Πώς να κλέψετε την Εφορία; Αν θέλετε να μάθετε, σας παραπέμπω σε ομιλία του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη. Είναι το σύστημα «40%-40%-20%» που, όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό στο χώρο. Τι είναι αυτό; Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που βάζει στην τσέπη του ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.
Αλήθεια, πού είναι τώρα ο Σπινέλης και αλήθεια, ποια είναι η τύχη εκείνων των πτυχιούχων εφοριακών που συμμετείχαν σε διαγωνισμό για να γίνουν ελεγκτές και έπεσε να τους φάει η «εθνική συνδικαλιστών» εφοριακών;
Συμφωνώ, ο νόμος είναι νόμος. Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος των 600 ευρώ. Πληρώνει μηνιαίως για φάρμακα 300 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, πρέπει να πληρώσει την εφορία, 300 ευρώ. Επομένως έχει δύο επιλογές, ή να γίνει φοροφυγάς ή να πεθάνει. Και μάλλον το δεύτερο θα ήταν πιο βολικό για τα …στουρνάρια του οικονομικού επιτελείου, που αποφάσισαν να κόψουν και τα «δώρα» από όλες τις συντάξεις. Συμφωνώ, ο νόμος είναι νόμος. Αλλά, όπως έλεγε ο Σκύθης ηγεμόνας Ανάχαρσις τον 6ο αιώνα π.Χ, ( προ Χαρατσίων), «Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν».
Και επειδή έγινε πολύς λόγος για τη φοροδιαφυγή με αφορμή το κίνημα των tax free υδραίων καπεταναίων, μια επισήμανση, διότι μάλλον οι επιτελείς του υπουργείου οικονομικών είναι εκτός πραγματικότητας, ειδικά όταν αρχίζουν τα φληναφήματα περί φορολογικής συνείδησης. Στα μικρά μαγαζιά, η συναλλαγή έχει ως εξής: 20 ευρώ με απόδειξη, ή 15 ευρώ με απόδειξη των 10 ευρώ. Μαντεύετε υποθέτω τι κάνει η νοικοκυρά που έχει φτάσει σε σημείο να… ανακυκλώνει το λουκάνικο μήπως βγει γουρούνι. Ασυνείδητος Έλλην, που δεν σκέπτεται το μέλλον των παιδιών του, που δεν καταλαβαίνει ότι τελικά ο ίδιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Μπορεί, αλλά είναι σαν να λέτε σε κάποιον στην έρημο να μην πιει λασπωμένο νερό διότι μπορεί να πάθει κόψιμο. Το έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι. «Δεν υπάρχει νόμος που να υπερισχύει της ανάγκης». Με άλλα λόγια νομοθετείς, φορολογείς σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του κράτους και μάλιστα ενός κράτους βουτηγμένου στη διαφθορά.
Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, εκτός αν τη φορολογήσει και αυτή ο Στουρνάρας. Θέλω λοιπόν να πιστέψω κι εγώ τα λόγια του πρωθυπουργού, ότι το πακέτο αυτό θα είναι το τελευταίο. Όμως, πώς να τον πιστέψω, όταν την ίδια μέρα, στη Διάσκεψη των Πρόεδρων στη Βουλή, Πολύδωρας, Τραγάκης και ΣΙΑ βγήκαν να υπερασπιστούν τους συγγενείς τους που διόρισαν ως μετακλητούς υπαλλήλους στα «μαγαζάκια» τους. Μας έστειλαν το λογαριασμό. Χωρίς να κόψουν καμία απόδειξη!
.
O Μιχάλης Πολυδώρου είναι δημοσιογράφος