Καθημερινά οι τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές και ο τύπος αναλώνονται σε θέματα που πολλά από αυτά είναι ασήμαντα ή μικρότερης σημασίας, έως κουτσομπολιά και ακατάσχετες φλυαρίες και αντιπαραθέσεις πολιτικών, χωρίς νόημα. Κουβέντα να γίνεται.
Οι μόνες περιπτώσεις που τα ΜΜΕ ασχολούνται με την κλιματική κρίση, είναι όταν έχουμε καταστροφές, όπως ο Ντάνιελ με τις πλημμύρες τεραστίων εκτάσεων ή ο καύσωνας που προκαλεί όχι μόνο μεγάλες πυρκαγιές, αλλά και θανάτους ανθρώπων. Αλλά και σε αυτές περιπτώσεις με λάθος τρόπο. Προβάλλοντας με υπερβολικό τρόπο τις συνέπειες και μετατρέποντας την συζήτηση για τα αίτια σε μια αντιπαραγωγική και αδιέξοδη κομματική αντιπαράθεση.
Οι λίγες φωνές σοβαρών επιστημόνων και οι προτάσεις τους χάνονται μέσα στις κραυγές της ατέρμονης κομματικής αντιπαράθεσης
Και όλα αυτά ξεχνιούνται, μόλις περάσει η «μπόρα».
Αυτό που μένει στους πολίτες, είναι πως τίποτα δεν γίνεται, μιας και η κλιματική κρίση αφορά σε όλη την υφήλιο και οι «μεγάλοι» δε νοιάζονται… Έτσι, οδηγούνται σε μια μοιρολατρική αδιαφορία και εύχονται να μην συμβεί κάτι κακό, στους ίδιους…
Πότε, όμως πραγματικά θα ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; Πότε οι πολιτικοί μας και η πνευματική ελιτ, τα ΜΜΕ θα κάτσουν σοβαρά να συζητήσουν, τι μπορούμε να κάνουμε ως χώρα για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων που όπως λένε οι ειδικοί- και ποιος τους ακούει!- θα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα.
Μια πολύ σημαντική εκδήλωση με τίτλο: Ελλάδα και κλιματική κρίση: Συνέπειες και ανθρώπινη απάθεια, πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ της Α. Διαμαντοπούλου. Λίγοι την παρακολούθησαν, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με άλλα.
Όμως, οι ομιλητές, ο καθηγητής και ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης, η Μαρία Δαμανάκη, πρώην επίτροπος και δραστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ο περιβαντολόγος Σπ. Κουβέλης και ο Πέτρος Κόκκαλης, έδωσαν αποκαλυπτικές πληροφορίες, αλλά και σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις, όχι μόνον προς τους πολιτικούς, αλλά και τους απλούς πολίτες.
Ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως αν και
το 2014 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τράπεζα Ελλάδος και Ακαδημίας Αθηνών για μια την εθνική στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το 2016 δημοσιεύτηκε η σχετική μελέτη που προέβλεπε συγκεκριμένα έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε.
Προέκυψαν οι καταστροφές στην Μάνδρα, στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, αλλά ουδείς ασχολήθηκε με την υλοποίηση των έργων που προέβλεπε η μελέτη.
Εκτός των άλλων, η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πόσο, ασχολήθηκε με αυτά τα θέματα η πολιτική μας ελίτ και τα ΜΜΕ;
Η Μαρία Δαμανάκη με την διεθνή της εμπειρία μας προέτρεψε να δούμε την κλιματική κρίση ως ευκαιρία και όχι μόνον ως καταστροφή.
Όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση ως ευκαιρία για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και σε υποδομές που θα δημιουργήσουν μία ασπίδα απέναντι ακραία φαινόμενα και τις καταστροφές.
Όπως είπε σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να αποδώσουν 26.3 δισ σε οικονομικά κέρδη μέχρι το 2030 και να δημιουργήσουν 65 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Στην Ελλάδα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι, εκτός της προστασίας μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημαντικό εργαλείο για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για τη πολυσυζητημένη, αλλά και ξεχασμένη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Η Ελλάδα επενδύει σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος. Απαιτείται να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, τόσο σε μεγάλα πάρκα όσο και σε μικρότερες εγκαταστάσεις σε οικίες και επιχειρήσεις, καθώς και σε αιλοικά πάρκα.
Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει στη υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων όπως τα αγρο-φωτοβολταϊκά, που συνδυάζουν παραγωγή ενέργειας και γεωργία.
Όλα αυτά, όμως προϋποθέτουν μεγάλη καμπάνια με τόλμη από την πολιτική μας ελίτ, τους επιστήμονες και τα ΜΜΕ, με στόχο να ενημερώσουν πραγματικά και επιστημονικά τους πολίτες για την σημασία αυτών των επενδύσεων και να ανατρέψουν την «ψεκασμένη» προπαγάνδα των πολιτικών απατεώνων και εραστών των θεωριών συνομωσίας.
Διότι όπως σημείωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, κατά την πρόσφατη περιοδεία της ανά την Ελλάδα με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες την απέτρεπαν να αναφερθεί στις ανεμογεννήτριες και στα φωτοβολταϊκά για να μην χάσει ψηφοφόρους…
Διότι αυτή είναι η Ελλάδα.
Και πρέπει να αλλάξει!!