Υπήρξαν στη σύγχρονη ελληνική ιστορία εμπνευσμένοι πολιτικοί που τίμησαν τα αξιώματα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Πολιτικοί από διαφορετικές πτέρυγες της Βουλής, με όραμα, στόχους και σχέδιο για την υλοποίησή τους, που παρέμειναν σταθεροί στις απόψεις τους και ανέλαβαν το πολιτικό κόστος των αποφάσεων και των πράξεών τους σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής τους διαδρομής.Τα φωτεινά αυτά παραδείγματα δεν αποτελούν, δυστυχώς, τον κανόνα στο δημόσιο βίο. Αντίθετα, το πολιτικό σύστημα βρέθηκε δέσμιο του πελατειακού κράτους, που το ίδιο δημιούργησε, και αποδείχτηκε ευάλωτο στον λαϊκισμό που το διέβρωσε οριζόντια. Οι κομματικές σκοπιμότητες, οι προσωπικοί ανταγωνισμοί και το χάιδεμα αυτιών αντικατέστησαν τις περισσότερες φορές τις πολιτικές και ιδεολογικές δεσμεύσεις.
Ωστόσο, σε μια περίοδο πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε φέτος, υπήρχε η προσδοκία μιας διαφορετικής, συναινετικής στάσης απέναντι στη φονική πανδημία που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί βαρύτατες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε όλο τον πλανήτη. Οι προσδοκίες αυτές επαληθεύτηκαν αρχικά με την απόφαση όλων, σχεδόν, των πολιτικών δυνάμεων να στοιχηθούν πίσω από τις υποδείξεις της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων. Η συναίνεση αυτή αποτέλεσε τη βάση της καθολικής, ουσιαστικά, τήρησης των μέτρων και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη.
Δυστυχώς, η περίοδος αυτή αποδείχθηκε μια έκλαμψη για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η συναινετική στάση ερέθισε τα κομματικά αντανακλαστικά των ηγεσιών. Η κυβέρνηση προεξόφλησε την επιτυχία ως οριστική και έσπευσε να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά. Η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα την αξιωματική, φοβήθηκε μήπως παρεξηγηθεί η στάση της και έσπευσε να «επανορθώσει» άμεσα. Οι προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα και οι φωνές της κοινής λογικής από τον κεντρώο, κυρίως, χώρο δεν εισακούστηκαν. Από τη στιγμή που η πολιτική ζωή επανήλθε στην «κανονικότητα», η συμπεριφορά των πολιτών επανήλθε κι αυτή στους προ κορωνοϊού ρυθμούς της. Η πανδημία αποτέλεσε, από το καλοκαίρι ουσιαστικά, παρελθόν στη ζωή της χώρας...
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αιφνιδίασε με τη σφοδρότητά του την κυβέρνηση που αναγκάστηκε να εξαγγείλει τη δεύτερη καραντίνα. Μερικοί υπουργοί ξεκίνησαν, από τις πρώτες κιόλας μέρες, να παρουσιάζουν σχέδια ανοίγματος της αγοράς, υπονομεύοντας αντικειμενικά την τήρηση των μέτρων από μια κουρασμένη και ψυχολογικά απροετοίμαστη κοινωνία. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη, συνεπικουρούμενη και από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο πολιτικής ανευθυνότητας. Δεν δίστασε να εμπλέξει τους ειδικούς στα πολιτικά της σχέδια, απαξιώνοντας καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες και προτείνοντας άλλους για κυβερνητικά αξιώματα. Χαρακτηριστικό της αντιφατικής αυτής στάσης ήταν η καταγγελία ότι η κυβέρνηση ολιγωρεί στη λήψη αυστηρών μέτρων με την ταυτόχρονη στήριξη οργανωμένων μαζικών παραβιάσεών τους.
Η χώρα, όπως και όλος ο πλανήτης, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με
μια περίπλοκη κατάσταση. Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους παραμένει υψηλός τη στιγμή που ο εμβολιασμός κατά του ιού ξεκινάει άμεσα κάνοντας ορατή την οριστική διέξοδο από την υγειονομική κρίση, αν και όχι άμεση. Είναι η στιγμή που πρέπει, σε εορταστική περίοδο, να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα για να μην θρηνήσουμε πολλές χιλιάδες θυμάτων ακόμα. Και ταυτόχρονα, είναι η στιγμή να πεισθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες ότι το εμβόλιο παρέχει τη μόνη επιστημονικά επιβεβαιωμένη προστασία της υγείας τους. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για το ποσοστό των αρνητών του εμβολίου, καθρέφτης της ζημιάς που έχει προξενήσει ο λαϊκισμός, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Η πανδημία θ? αφήσει πίσω της μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Η αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας θα προκαλέσουν ιδεολογικές και προγραμματικές αντιπαράθεσεις των κομμάτων. Μια πρώτη γεύση έχουμε από τη συζήτηση που άρχισε ήδη, με αφορμή την έκθεση της «επιτροπής Πισσαρίδη» και την αξιοποίηση των πόρων που θα εκταμιευτούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης. Όμως, αυτή την κρίσιμη ώρα, η καμπάνια για την αυστηρή τήρηση των μέτρων και τον καθολικό εμβολιασμό έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Η προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας είναι ο μοναδικός και υπέρτατος στόχος των δυνάμεων της κοινής λογικής.
Πηγή: www.tanea.gr