Η ανάπτυξη θα γίνει πραγματικότητα μόνο με την απλοποίηση της σχέσης κράτους – πολίτη και κράτους – επιχείρησης
Για να μπουν οι σωστές βάσεις την επομένη των εκλογών:
Πρέπει να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση και ένας καλύτερος συντονισμός για την ουσιαστική εφαρμογή του κυβερνητικού έργου σχετικά τόσο με τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις, τις λεγόμενες μνημονιακές, όσο και με νέες πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Ενα κατάλληλα στελεχωμένο γραφείο πρωθυπουργού πρέπει να αναλάβει την οργάνωση, τον συντονισμό και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Θα πρέπει να γίνει απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, καθώς πολλοί νόμοι είναι διάσπαρτοι και δεν βοηθούν στην προώθηση ενός σωστού και αποτελεσματικού νομοθετικού έργου. Προκαλούν σύγχυση και στρεβλώσεις στους μηχανισμούς κινήτρων που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Επιβάλλεται να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης για να κοπεί επιτέλους ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα. Εκεί απαιτούνται μόνιμοι γενικοί γραμματείς που θα εγκρίνονται από μία διακομματική επιτροπή και στους οποίους θα τίθενται στόχοι και κίνητρα.
Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Επιβάλλεται να γίνει μια εκκαθάριση. Οσα δεν ασκούν κοινωνική πολιτική και δεν μπορούν να καλύψουν με ίδια έσοδα το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους πρέπει να καταργηθούν.
Δεν μπορούμε να πάμε στην… επόμενη μέρα χωρίς να θέσουμε ως βασική προϋπόθεση το υποχρεωτικό e-government. Ολα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά. Αυτό θα συμβάλει καθοριστικά όχι μόνο στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Μπορούμε να προχωρήσουμε στην πάταξη της διαφθοράς με μια Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή για να έχουμε αποτελέσματα και όχι εμβρυακά βήματα για την καταπολέμησή της. Ανάπτυξη θα πετύχουμε μόνο με την ουσιαστική απλοποίηση της σχέσης κράτους – πολίτη και κράτους – επιχείρησης καθώς και ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος. Πρέπει επίσης να ξεφύγουμε από τη λογική των μικρών και μεγάλων επενδύσεων. Οι επενδύσεις πρέπει όλες να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό το INVEST in GREECE πρέπει να αποκτήσει αποκλειστικές αρμοδιότητες αδειοδότησης των επενδύσεων σε πανελλαδική κλίμακα επικουρούμενο από τα επιμελητήρια. Απομένουν επίσης πολλά να γίνουν σχετικά με την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και στη λειτουργία των αγορών.
Οσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, θα πρέπει να τεθούν στόχοι στα ανώτατα διοικητικά στελέχη του ΤΕΑΙΠΕΔ και να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση. Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προχωρούμε επίσης σε νέες κατευθύνσεις, όπως π.χ. στις αναξιοποίητες υποδομές κρατικών νοσοκομείων που μπορούν να ενοικιαστούν για την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού. Επίσης, οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να επεκταθούν στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές καθώς και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών. Αυτό θα διευκολύνει τον κάθε πολίτη, ο οποίος θα έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα εφόσον θα ξέρει ακριβώς τι έχει να αντιμετωπίσει στο επίπεδο των φορολογικών του υποχρεώσεων αλλά και τις επιχειρήσεις, καθώς θα δράσει καταλυτικά στη επιχειρηματικότητα αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να εκτελείται κανονικά και να μην περικόπτεται για να επιτυγχάνεται ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οπως, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ένα μικρό αριθμό μεγάλων έργων πανελλήνιας εμβέλειας. Χρειάζεται ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδας. Οπως, θα πρέπει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των εμπορικών τραπεζών, να τους δοθούν κατάλληλα κίνητρα, προκειμένου να διοχετεύουν ρευστότητα σε φερέγγυες επιχειρήσεις.
Αυτό που χρειάζεται παραπάνω από οτιδήποτε άλλο είναι ένα πλαίσιο αναφοράς με ορίζοντα 10ετίας,το οποίο θα καθορίζει τους μακροοικονομικούς και αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της χώρας και τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Αυτό που επίσης θα ήθελα να δω είναι να τονίζεται χωρίς περιστροφές ότι υπ’ αριθμόν ένας στόχος είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Απαιτούνται μόνιμοι γενικοί γραμματείς που θα εγκρίνονται από μία διακομματική επιτροπή και στους οποίους θα τίθενται στόχοι και κίνητρα
Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι γενικός διευθυντής του IOBE (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) και καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών