Τελικά, οι ευρωεκλογές αποδείχτηκαν πολύ πιο σημαντικές απ’ όσο είχαν υπολογίσει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Τα μηνύματά τους συνεχίζουν να φτάνουν στις ηγεσίες ακόμα και σ’ εκείνες που επιχείρησαν αρχικά να τα προσπεράσουν ανώδυνα. Το τελευταίο έφτασε στο Μαξίμου δια στόματος Αντώνη Σαμαρά από το Πολεμικό μουσείο. Ακόμα και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να ζήλεψαν την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού που φρόντισε να υπενθυμίσει τις «αρχές» της Νέας Δημοκρατίας σε όσους τυχόν τις ξέχασαν. Η κρίση στο κυβερνητικό κόμμα δεν είναι περιστασιακή, είναι μια κρίση βαθιά ιδεολογική και πολιτική με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.
Από την άποψη αυτή, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ξεπερνάει σε ενδιαφέρον τα στενά κομματικά του όρια. Αφορά στην πραγματικότητα την δυνατότητα διατύπωσης μιας ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας, ίσως και το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσει η δημοκρατική παράταξη τις ψήφους τις οποίες, όπως είπε η Άννα Διαμαντοπούλου, ένα μεγάλο μέρος των μετριοπαθών κεντρώων πολιτών δάνεισε στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Η αξιοπιστία της ηγεσίας είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι επιδόσεις της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ειδικά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στη Γαλλία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και στην Ελλάδα. Άλλωστε το ίδιο ακριβώς μήνυμα έστειλαν οι ευρωεκλογές και στη χώρα μας καθώς το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωσαν τα μορφώματα που κινούνται στον λαϊκιστικό-ακροδεξιό χώρο δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο. Η ένταση που επικρατεί τις μέρες αυτές στη ΝΔ και το είδος της κριτικής που ασκείται στην ηγεσία της κάνει τον κίνδυνο αυτόν ακόμα πιο υπολογίσιμο. Η δημοκρατική παράταξη μπορεί και πρέπει να ηγηθεί της συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου κατά της Ακροδεξιάς ακυρώνοντας τα σχέδια ενός επίδοξου ΛεΠέν πριν να είναι πολύ αργά.