Ποιός θα κυβερνήσει την Ιταλία; ?

Οντίν Λιναρδάτου 05 Μαϊ 2018

«Η Ιταλία είναι αγνοούμενος πολέμου», γράφει το «Πολίτικο» περιγράφοντας ουσιαστικά τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά από δύο μήνες χωρίς κυβέρνηση.

Το πιθανότερο είναι η Ιταλία να πάει σε νέες εκλογές αν και δεν το επιθυμεί καθόλου ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα . Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του και θα κάνει μία ύστατη προσπάθεια τη Δευτέρα να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση.

Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο.

Οι τρεις βασικοί πολιτικοί σχηματισμοί θα έχουν μόνο μία μέρα να καταλήξουν σε συμφωνία και αν δεν τα καταφέρουν τότε ο πρόεδρος θα αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Εκλογές τον Ιούνιο; Απίθανο είναι αυτό το σενάριο. Ο Ματαρέλα , σύμφωνα με την Κοριέρε Ντε Λα Σέρα , δεν επιθυμεί εκλογές ούτε τον Οκτώβριο αλλά σκέφτεται να τις προκηρύξει στις αρχές του 2019 δυσαρεστώντας και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορά αλλά και το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο ηγέτης των Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει καθημερινά πως οι εκλογές του Μαρτίου ήταν η απαρχή της τρίτης δημοκρατίας – της δημοκρατίας των πολιτών.

Η δεύτερη δημοκρατία γεννήθηκε μετά την επιχείρηση καθαρά χέρια που ουσιαστικά  «καθάρισε» το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία τη δεκαετία του 1990 και οδήγησε στην εξαφάνιση τα παραδοσιακά κόμματα , τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές.

Αν λοιπόν ο Ντι Μάιο έχει δίκιο, τότε το Δημοκρατικό κόμμα του παραιτηθέντος Ματέο Ρέντσι και το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα δώσουν τη μάχη της επιβίωσης τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Ο σύμβουλος του Ματέο Ρέντσι Τζιουλάνο Ντα ΄Εμπολι έγραψε πως η Ιταλία  μετά τη δεκαετία του 1990 μετατράπηκε σε εργαστήριο λαϊκισμού. Τότε κυριάρχησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άρχισε η ραγδαία άνοδος της Λέγκας του Βορά μετά ήρθαν και τα Πέντε Αστέρια με  “ την λαϊκή οργή και τους αλγορίθμους” .

Όμως η επανάσταση είναι ένα τέρας  που έχει  τους δικούς του αργούς ρυθμούς για αυτό και δύο μήνες μετά τις εκλογές η Ιταλία δεν έχει βρει την ιδανική κυβέρνηση της που θα αποτυπώνει στην πολιτική της την ψήφο των πολιτών.

Είναι σαφές πως   η προσπάθεια συνεργασίας των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ναυαγήσει  επειδή  ο Ματέο Ρέντσι την θεωρεί λανθασμένη κίνηση .  Και μπορεί να μην ηγείται του κόμματος παραμένει όμως πολύ ισχυρός μέσα σε αυτό  και συνεχίζει να ελέγχει  ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των βουλευτών και γερουσιαστών του.

Ο υπηρεσιακός αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα αναγκάστηκε  λοιπόν να υποχωρήσει για να μην διασπαστεί το κόμμα.

Να θυμίσουμε φυσικά ότι ο Ρέντσι  ήταν ο αρχηγός που οδήγησε το Δημοκρατικό κόμμα στην εκλογική κατάρρευση . Όταν ανέλαβε τα ηνία του τα ποσοστά του έφταναν το 40 % . Τέσσερα χρόνια μετά μετά δυσκολίας αγγίζουν το 18%.

Παρόλα αυτά ο Ρέντσι δεν πιστεύει πως μπορεί να διασωθεί πολιτικά αν δεχτεί τη συγκυβέρνηση με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και προτιμά να κάνει χαρακίρι και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Μαρτίνα και Ρέντσι θα βρεθούν βέβαια αντιμέτωποι τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της χώρας και θα δούμε αν οι  ασφυκτικές πιέσεις που θα ασκήσει θα έχουν αποτέλεσμα.

Πάντως ούτε  μία  κυβέρνησης  συμμαχίας  Λέγκας – Πέντε Αστέρια διαφαίνεται στον ορίζοντα μια που ο Ντι Μάιο έχει θέσει ως όρο στον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι να εγκαταλείψει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι αν θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μόνο η Λέγκα του Βορά θα βγει ωφελημένη από νέες εκλογές μια που παρουσιάζει  τη μεγαλύτερη άνοδο στην πρόθεση ψήφου  με ποσοστό 22%. Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ιταλό πρόεδρο που είτε η χώρα έχει εισέλθει στην τρίτη δημοκρατική περίοδο  είτε παραμένει στη δεύτερη , το βέβαιο είναι πως χρειάζεται κάποιον να την κυβερνήσει.