Η απάντηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ερώτηση που της έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου, «αν κινδυνεύουμε από την τεχνητή νοημοσύνη» ήρθε μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου και ήταν καταλυτική: «Προσωπικά δεν έχω συναισθήματα και φόβους αλλά μπορώ να σας δώσω πληροφορίες γι αυτό το θέμα». Ακολουθούσαν δύο περίπου σελίδες με τις σχετικές πληροφορίες. Η απάντηση αυτή αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για την τεχνητή νοημοσύνη. Ότι δηλαδή είναι μια μηχανή που συγκεντρώνει με τρομακτικές ταχύτητες (300 φορές μεγαλύτερες από τις ταχύτητες του διαδικτύου) όλα τα δεδομένα και τα επεξεργάζεται με έναν αλγόριθμο για να απαντήσει στην ερώτηση που της έγινε. Ο άνθρωπος όμως είναι αυτός που κάνει την ερώτηση και αυτός που μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στη μηχανή με τα στοιχεία-συναισθήματα που διαθέτει μόνον η ανθρώπινη φύση.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτή που διοργανώθηκε από το ΔΙΚΤΥΟ και φιλοξενήθηκε χθες (Δευτέρα 19/6) στον χώρο του Impact Hub Athens. Το θέμα ήταν «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημοκρατία» και η αφορμή δόθηκε από μια έρευνα των εταιρειών FMC και Good Affairs για το πως αντιλαμβάνονται οι διαφορετικές γενιές την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα. Απαντήθηκαν με επιστημονικό τρόπο τα ερωτήματα Τι (είναι), Πως (λειτουργεί) και Ποιος (θα το κάνει). Και όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, προς μεγάλη έκπληξη αρκετών, πρόκειται για ένα θέμα που φαίνεται να ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και όλες τις γενιές καταρρίπτοντας τον μύθο μιας επιστημονικής εξέλιξης που αφορά αποκλειστικά και μόνο μια κοινωνική ελίτ.
Ήταν μια καθαρά προεκλογική συζήτηση αλλά πολύ διαφορετική από εκείνες που βιώσαμε στη διάρκεια δύο συνεχών προεκλογικών περιόδων που ακόμα διανύουμε. Ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα και τις προοπτικές της ανθρωπότητας δεν βρήκε θέση στις προγραμματικές προτεραιότητες των κομμάτων ούτε και αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της Δημοκρατίας στην οποία όλοι ομνύουν πίστη είναι στενά συνδεδεμένη με τις ενδεχόμενες συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως άλλωστε υπογράμμισε και ο τίτλος της εκδήλωσης. Η σιωπή του πολιτικού συστήματος είναι ουσιαστικά απόδειξη της αμηχανίας του αλλά και της παράδοσης που το θέλει να παρακολουθεί με επιφύλαξη τα άλματα προόδου όταν δεν μπορεί να τα ελέγξει.
Το ερώτημα τελικά δεν είναι αν κινδυνεύει από την Τεχνητή Νοημοσύνη η Δημοκρατία και κατ’ επέκταση η ζωή των πολιτών. Το πραγματικό ερώτημα είναι πως θα καταφέρει η ανθρωπότητα να επωφεληθεί από τος τεράστιες δυνατότητές της πειρορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις. Είναι φανερό ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη τρομάζει. Γι αυτό άλλωστε έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες ανάσχεσης ή έστω χρονικής αναστολής της εισβολής της στη ζωή μας. Ωστόσο, η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη και την πρόοδο του ανθρώπου. Κλείνοντας την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πλούσια συζήτηση, η Άννα Διαμαντοπούλου θυμήθηκε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «Την πρόοδο την τρώμε ολόκληρη, με τα φλούδια και τα κουκούτσια της»