Στην Αλεξανδρούπολη συγκλίνουν πολλές από τις εντάσεις της εποχής μας, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνίζει σε συνέντευξή του στην «Μεταρρύθμιση» ο πρέσβης κ. Γιώργος Πρεβελάκης, με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι 3η συνάντηση «Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων» μια κοινή πρωτοβουλία με τον πρώην Πρέσβη κ. Michel Foucher για την καλλιέργεια του διαλόγου ανάμεσα σε
ερευνητές, διπλωμάτες και πολιτικούς από την Ελλάδα και την Γαλλία.
Όπως τονίζει ο κ΄. Πρεβελάκης, η γεωπολιτική θέση της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί, καθώς αποτελεί την απόληξη του οδικού και ενεργειακού άξονα ο οποίος επιτρέπει την οδική σύνδεση των χωρών της Μαύρης Θάλασσας με το Αιγαίο, με παράκαμψη των Στενών. Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Τουρκία. Είναι σημαντικό σημείο παρατήρησης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Βρίσκεται επίσης σε κρίσιμη θέση για την μελέτη του τρόπου με τον οποίο εργαλειοποιείται η θρησκεία από την Μόσχα, για γεωπολιτικούς σκοπούς.
Ολόκληρη η συνέντευξη
Τι ενέπνευσε την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε, μαζί με τον Michel Foucher, τους εφαρμοσμένους ελληνο-γαλλικούς διαλόγους;
Στο επικίνδυνο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον μας, η σχέση μας με την Γαλλία έχει ζωτικό χαρακτήρα. Χρειάζεται να στηρίζεται και στην κοινωνία των πολιτών.
Με τον Καθηγητή και Πρέσβυ Michel Foucher συνεργαζόμαστε εδώ και 25 χρόνια. Στην Γαλλία δημιουργήσαμε το Μεταπτυχιακό της Γεωπολιτικής, κοινό πρόγραμμα της Σορβόννης με την Ecole Normale Supérieure. Στην Ελλάδα έχουμε οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές γεωπολιτικές συναντήσεις. Μεταφράσαμε, με δική μου εισαγωγή, τον γεωπολιτικό Άτλαντα Η μάχη των χαρτών (Εκδόσεις Economia) του Michel Foucher, ο οποίος χρησιμοποιείται εκτεταμένα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Έχουμε επίσης εργαστεί για την ενημέρωση του γαλλικού κοινού ως προς τα ελληνοτουρκικά και βαλκανικά ζητήματα, καθώς και την ελληνική κρίση.
Σκεφθήκαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία αυτή, καθώς και τους φίλους και συναδέλφους Έλληνες και Γάλλους με τους οποίους συνδεόμαστε, για την διαμόρφωση ενός νέου δυναμικού ελληνογαλλικού χώρου θεωρίας και πράξης. Ελπίζουμε επίσης να συμβάλουμε σε ένα γαλλοελληνικό δίκτυο από νεότερους συναδέλφους, για να καλύψει το κενό από την σταδιακή αποχώρηση της γενεάς μας.
Κατά τι διαφέρουν οι διάλογοι αυτοί από άλλες ανάλογες διεθνείς συναντήσεις;
Σε σύγκριση με τα καθαρώς επιστημονικά συνέδρια, οι διάλογοί μας έχουν και πρακτική στόχευση. Στόχος δεν είναι η έρευνα per se. Κινητοποιούμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας αναζητώντας λύσεις, συγκλίσεις και κοινές δράσεις. Για τον λόγο αυτό ονομάζονται εφαρμοσμένοι. Σε σχέση με εκδηλώσεις στις οποίες παρελαύνουν προσωπικότητες, το δικό μας κριτήριο δεν είναι ποιοι είναι οι ομιλητές αλλά τι συγκεκριμένο έχουν να συμβάλουν στην συζήτηση. Στις συναντήσεις μας δεν προβλέπουμε ομιλίες- μονολόγους, αλλά σύντομες παρεμβάσεις οι οποίες τροφοδοτούν την επακόλουθη συζήτηση. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικούς χώρους: πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες… Οι γλώσσες των συναντήσεών μας είναι τα γαλλικά και τα ελληνικά. Αντιστεκόμαστε, δηλαδή, στην ισοπεδωτική χρήση μιας μέτριας ποιότητας αγγλικής η οποία, συνήθως, κυριαρχεί στα διεθνή συνέδρια.
Η προηγούμενη συνάντησή σας έγινε στο Παρίσι και είχε ως θέμα την θάλασσα. Τώρα θα συναντηθείτε στην Αλεξανδρούπολη. Τι καθόρισε την επιλογή αυτή;
Υπάρχει ένα προηγούμενο συνεργασίας μας με το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης. Το 2012 οργανώσαμε εκεί ένα συνέδριο με θέμα την Σύγκρουση των Πολιτισμών, το οποίο οδήγησε στην έκδοση ενός σημαντικού τόμου. Όμως, η εμπιστοσύνη και η φιλία με το Μουσείο αυτό και την Διευθύντρια του Αγγέλα Γιαννακίδου δεν είναι ο μόνος λόγος της επιλογής μας. Στην Αλεξανδρούπολη συγκλίνουν πολλές από τις εντάσεις της εποχής μας, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η γεωπολιτική θέση της έχει αναβαθμιστεί, καθώς αποτελεί την απόληξη του οδικού και ενεργειακού άξονα ο οποίος επιτρέπει την οδική σύνδεση των χωρών της Μαύρης Θάλασσας με το Αιγαίο, με παράκαμψη των Στενών. Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Τουρκία. Είναι σημαντικό σημείο παρατήρησης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Βρίσκεται επίσης σε κρίσιμη θέση για την μελέτη του τρόπου με τον οποίο εργαλειοποιείται η θρησκεία από την Μόσχα, για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τέλος, ο πολιτισμικός πλούτος και η μακρά ιστορία της Θράκης εμπνέουν ως προς το μεγάλο ζήτημα που απειλεί την Ανθρωπότητα σήμερα, δηλαδή την αυξανόμενη απόκλιση της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου, την οποία υποκινούν οι αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και το Ιράν.