Ένα ερώτημα πλανιόταν πάνω από τις συζητήσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στη φετινή επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Θα είναι άραγε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην επόμενη επέτειο; Την ίδια την ΠτΔ δεν φάνηκε να την απασχολεί αυτό το ερώτημα αν κρίνει κανείς τόσο από την ομιλία της όσο και από τη στάση της στις συζητήσεις που είχε στη διάρκεια της δεξίωσης. Άλλωστε, όπως η ίδια τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της, το θέμα της ανανέωσης ή μη της θητείας της είναι ζήτημα που αφορά στη λήψη αποφάσεων άλλων θεσμικών οργάνων της πολιτείας.
Την πιθανή επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό αξίωμα θα κληθεί να αποφασίσει στην αρχή της επόμενης χρονιάς η Βουλή των Ελλήνων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο θέμα αυτό, η εκλογή του/της ΠτΔ έχει πλέον αποσυνδεθεί από την διάλυση της Βουλής η σύνθεση της οποίας εξασφαλίζει την άνετη επανεκλογή της σημερινής Προέδρου. Κι αυτό θα συμβεί με την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πρόταση που είχε κάνει το 2020. Ωστόσο, στην απάντηση που έδωσε για το θέμα αυτό στην τελευταία του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε ουσιαστικά να πάρει καθαρή θέση. «Δεν θα αποφασίσω μόνος για το θέμα αυτό», «απαιτείται πρόσωπο με ευρύτερη αποδοχή» είπε χαρακτηριστικά.
Με ποιους θα συναποφασίσει άραγε ο Πρωθυπουργός την πρότασή του; Μήπως με όσους έχουν διατυπώσει εξ αρχής τις ενστάσεις τους για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου; Κι ακόμα, πόσο ευρύτερη αποδοχή μπορεί να έχει κάποια άλλη προσωπικότητα από τις 261 ψήφους με τις οποίες εξελέγη στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας η σημερινή Πρόεδρος; Εκτός αν ο Πρωθυπουργός εννοεί την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής αποδοχής στο εσωτερικό του κόμματός του εν όψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κάτω από την πίεση που δέχεται τελευταία με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό από τους θεματοφύλακες της δεξιάς ορθοδοξίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία που συγκέντρωσε η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της ΠτΔ δεν προήλθε προφανώς μόνον από τις ψήφους του κυβερνητικού στρατοπέδου. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικύρωσαν το 2020 με τις ψήφους τους την πρόταση του Πρωθυπουργού και, κυρίως, το απαιτούμενο κύρος της Προέδρου της Δημοκρατίας, υπερβαίνοντας πολιτικές σκοπιμότητες και στενά κομματικά κριτήρια. Κάτι που έχει συμβεί συχνά στη μεταπολίτευση προς όφελος της δημοκρατικής σταθερότητας στη χώρα. Είναι διατεθειμένα τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνδράμουν σήμερα την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου;
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr