Α.
Εντυπωσιάζομαι από την στάση πολλών αριστερών και ενεργών πολιτών που παινεύουν το Ποτάμι, χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή για το πώς ?ανάβλυσε? και το πώς κυλά.
Εννοώ ότι το κόμμα αυτό ιδρύθηκε από έναν άνθρωπο, ο οποίος προέκυψε από δική του πρωτοβουλία. Δεν υπήρξε κάποια πρωτοβουλία πολιτών, δεν εκλέχθηκε από κάποια συνέλευση. Και σήμερα, έναν μήνα μετά την εμφάνισή του, αν και προβλέπεται από το καταστατικό που δημοσιεύει στις σελίδες του, ΔΕΝ έχει κανένα όργανο, εκλεγμένο ή έστω διορισμένο, παρά μόνο έναν αρχηγό.
Ρίχνοντας μια ματιά στην ?φόρμα πρότασης υποψήφιου ευρωβουλευτή? (http://topotami.gr/pion-thelis-stin-evrovouli/), διαπιστώνει κανείς τα εξόχως αντι-δημοκρατικά, ηθικιστικά (και άρα λαϊκιστικά) και εξόχως μηντιοκρατικά κριτήρια που ζητάει το ποτάμι:
– να αποτελούν (οι υποψήφιοι) υπόδειγμα σταθερής εθελοντικής προσφοράς και αυτοθυσίας (!!!)
– να έχει η συνεισφορά και το έργο του υποψηφίου αναγνωριστεί (π.χ. με βράβευση ή μνεία από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, αναφορά στα ΜΜΕ κ.λπ.) (!!!)
Και επιπροσθέτως ζητάει και 2 συστατικές επιστολές!!!
Λυπάμαι, αυτό δεν είναι κόμμα, είναι απλά μία λέσχη, σαν αυτές που υπάρχουν ανά τον κόσμο (τεκτονικές στοές, Ροταριανοί, Lions, κλειστά κλαμπ των ελίτ κοκ).
Και δεν καταλαβαίνω πώς δημοκράτες πολίτες, με πολλά χρόνια ενεργού συμμετοχής στα κοινά αποδέχονται ένα τέτοιο εγχείρημα.
.
Β.
Περνώντας στο κομμάτι των θέσεων που εκφράζει, αρκεί να δει κανείς την σαφή τοποθέτηση στελεχών του:http://topotami.gr/blog/tha-psifize-potami-polinomoschedio/
.
Τι λένε στην ερώτηση που δέχτηκαν ?αν θα ψήφιζαν το πολυ-νομοσχέδιο?; Δείτε:
Σε εκπομπή στην οποία συμμετείχε, ο Θανάσης Σκόκος ήρθε αντιμέτωπος με την ερώτηση των δημοσιογράφων: «Θα ψήφιζε το Ποτάμι το πολυνομοσχέδιο;» Η απάντησή του ήταν η προφανής: «Σε υποθετικές ερωτήσεις δεν απαντάω. Το Ποτάμι δεν είναι στη Βουλή».
.
Η ερώτηση όμως δεν είναι καθόλου υποθετική, αλλά εξόχως πολιτική: όλη η ελληνική κοινωνία πληροφορήθηκε τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που συνεπάγονται αντικατάσταση των φαρμακείων από πολυεθνικές αλυσίδες, εξόντωση των γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων, μαζική ανεργία για όσους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς έχουν κάποια χρόνια υπηρεσίας (προκειμένου να αντικατασταθούν από νεότερους, με χαμηλότερους μισθούς προς αύξηση κερδών των ιδιοκτητών – αλήθεια είναι δυνατόν η τρόικα να ζήτησε την συγκεκριμένη διάταξη;), καταστροφή για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών που το ίδιο κράτος προ λίγων ετών τους έβαλε να δανειστούν και να επενδύσουν για να τους οδηγήσει με τις αυταρχικές μειώσεις τιμών σε πτώχευση, απώλεια στοιχειωδών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, απώλεια εργασιακών κεκτημένων (τριετίες) και άλλα πολλά που έγιναν γνωστά σε όλους. Με κορυφαίο ζήτημα την υπόθεση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, με τρόπο που επιτρέπεται να χαθούν πολλά χρήματα για το δημόσιο, τα οποία μάλιστα τα έχει δανειστεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
.
Συνεπώς, το γεγονός ότι το Ποτάμι ΔΕΝ παίρνει θέση δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα και αφού δεν καταδικάζει όλες αυτές τις θεσμίσεις σημαίνει ότι τις αποδέχεται.
.
Ας μην ψάχνει ο κος Θεοδωράκης σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα πάει αν εκλέξει ευρωβουλευτή: ο λόγος του Ποταμιού είναι νεοσυντηρητικός φιλοκαπιταλιστικός και ο φυσικός του χώρος είναι η ομάδα των ανεξάρτητων, εκεί που μπορεί να συναγελάζεται με τους ακραίους φιλο-καπιταλιστές και υπερ νεο-φιλελεύθερους που ούτε στην ομάδα των φιλελεύθερων του Φερχόφστατ δεν χωράνε…