσιμο σημείο αναφοράς , το οποίο δεν θα επιδέχεται καμία παρερμηνεία ,είναι ότι τα νησιά έχουν πλήρη επάρκεια υφαλοκρηπίδας , είτε είναι μεγάλα , είτε είναι μικρά !
Είχαμε την συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο . Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον υπουργό των εξωτερικών των ΗΠΑ , εμφανή Αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο . Παράλληλα , τον ευχαρίστησε για την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , που πράγματι ήταν ευνοϊκή για την Ελλάδα . Ωστόσο , ο Μάικ Πομπέο απάντησε , ότι θα τα μεταφέρει στον πρόεδρο των ΗΠΑ για τα περαιτέρω .
Επίσης , είχαμε τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού των εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο . Ωστόσο , εντύπωση μου προξενεί το γεγονός αυτό ,αφού ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ερωτώ , τον κ. Ν. Δένδια που υπέγραψε πρόσφατα την Ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις βάσεις , και , εξετάζεται η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών .
•Έχουμε παραδώσει βάσεις σε όλη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια , χωρίς οικονομική επιβάρυνση των φίλων μας των Αμερικανών , και , χωρίς αμυντικά ανταλλάγματα .Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον αυτοί , να πιέσουν τον Ερντογάν να αποσύρει το Oruc Reis από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα ;Αν όχι , τότε ποιος ήταν ο λόγος που υπογράψαμε τη συμφωνία ;
Αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας, από τα δικά της διαχρονικά λάθη, που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε, πιθανό να μας δημιουργήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και καθυστερημένα να αλλάξει πλεύση και με καθαρό μυαλό να σκεφτεί μόνο Ελληνικά!
Εκτιμώ, ότι η κυβέρνηση πήρε το μάθημά της, για να αξιοποιήσει το διαπραγματευτικό εργαλείο που λέγεται Ένοπλες Δυνάμεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων της ,σε συνδυασμό με συγκεκριμένη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, που συμπίπτουν τα συμφέροντά μας .