Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος αμερικανός πρόεδρος για τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία;
Πολωνία και Ουγγαρία ήδη κινούνται στο ξενοφοβικό πλαίσιο που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ . Στην Πολωνία οι αγωνιώδεις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να περιορίσουν τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Καζίνσκι έπεσαν στο κενό μετά από 27 μέρες κατάληψης του κοινοβουλίου.
Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη . Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι , οι αγρότες και οι πολίτες με χαμηλή μόρφωση που στηρίζουν φανατικά την ακροδεξιά κυβέρνηση και από την άλλη η ανώτερη αστική τάξη , οι άνθρωποι με πανεπιστημιακή μόρφωση που ζουν στις πόλεις και μάχονται εναντίον της .
Η προσπάθεια των Ρωμαιοκαθολικών συντηρητικών μελών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος του Γιαροσλαβ Καζίνσκι είναι να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς που θα ελέγχει απόλυτα τα ΜΜΕ, το Συνταγματικό Δικαστήριο και συνολικά τη Δικαιοσύνη αλλά και την Παιδεία. Ήδη οι Ενώσεις των δασκάλων και των καθηγητών ετοιμάζονται για απεργίες τον Μάρτιο γιατί όπως καταγγέλλουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην παιδεία στόχο έχουν να δημιουργήσουν γενιές “υπάκουων , εθνικιστών Πολωνών “ . Σε απεργία κατεβαίνουν και οι δημοσιογράφοι μια που η κυβέρνηση τους απαγόρευσε να μπαίνουν στο κοινοβούλιο.
Οι κοινωνίες αντιστέκονται σθεναρά στις ΗΠΑ , στην Πολωνία , στην Ουγγαρία , στη Γερμανία , στη Γαλλία .
Γεγονός είναι όμως ότι ένα μεγάλο κομμάτι τους στηρίζει αυτές τις ακροδεξιές , εθνικιστικές πολιτικές και οι πράξεις του Τραμπ , τα προεδρικά διατάγματα και οι αποφάσεις που παίρνει απενοχοποιούν την ακροδεξιά ψήφο . Η ελληνική Χρυσή Αυγή δίνει συγχαρητήρια στον Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες και η Μαρίν Λεπέν ανακοινώνει πως αν εκλεγεί θα κάνει το ίδιο .Η πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία εξελίσσεται με ακόμα πιο δραματικό τρόπο γιατί ο πρωθυπουργός Ορμπαν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 και έτσι μπόρεσε να αλλάξει νόμιμα το σύνταγμα , να διαβρώσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες να επανεκλεγεί το 2019.
Η εκλογή Τραμπ φαίνεται πως αλλάζει και τους στρατηγικούς στόχους τόσο της Μόσχας όσο και των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας . Σε αυτή την αλλαγή εντάσσεται και η σπάνια επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν σε χώρα – μέλος της ΕΕ, εν προκειμένω στην Ουγγαρία .
Ο Πούτιν έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Βίκτορ Όρμπαν όμως αυτή η επίσκεψη, αυτή τη χρονική στιγμή είναι διαφορετική. Ο Πούτιν πιστεύει ότι ο ευρωσκεπτικιστής Όρμπαν είναι ένας ηγέτης που μπορεί πλέον να επηρεάσει τις εξελίξεις στην ΕΕ και να πιέσει μαζί με τις άλλες χώρες του Βίζεγκραντ για άρση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Όρμπαν άρχισε να αποκτά βαρύνουσα σημασία για τους Ρώσους, γιατί κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης απέδειξε ότι μπορεί να υποστηρίξει δυναμικά μία διαφορετική πολιτική μέσα στην ΕΕ . Και αυτό είναι σημαντικό για τη Ρωσία , να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος μέσα στην ΕΕ.
Για το Κρεμλίνο αυτή η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική και πολιτική αξία. Ο Πούτιν θέλει να δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι η Ρωσία είναι μία παγκόσμια δύναμη.
Θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι χώρα παρίας . Είναι μία χώρα που συνομιλεί επί ίσοις όροις με τις ΗΠΑ , τώρα που έχουν πρόεδρο τον Πούτιν και που έχει καλές σχέσεις και με χώρες- μέλη της ΕΕ.
Στη Βουδαπέστη ο Πούτιν αισθάνεται άνετα γιατί μοιράζεται την ίδια κοσμοθεωρία με τον Όρμπαν .
Η εκλογή Τράμπ κάνει το Κρεμλίνο να ελπίζει ότι με τις ΗΠΑ να μην πιέζουν πια τους Ευρωπαίους να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία , θα υπάρξουν χώρες όπως η Ουγγαρία που θα πρωτοστατήσουν στην άρση των κυρώσεων .
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θέλει εδώ και καιρό να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία και ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισε με ενθουσιασμό την εκλογή Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Όρμπαν ο κόσμος εισέρχεται σε μία νέα περίοδο όπου θα υπάρξουν πολλά κέντρα εξουσίας . Αυτό σημαίνει ότι η κάθε χώρα μέλος της Ένωσης θα μπορεί να ακολουθήσει το δικό της δρόμο και στη σχέση της με τη Μόσχα.
Αυτές οι εξελίξεις ανησυχούν ιδιαίτερα τους γείτονες της Ουγγαρίας. Η Ουκρανία βλέπει με τρόμο το σπάσιμο της Δυτικής Συμμαχίας εναντίον της Μόσχας.
Υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που δεν ανησυχούν από την προσέγγιση Βουδαπέστης – Μόσχας και υποστηρίζουν πως η Ουγγαρία έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δύση και παραμένει ένα από τα πιο πιστά μέλη του ΝΑΤΟ.
Η εκλογή Τραμπ είναι σαφές ότι προκαλεί πολιτική αλλά και οικονομική αβεβαιότητα . Η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί ανησυχεί πολύ τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία.
Ανασφάλεια δεν προκαλεί μόνο ο Τραμπ αλλά και το Brexit καθώς και οι εκλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες προβλέπεται άνοδος της δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων . Τέτοιου τύπου πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι στους εξοπλισμούς θα υπάρξει μεγάλη κάμψη ενώ τονίζουν ότι η ανασφάλεια ποτέ δεν έχει ωφελήσει την παγκόσμια οικονομία.
Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει και οι επιθετικές προς τη Γερμανία δηλώσεις του επικεφαλής συμβούλου του Τραμπ , Πέτερ Ναβάρο.
Ο Ναβάρο επανέλαβε στην ουσία τη γνωστή κατηγορία ότι η Γερμανία χάρη στο ασθενές ευρώ, όπως παλαιότερα και με το ασθενές μάρκο, επιτυγχάνει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα. Είπε μάλιστα ότι το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα είναι η αιτία που εμποδίζει την διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον κατηγορεί ευθέως το Βερολίνο για την οικονομική του πολιτική και ανακατεύεται σε νομισματικά θέματα σε μία περίοδο μάλιστα που η ευρωζώνη δοκιμάζεται . Ο Ναβαρο ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να δουν την ΕΕ ως έναν ενιαίο εταίρο .
Η Μέρκελ απάντησε αμέσως ότι η Γερμανία υποστηρίζει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και οι γερμανοί επιχειρηματίες προσπαθούν με ανταγωνιστικά προϊόντα και σε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού να επικρατήσουν στις αγορές.
Ειδικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και λένε ότι ο επόμενος στόχος του Τραμπ είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες . Εδώ και καιρό άλλωστε υποστηρίζει ότι το ισχυρό δολάριο σκοτώνει την αμερικανική οικονομία, βέβαια αναφέρεται κυρίως στην Κίνα αλλά τώρα η μπάλα παίρνει και το ευρώ.
Οι αγορές συναλλάγματος πρέπει να προετοιμάζονται λένε οι αναλυτές για μεγάλες αναταραχές .