Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι τιμές όλων των προϊόντων στα ύψη, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας κρατά ακόμη και οι προβλέψεις όλων κάνουν λόγο για δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο.
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα και πολλές φορές διαφωνούν στη λήψη κοινής απόφασης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Υπάρχουν αγκυλώσεις για το ευρωομόλογο, που όμως θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεπεραστεί και οι οικονομίες των κρατών της ΕΕ θα ήταν πιο ανταγωνιστικές.
Θετική είναι η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Σε ανακοίνωση, με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης στο πλαίσιο του άρθρου 4, επισημαίνει την ισχυρή ανάκαμψη μετά το χτύπημα της πανδημίας και εισηγείται μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέψει στην οικονομία να συνεχίσει σε ανοδική πορεία.
Το ΔΝΤ επαίνεσε τη δέσμευση της Ελλάδας σε φιλικές προς το κλίμα πολιτικές, οι οποίες απαιτούν ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης. Το σχέδιο νόμου για το κλίμα θέτει φιλόδοξους στόχους που υποστηρίζονται από μια ουσιαστική ώθηση στις πράσινες επενδύσεις.
Εκτιμά ότι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο 3,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 4,5%, προτού υποχωρήσει.
Η ελληνική αγορά δεν συγκαταλέγεται στις ελκυστικότερες της Ευρώπης. O δείκτης MSCI Greece δεν είναι πλέον από τους πιο ελκυστικούς στον χάρτη των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της JP Morgan. Η φθηνότερη αγορά παραμένει η ιταλική στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον οίκο, ενώ η Ελλάδα διαμορφώνεται σχεδόν στα ίδια με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και με discount μόλις 7% ,ενώ οι μερισματικές αποδόσεις είναι πλέον μικρότερες, συγκρινόμενες με τους μέσους όρους.
Σύμφωνα με την JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece διαμορφώνεται σε παρόμοια επίπεδα έναντι των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 3,6% φέτος και 3,3% το 2023, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα με τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Από την ευρωζώνη, η JP Morgan εκτιμά ότι η περιφέρεια είναι ενδιαφέρουσα και οι περιφερειακές χώρες είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια του σχεδίου αντιστοιχούν σε 30,5 δισ. ευρώ ή στο 16,6% του ΑΕΠ (το υψηλότερο μεταξύ των χωρών) για την Ελλάδα.
Οι αγορές εργασίας παραμένουν πολύ υποστηρικτικές, οι αντίθετοι άνεμοι στις ανεπτυγμένες αγορές λόγω covid-19 τελειώνουν και υπάρχει στροφή προς το καλύτερο στη στάση πολιτικής της Κίνας. Η αναπροσαρμογή της Fed μπορεί να είναι πιο κοντά στο τέλος, το σημείο της κορύφωσης της επιθετικής πολιτικής ,ιδίως σε σχέση με αυτό που έχει ήδη τιμολογηθεί στην αγορά και ο γενικός πληθωρισμός μηχανικά θα κορυφωθεί σύντομα, προσφέροντας κάποια ανακούφιση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η δημοσιονομική πολιτική ενδεχομένως να είναι υποστηρικτική στα περισσότερα μέρη του κόσμου, λειτουργώντας προς όφελος του καταναλωτή από τις διακυμάνσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί ιστορικά δεν είχαν την τάση να κυριαρχούν στις αγορές για πολύ καιρό και οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν σύντομα μετά την αρχική ανατιμολόγηση.
Η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί στρατηγικά και αποτελεσματικά. Να αξιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα, να αναδείξει νέες μορφές τουρισμού για όλο το χρόνο και να διεκδικήσει ισχυρή παρουσία στη νότιο-ανατολική Ευρώπη.