Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης 13 Οκτ 2015

Ημέρα των ζώων χτες. Δεν ξέρω καθόλου ποια είναι η σχέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τα ζώα. Δεν έχω εντοπίσει κάποιο σχετικό δημοσίευμα. Πάντως δεν φαίνεται ότι στου Μαξίμου περιφέρεται κάποιο κατοικίδιο. Διαφορετικά κάπου θα είχε εμφανισθεί έστω απρόσκλητο.

Έχει σημασία θα διερωτηθεί κάποιος, η παρουσία ενός κατοικίδιου, μιας γάτας ή ενός σκύλου, λ.χ., σε ένα κέντρο εξουσίας; Ή μήπως σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο ασχολούμαστε με «ψύλους στ’ άχυρα»; Κι όμως έχει, και όχι απλά, εάν πρόκειται για γάτα, να εξολοθρεύει τα παντός είδους ποντίκια που ενδεχομένως κρύπτονται στα υπόγεια των κέντρων εξουσίας, περιλαμβανομένου και του Μαξίμου.

Και μερικές φορές κρύπτονται πολλά. Όπως αποδεικνύουν πολλές μελέτες, η παρουσία ενός ζώου κοντά στην εξουσία συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη βαθύτερης ψυχικής ισορροπίας και κατ’ επέκταση πολιτικής ισορροπίας. Λειτουργεί θεραπευτικά και εκτονώνει τις αναπόφευκτες εντάσεις με ένα έστω βλέμμα του. Καταπραΰνει πληγωμένους εγωισμούς και προσγειώνει αλαζονικές εξάρσεις. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει ένα χαμόγελο σε μια ζοφερή στιγμή.

Αλλά πολύ πέρα απ’ όλα αυτά, η παρουσία του ζώου στο πλευρό της εξουσίας «διδάσκει», καλλιεργεί και αναδεικνύει ορισμένες αξίες (που παρεμπιπτόντως είναι και αξίες της Αριστεράς, χωρίς να σημαίνει κατ’ανάγκη ότι τα ζώα έχουν συγκεκριμένες… ιδεολογικές προτιμήσεις).

Ο Μαρκ Τουέιν έλεγε ότι «ο άνθρωπος που αγαπά τις γάτες γίνεται ακαριαία φίλος και σύντροφός μου χωρίς άλλες συστάσεις». Όντως, γάτες, σκύλοι, κ.ά. διδάσκουν πρώτα απ’ όλα την αξία της συντροφικότητας, όπως διδάσκουν τις αξίες της στοργής, της τρυφερότητας και τελικά της αλληλεγγύης.

Είναι αξίες που έχει ανάγκη η εξουσία. Άλλωστε δεν θα πρέπει να είναι τυχαίο ότι σε κέντρα εξουσίας, όπως στον Λευκό Οίκο ή τη Ντάουνινγκ Στρητ (έδρα του βρετανού πρωθυπουργού), ή ακόμη και στο Κρεμλίνο, κυκλοφορεί κάποιο τετράποδο (αν και δεν είμαι βέβαιο ότι διδάσκει κάτι στον Βλαντίμιρ Πούτιν).

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε ως γνωστόν αγάπη για τις γάτες, για τις οποίες έλεγε ότι «μας κοιτάζουν αφ’ υψηλού», ενώ οι σκύλοι μας κοιτάζουν «ταπεινόφρονα». Επομένως, καλό θα είναι για τον ένοικο του Μαξίμου να ακολουθήσει τη συμβουλή του Κ. Καβάφη, ο οποίος στο ποίημά του «Σπίτι με Κήπον» λέει: «Ήθελα να ‘χω ένα σπίτι εξοχικό / μ’ έναν πολύ μεγάλο κήπο – όχι τόσο / για τα λουλούδια, για τα δένδρα, και τες πρασινάδες / (βέβαια να βρίσκονται κι αυτά, είν’ ευμορφότατα) / αλλά για να ‘χω ζώα. Α να ‘χω ζώα! / Τουλάχιστον επτά γάτες …..
Στέλνει και ένα μήνυμα για την προστασία των αδέσποτων που, δυστυχώς, όλο και αυξάνονται,